Artiklar från 2008 – till idag
Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner. De båda koreograferna delar kväll och verken har beröringspunkter även om dem till synes först mest skiljer sig åt. Det är intressant att se hur olika det kan bli även om båda koreograferna jobbar nära sina team och har rörelse och scenografi i fokus.
Lukás Timulaks koreografi inleder kvällen. Som flera gånger förut samarbetar han med scenografen Peter Bilak. Det här är andra gången de kommer till Stockholm och sätter upp Totality in parts. De poängterar att de inte är ensamma i arbetet, fler delar behövs för helheten. Musiken är skapad av Volker Bertelmann (Hauschka), kostymen av Annemarije van Harten och ljuset av Tom Visser. Allas bitar är viktiga för att det ska bli komplett.
Det för tankarna tillbaka till 1700-talet och dansteoretikern Jean Georges Noverres som jobbade för att verk blev äkta först när de inblandade, till exempel koreografer, kompositörer, dekoratörer och kostymörer jobbade tillsammans. Det är som att Timulaks och hans team har tagit Noverres på orden. Samarbetet utmanar och utvecklar säkert dem själva i deras konstnärliga uttryck och därmed också verket. De säger sig kunna ha både ett inifrån och ett utifrån perspektiv genom att tillsammans spåna fram idéer och sedan jobba självständigt.
Under processen kan de på så sätt uppleva vad de andra gör för första gången och därmed diskutera vad som håller. Under publiksamtalet i guldfoajén innan premiären betonar dem båda hur tacksamma de är för samarbetet med Kungliga Operans tekniska team. Tack vara dem har det gått att förverkliga idéer. Bilak har skapat en stor kreation bestående av över 200 lampor. Antalet lysande lampor är i ständig förändring och förstärker stämningen.
Den hänger över de 16 dansarna som en stor sol. Dansarna har plats att röra sig omfångsrikt och med flöde samtidigt som de förhåller sig till varandra och en stor cirkel på golvet. Även här behövs samarbete för att med kropparna skapa formationer, musikaliska effekter och lyft. Dansarna tolkar Bilaks rörelser med precision, dansanthet och finess.
Emma Portner har en annan ingång till scenografin. Hennes team består av bland andra Eric Chad som tillsammans med Portner gör scenografin. Bregie van Balen står för kostym, Noah Rubin för ljuddesign och Erik Chad ljusdesign. Tillsammans har de skapat ett verk där scenografin involveras mer handgripligen med vad som händer på scenen. Tacksamt uttrycker också Portner vilka möjligheter scenen på Kungliga Operan har gällande förvandling i stunden och hur det har inspirerat henne i arbetet. På scenen står 25 badkar och används flitigt av de sju dansarna. Koreografen berättar att det varit utmanande att hitta rätt badkar. De behöver vara tillräckligt stora, inte för tunga, inte för hala och inte heller för sträva för huden. Karen ska fungera som en scen, som del av en scen och som danspartner. Portner säger att karen även kan tolkas som metaforer.
Scenografin i Bathtubes Ballet är delaktig på alla tänkbara sätt. De tar upp mycket av scenytan och utmanar kreativiteten till andra typer av rörelser än vad dansarna kanske är vana vid. Dansarna rör sig i, bredvid och med de stora vita möblerna. Stundtals blir det lekfullt men det finns även något tyngre över hela stycket. Lamporna som hänger ner från taket ändrar ibland höjd och varierar mellan att vara stilla eller röra sig fram och tillbaka. Det ena leder till det andra och innovativa idéer om vad som kan hända med scenografin, scengolvet och rörelser är i ständig utveckling. Vilket i sin tur bidrar till att kvällen blir varierande.
Båda verken utgår från tydlighet och struktur. Det finns som matematiska uträkningar för hur och när förflyttningar ska ske, dansare och scenografi inräknade. Det är också det som gör alla övergångar så smidiga samtidigt som det föränderliga driver framåt. Båda koreograferna skapar dock rörelsematerialet först i mötet med dansarna.
Återigen behövs samarbete för att alla delar ska falla på plats. Alla på, runt om scenen, alla som varit med i processen och alla som plockar ihop efteråt är betydelsefulla för helheten. Samtliga beslut oavsett om något läggs till eller tas bort får någon form av konsekvens, en slags dominoeffekt. Även publikens engagemang är av vikt. Nerven av att ha människor som ger sin uppmärksamhet blir som bränsle för det som presteras. Varenda del behövs för att allt ska falla på plats.
Timulak och Bilak pratar gällande sitt verk om allas vår gemensamma nämnare, celler och kanske är det cellernas samarbete som ger förutsättningar till allt och för oss samman. Oavsett vad behövs många för att få ihop föreställningen. Premiären var inget undantag. Alla som arbetade med verken fick ihop sina delar och alla bidrog till berörande dansanta upplevelser.
Jenny Berkán
Timulak/Portner, Kungliga Operan 9 feb - 2 mars 2023
DANSARE TOTALITY IN PARTS
Felicia Andersson
Louise Camelbeke
Sarah Erin Keaveney
Luiza Lopes
Anna Cecilia Meyer
Kisa Nakashima
Rikako Shibamoto
Taylor Yanke
Davide De Ponte
Hiroaki Ishida
Julien Keulen
Kentaro Mitsumori
Luca Righi
João Felipe Santana
Carl Sjögren
Zane Smith-Taylor
Coralie Aulas
DANSARE BATHTUB BALLET
Daria Ivanova
Arthur Erlanson
Daniel Norgren-Jensen
Maya Schonbrun
Emily Slawski
Ethan Watts
Madeline Woo
Dansare ur Kungliga Baletten
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision