Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023, LOTTA: Louise Camelbeke, PETTER: Frej Ruhl. Foto Nils Emil Nylander

02 dec
2023

Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll

Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra viktigt i tider där många känner oro att få ta del av något välbekant.

Den fullsatta salongen vittnar om att nypremiären varit efterlängtad. Kungliga Operan i Stockholm ger Pär Isbergs version av Nötknäpparen. Föreställningen har spelats regelbundet sedan 1995 men haft ett uppehåll på fyra år. Det är en varm familjär och dansant upplevelse där julen står i fokus. Publiken får träffa Elsa Beskows figurer Petter, Lotta, Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå.

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander

De bjuder på fest och illustrerar hur det var att fira jul förr, samtidigt med en känsla av hur det kan vara nu med gemenskap, glädje och till viss del oenigheter. Dansarna för handlingen framåt och låter oss uppleva en bit av historien. Ingenting är som bekant konstant. Traditioner kommer och traditioner går, vissa förändras men med en känsla av att de består.

Det är väl just känslan av något en varit med om förut som bidrar till trygghet, i alla fall förhoppningsvis för de flesta av oss. Det gäller dock att komma ihåg att traditioner är föränderliga och att utveckling är naturlig del av våra liv. En viss förändring blir det även om samma koreografi upprepas gång på gång. Dansare byts ut, träningen och tekniken förändras.

De alternerande danslagen ger sin version av berättelsen. Det gäller att hitta möjlighet till personliga uttryck inom formen, i alla fall för solisterna. Kåren måste känna in varandra och göra så lika de bara kan. På nypremiären dansar bland andra Frei Ruhl, Louise Camelbeke, Gabriel Sinclair Jahnke, Madeline Woo, Oscar Salomonsson, Jeannette Wren, Nadja Sellrup och Desislava Stoeva samt elever från Kungliga balettskolan.

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Jonatan Davidsson och Nathalie Nordquist. Foto Nils Emil Nylander 

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Jonatan Davidsson och Nathalie Nordquist. Foto Nils Emil Nylander

De och de andra dansarnas i medverkande lyckas med rolltolkningar, fart och dansanthet skapa en stämningsfull och stundtals komisk upplevelse. Här och där görs små missar men helheten blir ändå lika magisk som de nattliga äventyren Petter och Lotta får uppleva under julnatten.

Så här års dansas Nötknäpparen på många platser runt om i världen. Det finns flera olika varianter och tolkningar av grundhistorien. Kungliga Operan har hållit sig till Isbergs version i 28 år. Uppbyggnaden påminner om en romantisk balett från 1800-talet. Där allt är som vanligt på dagen men på natten finns det plats för magi och övernaturlighet. De föräldralösa barnen Petter och Lottas firar sin första jul med Tanterna.

Tillsammans med inbjudna får de uppleva festligheter som hör julen till. På kvällen vill de sova under granen och plötsligt är de med på en drömlik resa genom julnattens händelser. De dekorationer som gästerna haft med sig för att hänga i granen kommer plötsligt till liv. Det är snögubbar, Råttkungen, polkagrisar, pepparkakor, snöflingor, blommor och smällkarameller.

Alla med sina egna rörelsemönster och uttryck som illustrerar de olika karaktärernas egenskaper.

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Madeline Woo och Gabriel Jahnke. Foto Nils Emil Nylander 

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Madeline Woo och Gabriel Jahnke. Foto Nils Emil Nylander

Snögubbarna lyckas ge ett tvådimensionellt intryck genom tydliga vändningar fram och tillbaka samt en kostym som förstärker känslan. Smällkaramellerna sprakar i sina rörelser och färgglada kläder. Polkagrisarna rör sig som en kunde föreställa sig med raka linjer och ibland böjd överkropp. Pepparkakorna tillför med ett humoristiskt samarbete. Råttorna lyckas bli djurlika genom krumma hållningar, fingrar som rör sig och spänstighet. Maskerna gör såklart sitt.

Kungliga Operans Roy Sandgren berättar innan föreställningen under publikintroduktionen i guldfoajén om att råttmaskerna försvårar. Dansarna ser endast genom ett hål vid munnen. Det gäller att vara rumsligt medveten och lita på att de andra är där de ska.

Blommornas vals är virvlande med precision, formationer, lyft och fart. Madeline Woo som dansar husan, sticker ut lite extra bland de andra. Tillsammans med tryggt partnering av Gabriel Jahnke uttrycker hon inlevelse, teknisk skicklighet, styrka och nästan viktlöshet.

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2019. Foto Hans Nilsson 

Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2019. Foto Hans Nilsson

Musiken är starkt bidragande till helheten. Tjajkovskijs melodiösa toner, Isbergs koreografi och dansarnas utföranden blir som pusselbitar som passar ihop. Detsamma gäller för scenografi, scenarbetare, ljus, musiker och dirigent. Alla delar behövs för att föreställningen ska fungera, precis såsom ambitionen med balett varit i så många år. Något som dansteoretikern Jean Georges Noverre påtalade redan i slutet på 1700-talet.

Trots att jag sett Nötknäpparen vid flertal tillfällen blir det inte tråkigt. Det finns delar jag förut inte tänkt på eller blir glad av att se igen. Kanske är det välbekanta extra viktigt när mycket runt i världen är oroligt. Upplevelsen av att känna igen kan föra med sig känslor av trygghet. Det föränderliga i traditioner är utvecklande, vissa saker tas bort andra läggs till, men så här i jultider är det härligt att få uppleva något bekant och låta julstämningen spridas sig.

Jenny Berkán
Stockholm

Nötknäpparen, Kungliga Operan
Spelas från 1 dec till 20 jan

Medverkande

PETTER: Frej Ruhl/Jérémie Neuveu/Lorenzzo Fernandes
LOTTA: Louise Camelbeke/Alessa Rogers/Abby Morgan
KOLAREN: Gabriel Jahnke/Erik Rudqvist/Diego Altamirano/Kentaro Mitsumori/Calum Lowden
HUSAN: Madeleine Woo/Luiza Lopes/Taylor Yanke/Sarah Erin Keaveney/Desislava Stoeva
FARBROR BLÅ: Oscar Salomonsson/Gabriel Barrenengoa/Carl Sjögren
TANT BRUN: Jeanette Wren/Nathalie Nordquist
TANT GRÖN: Nadja Sellrup/Camille Chanial
TANT GREDELIN: Desislava Stoeva/Elisa Fossati
RÅTTKUNGEN: Daniel Goldsmith/Jonathan Davidsson/Rikako Shibamoto/Coralie Aulas
SNÖKRISTALL: Taylor Yanke
DIRIGENT: Garret Keast
Kungliga Baletten
Kungliga Hovkapellet
Elever från Kungliga Svenska Balettskolan


 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil