Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.

Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta. Foto Dansmuseet

13 nov
2023

”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet

Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet och intendent på Nationalmuseum. Han anställdes vid Länsmuseet Gävleborg 2019 som länsantikvarie och tillträdde som chef vid Dansmuseet första september i år.

Varför lämnade du Länsmuseet i Gävle och hur kom det sig att du sökte dig till Dansmuseet?
Det hände en del politiskt tråkiga saker i Gävle i februari. Vi fick en ny ordförande i styrelsen som var sverigedemokrat vars åsikter om verksamheten jag inte delade. Efter en tid övergick han till att bli ledamot i styrelsen. Jag tyckte att situationen var mycket tråkig och började se mig om efter andra arbeten. Då dök möjligheten upp att söka chefsjobbet på Dansmuseet.

Jag hade arbetat i Gävle i fyra och ett halvt år och genomfört väldigt mycket förändringar. Jag var tillfreds med vad jag hade gjort och lämnade uppdraget med stolthet.

Hans Lindholm Öjmyr

Dansmuseets nye chef Hans Lindholm Öjmyr. Foto Dansmuseet

Var vill du lägga tonvikten i arbetet med Dansmuseet?
Jag har inget färdigt svar på den frågan än. När jag tittar på vad Dansmuseet har varit och är ser jag väldigt många olika museer med många olika inriktningar och olika storlek. Det har påverkats av vilka som har jobbat här och av var museet har legat.

Vi håller på med ett internt arbete där vi diskuterar igenom område efter område. Målet är att skriva fram det som jag vill ska bli Dansmuseet. Det som är min styrka är det publika arbetet med att få besökarna engagerade och glada.

Det finns väldigt olika önskemål bland Dansmuseets anhängare angående framtiden som jag tror är ett resultat av att museet har sett så olika ut i olika tider.

Framförallt vill jag göra museet mera populärt, lite gladare och festligare att lätta lite på allvaret. Mera dans och musik, jag vill gärna att besökarna själva ska dansa i någon form.

Danskroki på Dansmuseet

Danskroki på Dansmuseet har intresserat många alltifrån amatörer till mer professionella tecknare. Foto Dansmuseet

Du har tidigare varit intresserad av att arbeta med pedagogisk inriktning hur kommer du att utveckla den sidan nu?Alla frågor hänger ihop. Om vi börjar med utställningarna så vill jag att de ska vara mera upplevelsebaserade. Jag vill visa film på jättestora skärmar där man ser dans, hör musik och får berättelsen vilket gör att besökarna kan bli mera inkluderade.

Danskroki, som redan finns, vill jag utöka. Den är extremt populär och alltid utsåld. Vi har babydans som också är populär. Vi har haft ”Danceoke” där man står tätt ihop, tittar på dansfilmer i olika stilar härmar och dansar med. Det vill jag göra igen för att det är kul och bejakar dans och rörelse.

Vi ska också erbjuda en mer allvarlig sida med utställningar, visningar och föreläsningar.

Danskroki innebär att en modell dansar och plötsligt fryser i en pose, allt från några sekunder till minuter.

Danskroki innebär att en modell dansar och plötsligt fryser i en pose, allt från några sekunder till minuter. Deltagarna tecknar och målar efter förmåga. Här är det en ovanligt skicklig tecknare som har varit på plats. Glada amatörer välkomnas särskilt.

Hur ser ekonomin ut ni har nyligen sänkt entréavgiften?
Det var mitt första beslut som chef. Vi behöver flera besökare, då ska man inte ha högst museiavgift i Stockholm. I första hand vill vi att besökarna köper årskort för 150 kronor då får man också rabatt i butiken och i bistron. Ekonomin är svajig men man ska inte snåla sig ur krisen.

Dansmuseet består av två stiftelser som är väldigt sammanflätade. Statsbidraget till Dansmuseet har stått still väldigt länge samtidigt som priserna och hyran har ökat.

Vi har även mera forskningsinriktade medel som vi kan söka ur Rolf de Mare’s minnesfond. Nu använder vi de medlen till digitaliseringsprojektet som är under utveckling.

Framtiden är oviss, mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu.

Danskroki på Dansmuseet

En skicklig tecknare från en av Dansmuseets krokitimmar. Foto Dansmuseet

Tycker du att det nuvarande läget på Drottninggatan är bra?
Nej, egentligen inte. Det är fina lokaler och ligger centralt. Men vi försvinner bland alla kontor, godisaffärer och souvenirshopar.

Vad gäller lokalerna har vi den stora bankhallen. Efter utställningen som pågår fram till våren kommer vi att tömma den. Vi planerar att ha mera publika aktiviteter där och eventuellt hyra ut och kanske tjäna lite pengar.

Om du får önska dig var museet ska ligga i framtiden var hamnar det då?
Jag tänker mig en ny urban miljö som Norra Djurgårdsstaden. Ett område där det finns mycket folk, kultur, kaféer, promenadstråk och som är barnvänligt.

Slakthusområdet skulle också kunna vara ett alternativ om tio-femton år eller Liljeholmen. Det måste finnas liv och rörelse runt omkring.

Hela världen dansar på DM

Hela världen dansar på Dansmuseet. Foto DM

Vad har ni för samarbeten med andra museer?
Vi har ett samarbete med Scenkonstmuseet där man får gå på båda museerna för en entrébiljett. Det är det museum som ligger närmast vår verksamhet så det känns troligt att det kan bli samarbeten i framtiden.

Vi har träffat Carina Ari stiftelserna och inlett ett samtal med dem om eventuella samarbeten eftersom vi har angränsande verksamheter när det gäller arkiv och bibliotek.

Tror du att gratis entré till museer skulle locka flera besökare?
Det gör det definitivt. Men vi behöver intäkter och det ger entréavgifterna. I stort tycker jag att det är bra med fri entré men det har både för och nackdelar.

Kan man tänka sig att man bara tar betalt för en del specifika utställningar som en del museer har gjort när entrén varit fri?
Är man ett stort museum är det möjligt. Man behöver lokaler som är praktiska att dela upp.

Hur arbetar ni med marknadsföring?
Där finns det enormt mycket att göra. Man måste vara aktiv på sociala medier där alla är idag. Just nu filmar vi dansare som framför olika stilar. Det ska vi använda oss av digitalt i vår marknadsföring. Vi arbetar också med att ta fram en logotyp för hur vi ska skriva Dansmuseet.

Ett berg av tåspetsskor som får tjänstgöra som scenografi i utställningen TuffTuff. 

Ett berg av tåspetsskor som får tjänstgöra som scenografi i utställningen TuffTuff. Foto Dansmuseet

Var har du för visioner för framtiden vad önskar du för museet?
Rolf de Maré och Svenska Baletten är fantastiskt och viktigt men det är en hörna av verksamheten. Det finns så enormt mycket annat som vi måste ta in för att göra det spännande för besökarna.

Man ska känna lust när man kommer till museet, bli intresserad av dans och danskonst.

Vi måste visa mer dans från hela världen och mer samtida dans. Man ska kunna ta del av både historien och nutiden. Museet ska erbjuda en bred kunskapsbas och dokumentation.

Jag tänker mig att det ska finnas en mötesplats och en sorts experimentell scen för olika stilar av dans och danskonst. Där ska man kunna träffas och interagera med varandra både fysiskt och genom till exempel konferenser. Att skapa en möjlighet för undersökande dans och också visa dansföreställningar.

Att ge besökarna en möjlighet att uppleva och komma närmare dansen genom sitt eget dansande och att väcka nyfikenhet för att lära om dans.

Det är viktigt att arbeta mycket med barn och rörelse för att skapa möjligheter för dem att upptäcka hur kul det är att dansa.

Erik Mattsson på Dansmuseet

Erik Mattsson guidar på Dansmuseet. Foto DM

Hur ser ditt dansande ut och vad tycker du om den sceniska dansen?
Jag tycker mycket om att dansa. Jag gick en kurs i folkdans när jag var barn. Jag skulle väldigt gärna vilja gå en kurs i salsa, det är så läckert. Tråkigt nog bröt jag foten i våras så dansen får pausa ett tag.

Barockdans tycker jag är lite knäppt och kul. Klassisk Balett tycker jag mycket om. Det är lite konstigt men underbart, en sagovärld som man dras in i och tekniken är imponerande.

Jag kan inte säga att jag tycker om all dans men jag kan se vad som helst och ibland fascineras av något oväntat och okänt.

Margareta Lidström
Stockholm


  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

  • Killdag KSB
    Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
    På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

  • 10 nya dansare Operan
    Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
    Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
    »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

  • Balanchine Themes and variations
    Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
    The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

  • Luca Masala Princess Grace
    The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
    Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

  • Julia - Abigail Sheppard
    Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
    John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

  • Hammer 1
    Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
    Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

  • GO 8 nya dansare 2022
    Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
    Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
    GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

  • Dansmuseet Nurejev 1
    Passion på Dansmuseet
    Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

  • Last Boy Left
    Dansfest i nord målar med bred pensel
    Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

  • Cabaret1 GO
    Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
    Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

  • Vortex10
    Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
    Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

  • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
    Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

    I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil