Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Unai Celis Peribanes

Unai Celis Peribanes. Foto privat

01 aug
2022

Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York

Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev i Göteborg i ett och ett halvt år där han studerat teori i årskurs 8-9 och dans i den mest avancerade gruppen.

Unai Celis Peribanes Brooklyn Bridge

Unai Celis Peribanes på Brooklyn Bridge. Foto privat

Unai är förväntansfull inför framtiden även om han kommer att sakna sina vänner och den familj han varit inackorderad hos under sin tid i Göteborg. Det är mycket blandande känslor inför att lämna och det som väntar.

Han tycker att tiden vid Svenska Balettskolan har varit mycket bra och intensiv. Det svåraste har varit att lära sig svenska och de teoretiska studierna på svenska.

Klimatet, kylan i Sverige och att det är mera modernt här tycker Unai är de största skillnaderna mellan Sverige och Spanien. I Spanien använder man inte mobiltelefoner så mycket som i Sverige. När man vill träffa vänner går man ut, här är man mera hemma anser han.

Unai Celis Peribanes

Unai Celis Peribanes i studion i New York. Foto privat

På Instagram fick Unai information om Svenska Balettskolan och kände att han verkligen ville komma dit. Han har alltid haft en dröm om att bli professionell dansare och hans familj har alltid stöttat honom i detta.

Han kommer från en liten stad femton minuter från Bilbao. Där tyckte ingen att det var konstigt att han dansade balett, tvärtom tyckte hans vänner att det var häftigt.

Det var dags för en förändring. Unai hade tränat balett från tio års ålder två och en halv timme varje kväll i drygt fyra år på en privat danskola. Nu hade han tröttnat på sin gamla skola.

På ett litet utrymme hemma spelade han in en ansökningsvideo som skickades till Svenska Balettskolan. Beskedet om att han blivit antagen mottogs med både förvåning och glädje.

Unai Celis Peribanes

Unai Celis Peribanes tränar i studion i New York. Foto privat

På Svenska Balettskolan fick Unai möta flera nya dansämnen, modern nutida dans, comercial och även akrobatik. Det var utmanande och svårt i början att komma in i de nya teknikerna men med tiden gick det bättre. Den moderna dansen blev ett nytt favoritämne jämte baletten.

De nya utmaningarna fick Unai att växa och utvecklas och berikade hans dans.

En av Unais stora förebilder är Isabella Boylston Premiärdansare vid American Ballet Theater. De kvinnliga dansarna fascinerar honom mer än de manliga. Han fascineras av deras flexibilitet och beundrar tåtekniken.

När Svenska Balettskolans chef Sebastian Michanek såg videon som Unai ansökte med insåg han att det var en elev med mycket stor potential, en oslipad diamant.

Unai Celis Peribanes

Unai Celis Peribanes i New York-studion, Foto privat

På skolan undervisar man efter den läroplan man har på American Ballet Theater School (ABTS) och har också ett samarbete med skolan.

En gästlärare från ABTS Pretrusjka Broholm såg Unais begåvning och hade ögonen på honom. En elev vid ABTS hade hoppat av och Sebastian Michanek blev uppringd mitt i natten av Cynthia Harvey som är chef där, hon ville erbjuda platsen till Unai. Cynthia hade sett honom på online träning och var väldigt nöjd med vad hon sett. Därför blev han erbjuden att komma till ABTS för att studera på ett fullt stipendium.

Svenska Balettskolan hade planerat att ansöka om en plats för Unai vid ABTS nästa år, men som det nu blev fick han möjligheten att komma redan hösten 21.

Sebastian Michanek tycker det har varit fantastiskt att få se Unai utvecklats så mycket på den korta tid han har varit i Göteborg. När han kom var han en liten pojke på fjorton år och nu är han en ung man på sexton år. Han har varit väldigt fokuserad och målmedveten. Det har varit utmanande för honom men han har aldrig gett upp, säger han.

Unai Celis Peribanes

Unai Celis Peribanes i ett hopp. Foto privat

När Unai fick veta att han blivit erbjuden en plats vid ABTS trodde han först att det var ett skämt.

När han förstod att det var på riktigt blev han oerhört glad. Att få komma dit har alltid varit en dröm. Där kommer han att dansa 4-5 timmar om dagen och studera teori på distans med sin skola i Spanien. I framtiden kommer även Svenska Balettskolan erbjuda sina gästelever att läsa på distans med sina egna skolor i respektive land.

Unai är tacksam mot Svenska Balettskolan för all kunskap den har gett och för att den öppnat dörrar. Han vill hålla kontakten och planerar att komma och hälsa på i framtiden.

När han är klar med sina studier i New York hoppas Unai på att erbjudas ett dansarkontrakt vid American Ballet Theater.

Margareta Lidström
Göteborg


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil