Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

SAAGA 1

Medverkande i SAABA: Benjamin Behrends, Miguel Duarte, Hiroki Ichinose, Valērija Kuzmiča, Janine Koertge, Rachel McNamee, Frida Dam Seidel, Riley O’Flynn, Christoph von Riedemann, Duncan C Schultz, Endre Schumicky, Joseba Yerro Izaguirre, Amanda Åkesson. Foto Tilo Stengel

01 nov
2021

Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer

GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapade av Christine Gouzelis och Paul Blackman respektive Sharon Eyal och Gai Behar i samarbete med GöteborgsOperans Danskompani välkomnar publiken.

SAABA är Sharon Eyals tredje verk för kompaniet och denna gång är det italienskan Maria Grazia Chiuri, Diors chefsdesigner, som står för kostymerna. Hon kom i kontakt med Sharon Eyals verk genom Carlo Fuortes i Rom när hon presenterade vår- och sommarkollektion tillägnad dans 2018. Till SAABA har hon skapat kroppsnära leotarder i Dior-spetsar i ett tyg som ser ut att gå sönder av revor och håligheter.

Eyals bitvis återhållsamma koreografi känns snabbt igen och hennes verk kräver såväl styrka som exakthet, men framförallt en total närvaro av dansarna. Dansportalen fick tillfälle att träffa dansaren Duncan C Schultz två dagar innan premiär för att tala om arbetet med SAABA och att möta publiken på nytt efter två år med uppskjutna produktioner, reviderade föreställningsplaner och digitala dansföreställningar.

SAABA2

Duncan C Schultz. Foto Tilo Stengel

Hur är det att stå inför en publik igen?
Det är faktiskt första gången efter pandemin för mig i det här operahuset så jag är verkligen förväntansfull och hoppfull över att få dela föreställningen med publiken. Det är underbart och obeskrivligt att vi öppnar upp för fulla hus igen.

Hur har du arbetat under dessa två säsonger av pandemi?
En blandning av att träna själv hemma och här i huset. Hela tiden med en slags förväntan och beredskap att vi kan öppna när som helst igen. Så vi har fortsatt att repetera och vi skapade också några dansverk tillsammans under pandemin och försökte hålla fast vid våra normala rutiner. Vi gjorde också ett filmprojekt, så vi har hållit igång, säger Duncan och skrattar glatt.

Vad tycker du om din hemmascen?
Det är verkligen ett ställe där jag känner att varje röst respekteras, oavsett vilken del du har i detta operahus, vilken anställning du än har, så det är en riktigt inkluderande arbetsplats, vilket är fantastiskt eftersom många yrken här är sådana att vi är tvungna att kämpa för våra jobb, men GöteborgsOperan är en stödjande arbetsplats.

Det kan vara väldigt annorlunda atmosfärer i dansvärlden och det beror på vilka människor som jobbar där så klart, men här är det verkligen speciellt, vi är en enhet och jobbar som en enhet. Vi är en familj och om vi skulle tävla med varandra hela tiden skulle vi inte kunna skapa något. Yrket är utmanade som det är.

Enligt Sharon Eyal är betydelsen av titeln, SAABA, en hemlighet och jag kommer inte att be dig avslöja den, men varför tror du att det är viktigt att dansverkets titel förblir hemligt?
Jag tror att det lämnar en liten bit av mystik till människorna i publiken att hitta på sin egen historia av verket. De kan alla göra sina egna antaganden, inte bara utifrån namnet, utan från verket i sig. Om man avslöjar för mycket kan det ibland bli lite för lätt, som när du går till en restaurang och ser precis hur det ska se ut och smaka och tänker att det där blir bra, men det finns ingen överraskning och hela magin försvinner.

SAABA3

SAABA under repetition. Foto Tilo Stengel

Att arbeta med Sharon Eyal kräver en total närvaro, men som dansare måste man väl alltid vara närvarande tänker jag… så jag undrar om den här närvaron skiljer sig från den gängse?
Det är alltid annorlunda, men i Sharons arbete så spelar kroppens känslor så stor roll, smaken, lukten, hörseln. Man måste jobba inåt i sig själv, det är inte alls så mycket jobb utåt. Man måste inåt och hitta känslan där och sedan rinner det ut därifrån. Det är Sharon som har utifrånblicken. Det känns som att sinnena är aktiva på ett väldigt annorlunda sätt i hennes verk.

Man har pratat om att Eyals dansverk står för en slags transcendental upplevelse, kan du berätta om det?
När jag har sett hennes arbete förut så har jag känt att om du verkligen tillåter dig själv att dyka fullt ner in i människorna som rör sig och dansar så kommer du till en plats tillsammans med dem. Som att du måste förflytta dig till en plats som tar absolut hela dig i anspråk. Det här kan gripa tag i dig om du tillåter dig att vara så öppen och man åker på en resa tillsammans, det är en inbjudan att följa med.

Danskompaniet har samarbetat med koreograferna och musikerna i dessa två dansverk, hur har det gått till, är det via improvisation eller på något annat sätt?
Jag skulle vilja säga att vi får en massa material och vad vi sen använder i själva verket kommer ifrån det att Sharon har observerat något; ”det där var tänkvärt, ett ögonblick, en rörelse som blir betydelsefull för den här personen.” Det är en alltigenom intuitiv skapelse, mindre om att strikt koreografera, att göra si eller så, det är ett förhållande. Att arbeta med. Att röra sig tillsammans och bygga något tillsammans. Ett Utrymme av klarhet istället för undran.

Hur lång tid har ni repeterat ihop?
Vi hade fyra veckor och sen en kort paus och sen fyra veckor igen. Åtta Veckor totalt.

De omtalade kostymerna i SAABA är från den berömda chefsdesignern för Dior, Maria Grazia Chiuri, vad gör dessa med verket och dig som dansare?
Det är ett material som nästan är på gränsen till att försvinna så det känns inte alls som kompression, som när man har vanliga leotarder på sig. Här måste man nästan fylla ut hålen i tyget med sin kropp. Det krackelerar lite så det finns en skörhet i själva materialet, men också en struktur som är väldigt speciell. Kostymer ger en alltid någonting annat, en annan känsla, ett nytt element att ta in och när man får på sig dessa kostymer förs man till ett nytt ställe, så det är verkligen en speciell kostym att ha på sig och jag är så tacksam över att få ha den.

SAABA4

Dansare: Valērija Kuzmiča, Rachel McNamee, Frida Dam Seidel, Riley O’Flynn, Christoph von Riedemann, Duncan C Schultz, Amanda Åkesson. Foto Tilo Stengel

Musiken har, vad jag har hört, ett riktigt beat och jag undrar hur ni har jobbat med musiken, från allra första början eller skapas den i takt med dansverket?
Det är en väldigt speciell person som skapar musiken, Ori Lichtik, och han är med oss hela tiden. Han är en del av det konstnärliga teamet i Sharon Eyals och Gai Behars L-E-V danskompani och en av grundarna till Tel Avivs technoscen där han började sin karriär med att producera technofester och raves på 1990-talet.

Han förfinar hela tiden och bygger om musiken, fortsätter Duncan, Ori kommer med förslag som vi testar. Han är en väldigt talangfull musiker och konstnär. Vi upptäcker och skapar tillsammans.

Repetitionerna som nu pågått i dryga två månader, vad var det mest utmanande, det svåraste eller är det något som har stuckit ut och varit annorlunda?
Under repetitioner i allmänhet måste man visa upp sig som man är så vissa dagar kan alla bara tappa bort sig och skratta. Men det är verkligen ett ställe där man måste vara sann, vaken, skapande.

Repetitionsprocessen har varit väldigt fysiskt påfrestande och mycket krävande, även känslomässigt, eftersom man måste vara helt sann, visa upp sig precis som sig själv. Och det tror jag är något som inte alltid händer i rummet, så det är något speciellt, att skapa den här miljön där man behöver vara sårbar och öppen tillsammans för att det ska ske någonting.

Det är en av de bästa sakerna och en av de svåraste. Det är givetvis också glädjen i vårt arbete, den alla vackraste tortyren eftersom du måste slita upp dig själv och ge dig hän fullt ut, annars hittar du inte någon ärlighet i det du gör.

Hittar du tillbaka till dit varje dag?
Ja, även om stegen inte är detsamma och koreografin inte är likadan och du förkroppsligar den annorlunda. Varje gång vi gör verket är det annorlunda. Vi kanske kommer ihåg något, men måste hitta ett nytt sätt att förkroppsliga det och vara sanna i det, vilket är skönheten i det hela. Duncan funderar en stund på hur det har varit, men hela repetitionsperioden har gått väldigt smidigt.

SAABA5

Sharon Eyal och Gai Behar. Foto Camilla Simonson

Det är ungefär hälften av GöteborgsOperans Danskompani som gör SAABA och den andra hälften dansar i Continuim, kände ni varandra sen innan, var ni sammandansande när ni började arbeta?
Det som är intressant här på operan är att vi vanligtvis har två dansverk pågående samtidigt så vi blir alltid uppdelade i två grupper. Organisationen, vilka som är i rummet samtidigt skiljer sig alltid lite åt och ändrar miljön i rummet.

Jag kan säga att precis den här gruppen har aldrig dansat tillsammans förut även om vi har dansat tillsammans, vilket gör det annorlunda. Vi känner varandra, men inte hur vi reagerar i alla situationer, det är alltid en ny start på något sätt som gör att det fortsätter vibrera.

Finns det något som du vill säga till publiken innan de sätter sig i salongen och ser föreställningen?
Det bästa sättet är att komma utan förutsättningar, bara komma och vara närvarande där man är, välkomna det man ser och tillåta sig att inte försöka förstå. Det kan vara en rörelse som påminner dig om något, som för dig till ett minne, en historia och det kan vara den konversation som du har med dansverket medan det pågår.

Så att säga för mycket om vad man ska förvänta sig tycker jag egentligen är orättvist mot publikens engagemang och närvaro. Tillåt dig själv att bara vara du lika mycket som vi är oss. Vi öppnar bokstavligen våra bröstkorgar, våra hjärtan mot publiken.

Efter det hektiska föreställningsschemat här i Göteborg åker GöteborgsOperans Danskompani ut på turné med Unfold, först till Ludwigshafen i Tyskland, vidare till Paris och Moskva. För att avslutas på den anrika Mariinskijteatern i St Petersburg. Världen återgår långsamt till någon form av normalitet.

Thérèse Eng
Göteborg


 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil