Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Notisarkiv

Klicka på valfri månad för att se tidigare notiser.


  • Fyra gånger Charlie: Leo Stadelmann Andréas, Elly Lagerwall, Edith Lyttkens och Isak Nilsson. Foto: Lennart Sjöberg.

    Här är de fyra barnen som spelar Charlie i musikalen ”Charlie och chokladfabriken”


    Edith, Isak, Elly och Leo. Så heter de fyra barnen mellan 10 och 12 år som ska turas om att spela Charlie i säsongens stora musikal på GöteborgsOperan , där Willy Wonka görs av Ola Salo. Sverigepremiär 21 september.

    Efter en vår av roliga men lite pirriga auditions står det klart vilka som spelar titelrollen som Charlie Bucket i Sverigepremiären av musikalen Charlie och chokladfabriken . Fyra barn mellan 10 och 12 år, två killar och två tjejer, kommer att turas om att göra rollen under de cirka 80 föreställningar som är inplanerade under hösten 2024 och våren 2025.

    Edith Lyttkens , 12 år, från Mölndal. Som sångare i GöteborgsOperans barn- och ungdomskör har hon medverkat i flera uppsättningar så som Tosca, En julsaga, En tiger kommer fram, Julglitter och operakaos. Hon går även på Dansforums showlinje och spelar saxofon i Kulturskolan. Nyligen har hon också medverkat som sjungande statist i en långfilm som snart har premiär.

    – Det är en dröm att få spela Charlie, sagan är en favorit och det är extra kul att både killar och tjejer har fått chansen att söka rollen! Att få vara del av allt som händer bakom scen, att se scenbyggen och fantasifull rekvisita och kostymer växa fram, är oerhört spännande. Dessutom ser jag fram emot att lära mig steppa! säger Edith.

    Isak Nilsson , 10 år, från Billdal, strax söder om Göteborg. Isak har bakgrund i Billdals kyrkas barnkör och Askims kyrkas ungdomskör där han varit med på konserter, inspelning och musikaler. Han spelar piano och gitarr och har dansat sedan innan han kunde gå, enligt hans mamma “verkar det helt omöjligt för honom att vara still när han hör musik”.

    – När vi läste boken första gången blev jag tagen av hur gränslös berättelsen är och hur snäll och omtänksam Charlie är, hur han vill dela med sig av sin lilla chokladbit till sin familj på sin födelsedag, fast han i princip svälter. Jag längtar tills vi får berätta den här historien för publiken och visa hur viktigt det är att vara snäll, att drömma, att ha kul i livet, och att vara rädd om de man älskar, säger Isak.

    Elly Lagerwall , 11 år, från Alingsås. Elly började sjunga när hon var två år… och har inte slutat sedan dess. Hon har sjungit i kyrkokör, gått på dans och teater i Kulturskolan och de senaste två åren varit engagerad i AMTS (Alingsås Musikteatersällskap). Våren 2023 medverkade hon i ENteaters utomhusföreställning Det susar i Säve(å)n.
    – Jag har drömt om att få stå på GöteborgsOperans scen ända sedan jag såg Oliver! 2019. När drömmen nu går i uppfyllelse ser jag fram emot att få många nya vänner och bekanta på och bakom scen, och att få se hur föreställningen och helheten byggas upp. Den här berättelsen och framförallt filmen med Johnny Depp har alltid varit en favorit. Audition och resan hittills har varit fantastisk, säger Elly.

    Leo Stadelmann Andréas , 12 år, från Lerum. Leo är med i GöteborgsOperans barnkör och gjorde sin scendebut i musikalen Oliver! på GöteborgsOperan 2019 i rollen som Nipper. Leo var även en del av barnkören i En julsaga 2023 samt Julglitter & operakaos 2021 och 2022. 2022 gjorde han även rollen “Daniel som barn” i musikalen Så som i himmelen i Scandinavium.

    – Det känns lugnt och roligt på operan. Kollegorna i ensemblen är snälla och uppmuntrande. Vi har tid på oss att hinna klart med allt innan publiken kommer. Det är bra stämning på repetitionerna och det känns bra. Att göra audition var pirrigt men kul. Det kändes overkligt när jag fick samtalet om att jag fått rollen som Charlie. Jag blev väldigt glad! Känslan av att stå på scenen är häftig. Jag bara kör, säger Leo.

    Regissören Mattias Carlsson , som håller ihop hela arbetet med hur Roald Dahls klassiska historia ska berättas på scenen, är redan väldigt imponerad av dessa unga artister – och fulladdad med energi inför det som väntar.

    – De är otroligt duktiga och dessutom så roliga, kloka och generösa – de tar verkligen hand om varandra. Vilket även gäller för alla de vuxna artisterna. Charlie och chokladfabriken är en storslagen musikal: dråplig, allvarlig, spektakulär, fantasifull – och att få förmedla den här sagan med denna fantastiska ensemble känns magiskt, säger Mattias Carlsson.

    De övriga barnkaraktärerna som hittar guldbiljetter och får besöka Willy Wonkas märkliga godisfabrik – och därefter försvinner, ett efter ett – gestaltas av vuxna musikalartister. Den ikoniska rollen som Willy Wonka görs av Ola Salo.


  • Club Domino SDT

    Domino dansar in och blir klubb


    Under sommaren har Skånes Dansteater s utomhusföreställning Domino fått publiken att gunga i takt i parkerna. I september återuppstår föreställningen igen, denna gång som inomhusföreställningen Club Domino. Efter premiären på Skånes Dansteater 7 september spelas Club Domino som ordinarie kvällsföreställning, skolföreställning och dessutom som en kombinerad Danslördag och Relaxed Performance.

    "Vi har fått fin respons av publiken under utomhusturnén och vill ge fler chansen att uppleva Domino som Club Domino", berättar Mira Helenius Martinsson , VD och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.
    Föreställningen arbetas om något för att passa inomhusformatet, men i grunden är det samma upplevelse. Publiken rör sig fritt inne i salongen och ges vid flertalet tillfällen under föreställningen möjligheten att dansa tillsammans med dansarna.Tuomas Norvio är live-DJ även under Club Dominos föreställningar.

    Danslördag som Relaxed Performance Förutom fem ordinarie föreställningar spelas Club Domino även som skolföreställning och som en kombinerad Danslördag och relaxed performance.

    "Barn har älskat Domino utomhus. Dom dansar med helt ohämmat och härmar rörelser. Deras energi och glädje smittar oss vuxna. Det blir spännande att testa konceptet Club Domino inomhus tillsammans med skolklasser med tioåringar." berättar Mira Helenius Martinsson och avslutar:

    "Vi fortsätter även med våra familjevänliga föreställningar den sista lördagen i varje månad. I september blir Danslördagen med Club Domino en Relaxed Performance. Då kan barn och unga och deras familjer möta dansarna och DJ-Tuomas i ett mer avslappnat och tryggt format."

    Kreativt team Koreografi, ljusdesign: Erika Silgoner Musik/DJ: Tuomas Norvio Scenografi: Theun Mosk Kostymdesign: Bregje van Balen Dansare: Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Jeanne Delsus, Samuel Denton, Fabrizio Di Franco, Michael Marquez, Valentina Messieri, Kat Nakui, Hanna Nussbaumer, Simone Frederick Scacchetti, Jing Yi Wang Dansarpraktikanter: Mateo Cordova (Svenska Balettskolan), Aleksandra Krapiva (ArtEZ), Bernat Martínez Sardà (ArtEZ)

    Om Erika Silgoner Erika Silgoner är en italiensk koreograf med rötterna i den klassiska baletten. Längre fram i karriären började hon utforska hiphop-kultur och samtida dans och är numera en eftertraktad koreograf världen över. 2015 grundade hon det egna kompaniet Esklan Art’s Factory som har tagit hennes verk till Italien, Frankrike, Bulgarien, Tyskland, Nederländerna, Ryssland, Panama, Polen, Spanien och Brasilien. 2022 skapade Erika ett dansverk till Olympiska Spelen i Beijing 2022 och ett nytt verk tillsammans med Scapino Ballet i Rotterdam. 2017 belönades Erika som bästa koreograf på International Solo Tanz Festival i Stuttgart.

    2021 vann hon XL-priset och Skånes Dansteaters produktionspris vid Rotterdam International Duet Choreography Competition vilket innebar att hon skapade 2022 Wild Fellas för sex av våra dansare. Wild Fellas turnerade i Skåne sommaren 2022

    Spelas på Skånes Dansteater.
    Längd: ca 45 min Rekommenderad ålder: från 7 år.
    Lördag 7 september kl 18:00
    Lördag 14 september kl 18:00
    Söndag 15 september kl 16:00
    Onsdag 18 september kl 19:00
    Fredag 20 september kl 19:00
    Lördag 21 september kl 15.00 Danslördag och Relaxed Performance
    Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

  • Operans och Dramatens nya ateljéer i Huddinge är invigda. Foto Cristian Hillbom

    Invigning av Dramatens och Operans nya dekorateljéer 30 aug


    Byggnaden på 12 000 kvm ersätter Gäddviken för Operan och Dramaten och den gemensamma produktionsanläggningen finns nu i Flemingsberg, söder om Stockholm.Den nya fastigheten består av två huskroppar varav en i huvudsak är repetitionsutrymmen och den andra inrymmer ateljéerna såsom smedja, snickeri, måleri och tapetseri och förråd av historiska kostymer.Byggnaden är utrustad med många verksamhetsanpassade lösningar såsom en konstruktion med två separata stommar och en rum-i rum-lösning för att minimera ljud- och vibrationsspridning.I lokalerna ligger ett 6 200 kvm stort trägolv tillverkat av 44 x 87 mm tjocka, noga utvalda svenska furutiljor. Detta golv används inte bara som underlag utan är även ett arbetsbord för verksamheten på vilken bland annat kulissmålaren skruvar fast sina dukar i samband med målning.Överblivet virke från golvet har använts för att skapa utemiljön i form av pergolas och bänkar. Byggnaden har också specialbyggda hissar och portar för att kunna transportera fonder och rekvisita. Det finns även specialbyggd hiss som klarar att transportera längre dekorobjekt till utlastningen under ateljéerna på 2 x 17 m.Verkstadsdelarna binder ihop Operans och Dramatens verksamheter i byggnadens mitt genom en monteringshall som utgör ett nav i byggnaden. På så vis får verkstadsdelarna ett nära samband. I direkt anslutning placeras repetitionssalar.Golven är indelade i rutnät, 1x1 m vilket gör det enklare för målare, snickare att skapa dekor i rätt storlek utifrån en ritning. Det finns även specialbyggd hiss som klarar att transportera längre dekorobjekt till utlastningen under ateljéerna.Invigningen inleddes av Huddinge kommuns ordförande Sara Helgee Vikmång, en barnkör från Huddinge och tal av Fabege som är fastighetsägare."Nationalscenerna har till uppdrag att vårda och vidareutveckla traditionella konstnärliga uttryck och teknisk hantverksskicklighet i verkstäder och ateljéer. Att samverka om detta uppdrag bidrar till att göra det effektivt och ändamålsenligt vilket är mycket positivt," säger kulturminister Parisa Liljestrand."Vi är glada över att våra gemensamma dekorateljéer nu får fortsätta sin verksamhet här i Flemingsberg, i fantastiskt fina och ändamålsenliga lokaler.Fabege har byggt ett spännande och välkomnande hus åt oss och vi hoppas att Dramaten och Kungliga Operan kan bidra till den positiva utvecklingen i de nya kvarter som nu växer fram i Flemingsberg," säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan och Kitte Wagner, vd för Dramaten i ett gemensamt uttalande.Skådespelare Marall Nasiri läste en specialskriven dikt av Agnes Török som byggde på vad man ser och hittar i en dekorateljé.Kulturminister Parisa Liljestrand förklarade byggnaden invigd genom att gemensamt knyta ett band med Operan, Dramaten, Huddinge kommun och Fabege.Jeremy Carpenter sjöng Till havs med Mattias Böhm på piano som avslutade invigningsceremonin.Cristian Hillbom
    Huddinge
    Invigning av Operans och Dramatens dekorateljéer 30 aug
     BILDSVEP FRÅN INVIGNINGEN.Bilder Cristian Hillbom

  • Kommentar från Kungliga Operan angående uppgifter i Expressen 28 aug


    Tidningen Expressen skriver idag om uttalanden som gjorts i sociala medier av en medarbetare på Kungliga Operan. Uttalandet har gjorts av medarbetaren i egenskap av privatperson och Kungliga Operan tar kraftfullt avstånd från de åsikter som uttrycks i uttalandet och återupprepar vårt stöd till det ukrainska folket och vårt motstånd mot Rysslands invasion.Medarbetare vid Kungliga Operan har rätt att uttrycka privata åsikter fritt. I det här fallet bedömer vi dock att uttalandet strider mot Kungliga operans uppförandekod. Vi har därför valt att lyfta ut den aktuella medarbetaren ur Kungliga Operans produktioner medan vi utreder konsekvenserna av uttalandet.
    28.8.2024 21:28:10 | Kungliga Operan


  • Tobias Theorell. Foto Mats Bäcker

    Tobias Theorell ny operachef på Kungliga Operan


    »En uppgift jag tar mig an med stor ödmjukhet och lust«, kommenterar Tobias Theorell, som tillträder som konstnärlig chef för operasektionen under början av 2025.Tobias Theorell är regissör och idag konstnärlig chef vid Folkoperan i Stockholm. Rollen som operachef på Kungliga Operan tar han över efter Michael Cavanagh, som avled tidigare i år. Ellen Lamm, som nu är tf operachef, fortsätter sitt uppdrag som konstnärlig chef för Unga Operan.

    »Omtumlande och fantastiskt kul att få ta över operachefskapet på Kungliga Operan, en uppgift jag tar mig an med stor ödmjukhet och lust. Det är ett enastående operahus som står inför en ny och spännande tid. Jag ser väldigt mycket fram emot att få samarbeta med alla i huset och tillsammans med dem presentera högoktanig opera för publiken«, säger Tobias Theorell.

    Han har en bred och mångfacetterad erfarenhet av scenkonst både på svenska scener och utomlands –teater såväl som opera – och han har regisserat flera uppsättningar på Kungliga Operan; 2011 – 2012 två verk av Verdi, Stiffelio följd av Maskeradbalen, och våren 2023 den hyllade En midsommarnattsdröm med bland andra Elin Rombo och Robert Fux i ledande roller.

    »Jag är mycket glad och stolt över att få välkomna Tobias till oss på Kungliga Operan. Med sin gedigna erfarenhet inom opera och scenkonst samt breda nätverk i operavärlden kommer han att bli en värdefull kraft i vår fortsatta konstnärliga utveckling, vilket säkerligen kommer att märkas inte bara inom vår operarepertoar utan i hela verksamheten«, säger vd Fredrik Lindgren.

    »Tobias är en erfaren scenkonstnär som har visat prov på sin styrka som regissör såväl som konstnärlig ledare för Folkoperan. Jag beundrar hans kreativitet och hans förmåga att skapa fruktbara samarbeten och jag ser mycket fram emot att börja jobba tillsammans med honom« säger Hovkapellmästare Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef.

    Tobias tillträder sin tjänst på Kungliga Operan senast den 28 februari 2025.


  • GO på Göteborgs Kulturkalas

    Hela GöteborgsOperans program under Göteborgs Kulturkalas:


     Fredag 30 augusti Repetition av Roald Dahls Charlie och chokladfabriken
    Stora scenen, kl. 15.00–16.00
    I september är det Sverigepremiär för musikalen som baseras på Roald Dahls klassiker Kalle och chokladfabriken, med Ola Salo i rollen som Willy Wonka. Här finns chansen att smygkika på repetition från 1:a balkong. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.Vinn biljetter till musikalen Charlie och chokladfabriken
    Grönsakstorget, kl. 17.30–ca 18.30
    Precis som i Roald Dahls Charlie och chokladfabriken, har ett antal guldbiljetter gömts runt om i staden. Den som hittar en guldbiljett vinner två biljetter till musikalen.Lördag 31 augusti Familjedans
    Lilla scenen, kl. 10.30–11.00 och 11.45–12.15
    För barn 5–12 år och medföljande vuxen. En lekfull dansstund som utforskar rörelse utifrån fantasi och kroppens möjligheter. Leds av Angelina Allen de Melo, f.d. dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.Vinn biljetter till musikalen Charlie och chokladfabriken
    Kungstorget, lördag 31 augusti kl. 12.00– ca 13.00
    Bergsjöns Kulturhus, lördag 31 augusti kl. 14.00–15.00
    Guidade turer i Operahuset
    Kl. 12.00–13.00 och 13.00–14.00. Samling i foajén. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.
    Rörelse- och improvisationsworkshop
    Lilla scenen, kl. 13.00–14.00
    För alla från 15 år och uppåt. En workshop som ger möjlighet att utforska känslor, erfarenheter och lekfullhet genom rörelse och dans. Leds av Janine Koertge, dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.Familje-sing along
    Stora scenen, kl. 14.00–15.15
    Sing along för familjen tillsammans med GöteborgsOperans barnkör, äldre ungdomskör och operasångare. Gemensam uppvärmning och repetition i stora salongen, därefter konsert i foajén. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.Kulturkalaskonsert: Säsongspraliner
    Stora scenen, kl. 18.00–19.30 (ingen paus)
    Sång och musik ur Carmen , Tosca , Otello , Madame Butterfly , Peter Grimes , Jolanta och Teaterdirektören . Med operasångarna Kerstin Avemo, Julia Sporsén, Tobias Westman och Mats Persson samt GöteborgsOperans Orkester. Dirigent: Martyna Szymczak. Presentatör: Göran Gademan, dramaturg. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.
    Söndag 1 september Prisutdelning Årets näverlur
    Foajén, kl. 11.15–12.00
    Årligt kulturpris till en i Norden verksam person eller grupp som främjat vallmusik, blåsmusik, lurspel och kulning i nordisk folkmusiktradition. Fri entré. Begränsat antal platser.Pianofestivalen
    Lilla scenen, kl. 11.00–13.45
    Kl. 11.00: Samtal om Smetanas tid i Göteborgs musikliv. Kl. 12.30: Firande av det tjeckiska musikåret 2024 med Trio Smetana från Prag. Ett samarbete mellan Göteborgs pianofestival, Tjeckiens kulturdepartement och Tjeckiska musikåret 2024. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.Guidade turer
    Kl. 12.00–13.00 och 13.00–14.00. Samling i foajén. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser.
    Vinn biljetter till musikalen Charlie och chokladfabriken
    Slottsskogsvallen, söndag 1 augusti kl. 11.00–15.00
    Carmen
    Stora scenen, kl. 16.00–19.50
    Bizets opera om den förföriska Carmen är en av världens absolut mest populära operor. Fri entré med biljett. Begränsat antal platser. Max 2 biljetter/person.

  • Fredrik Lindgren vd Kungliga Operan, Sara Heelge Vikmång kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, Kitte Wagner vd Dramaten och Stefan Dahlbo vd Fabege. Foto: Markus Gårder.

    Kulturministern inviger Dramaten och Kungliga Operans dekorateljéer


    Lördagen den 31 augusti 2024
    I februari 2022 togs de första spadtagen och nu två och halvt år senare står lokalerna klara. Flytten till Elektronvägen 30 i Flemingsberg i Huddinge innebär att Kungliga Operan och Dramaten lämnar sitt produktionscenter i Gäddviken i Nacka. De nya lokalerna inrymmer dekorateljéer med smedja, snickeri, tapetseri, måleri och attributmakeri för de båda nationalscenerna. Kungliga Operan har dessutom repetitionssalar som blir tillgängliga för öppna repetitioner och på sikt även föreställningar inför publik. Operan flyttar även in delar av sitt kostymförråd i den omkring 12 000 kvm stora byggnaden.
    – Vi är glada över att våra gemensamma dekorateljéer nu får fortsätta sin verksamhet här i Flemingsberg, i fantastiskt fina och ändamålsenliga lokaler. Fabege har byggt ett spännande och välkomnande hus åt oss och vi hoppas att Dramaten och Kungliga Operan kan bidra till den positiva utvecklingen i de nya kvarter som nu växer fram i Flemingsberg, säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan och Kitte Wagner, vd för Dramaten i ett gemensamt uttalande.– Flemingsbergs utveckling bygger på en mix av akademi, näringsliv och kultur som ska stärka hela Stockholmsregionen. Operan och Dramatens medarbetare och verksamhet bidrar på ett unikt sätt till områdets själ och jag ser mycket fram emot att fastigheten fylls av liv, säger Stefan Dahlbo, vd och koncernchef Fabege.–Vi ser mycket fram emot att välkomna Operans och Dramatens dekorateljéer till Huddinge. Kultur och hantverk får en ny och tydlig plats här i Flemingsberg, som är en stadsdel med stark utveckling. Det hoppas jag kommer att locka unga personer till spännande och kreativa yrken, och då ha möjlighet att utvecklas, arbeta och bo här i Huddinge och i Flemingsberg, säger Sara Heelge Vikmång, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.– De lokaler som nu invigs är ett fint exempel på samarbete mellan två av våra svenska nationalscener, ett samarbete som gagnar både verksamheterna och de boende i Flemingsberg. Jag ser fram emot att följa Dramatens och Kungliga Operans fortsatta arbete med att väcka intresse både för svensk scenkonst och för de kreativa och konstnärliga yrken som bidrar till att skapa den, säger Parisa Liljestrand, kulturminister.

  • Rullskridskovirtuoser Le Patin Libre

    Rullskridskovirtuoser från Kanada på Parkteatern


    Det hyllade kanadensiska kompaniet Le Patin Libre består av fyra tidigare konkurrenter inom konståkning som beslöt sig för att lämna medaljer, mästerskap och petiga domare bakom sig. Iförda rullskridskor rullar de nu ut på Parkteaterns scen i Vitabergsparken i en fartfylld och visuell koreografi ackompanjerad av cello.24 och 25 augusti kl 18.00.

  • GöteborgsDans och teaterfestival

    Anna von Hausswolff och syskonen van Opstal – Göteborgs dans- och teaterfestival och GöteborgsOperan firar 30 år med världspremiär


    Med Atlas song går 30-årsjubilarerna Göteborgs dans- och teaterfestival och GöteborgsOperan samman i ett gemensamt firande. Verket är en fusion av dans och livemusik – ett möte mellan göteborgska musikartisten Anna von Hausswolff, GöteborgsOperans Danskompani och världskoreograferna Imre och Marne van Opstal. Världspremiär fredag 23 augusti på GöteborgsOperan.

    Sångerskan, pianisten, organisten och kompositören Anna von Hausswolff har sedan debuten Singing from the grave (2010) fascinerat lyssnare världen över med sin kompromisslösa musik, ofta präglad av själfull sång och dramatisk orgel. Hon har Guldbagge-nominerats för filmmusiken till Världens vackraste pojke och skrivit musiken till Dramatens uppsättning av Gorkijs Natthärbärget. I Alexanders Ekmans balett En midsommarnattsdröm, till musik av Mikael Karlsson, medverkade hon som solovokalist.

    Syskonen Imre och Marne van Opstal är en kreativ duo från Nederländerna som efter framgångsrika dansarkarriärer i Nederlands Dans Theater (NDT) och Batsheva, gör succé på världens dansscener och i samarbeten med musikartister och modehus, med sina expressiva och fantasifulla koreografier. Deras första verk för GöteborgsOperans Danskompani To kingdom comebeskrevs 2023 med ord som “visuellt starkt och övertygande” och “etsar sig fast länge i minnet” (SvD).

    I detta nyskapande, poetiska och utforskande möte mellan dans och livemusik medverkar tio dansare ur GöteborgsOperans Danskompani, Anna von Hausswolff och ett liveband på sex musiker.

    – Vi har velat skapa en bro mellan konsert och dans och hitta sätt där dans tillåts bli musik och musik tillåts att bli dans. Hitta beröringspunkterna där konstarterna möts och förenas. Anna von Hausswolffs musik har varit utgångspunkten för vår inspiration och vi har skapat föreställningen som ett minneslandskap runt de erfarenheter som ryms i hennes musik. Det finns något ursprungligt och jordnära i Annas musikaliska uttryck. Musiken är oerhört inspirerande och gifter sig väl med rummet vi har velat skapa, säger koreograferna.

    Mycket av musiken i föreställningen är ännu outgiven, planerad att ges ut på Anna von Hausswolffs kommande album.

    – Det övergripande temat för låtarna kretsar kring frihet och ägandeskap över ens egna tankar och kropp. Atlas bär himlavalvet på sina axlar, vilket tvingar honom att underkasta sig något större och mäktigare än han själv. Men hur starka ben ska man behöva ha för att inte världen ska falla samman över en? Var går gränsen för vad en människa kan klara av? Musiken i Atlas song speglar kampen för kroppslig och sinnlig befrielse i en värld av dissonans och resande mörker, säger Anna von Hausswolff.

    Med två föreställningar 23 och 25 augusti, markerar Atlas song 30-årsjubileet för två av stadens och landets verkliga dansnav: GöteborgsOperan och Göteborgs dans- och teaterfestival.

    – Att utvidga samarbetet oss emellan är något vi strävat emot länge. Och det känns fantastiskt att nu göra det i ett konstnärligt samarbete, tillsammans med både Imre and Marne van Opstal – med unik bredd i sitt skapande och som vi är väldigt glada över att ha tillbaka hos oss – och en av Göteborgs mest originella sångare och musiker, säger Katrín Hall, konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani.

    – Redan från allra första början var målet med detta samarbete att skapa utrymme för innovation, inte bara mellan våra två institutioner, utan också mellan olika konstformer. Vi är väldigt stolta över att inviga 30-årsupplagan av både Göteborgs dans- och teaterfestival och GöteborgsOperans danssäsong med en unik fusion mellan dans och livemusik, säger Martin Hansson, festivalchef för Göteborgs dans- och teaterfestival.

    Atlas song: Dansverk av Imre och Marne van Opstal. Musik: Anna von Hausswolff. Spelas 23 augusti och 25 augusti kl 18:00 på GöteborgsOperans stora scen. Världspremiären inleds med en invigningsceremoni från scenen med Martin Hansson, festivalchef för Göteborgs dans- och teaterfestival och Katrín Hall, konstnärlig chef Dans på GöteborgsOperan. Atlas song är ett samarbete mellan GöteborgsOperan och Göteborgs dans- och teaterfestival. Ingår i firandet av GöteborgsOperan 30 år.
    TEAM OCH MEDVERKANDE Koreografi, kostymdesign, scenografi: Imre och Marne van Opstal Ljusdesign, scenografi: Tom Visser Musik och sång: Anna von Hausswolff GöteborgsOperans Danskompani Gästande musiker: Filip Leyman, David Sabel, Otis Sandsjö, Joel Fabiansson, Love Meyerson, Johan Holmegard



  • OPERAN I PARKEN – möt Kungliga Hovkapellet i Vitabergsparken 28 och 29 aug


    Slå dig ner i bänkraderna och njut när musiker från Kungliga Hovkapellet bjuder på konsert och låter toner av Mozart och Gluck klinga ut i sensommarkvällen. Genomförs den 28 och 29 augusti kl. 18.00 i Vitabergsparken. Fri entré, mer information kommer inom kort.

    PRESENTERAS I SAMARBETE MED PARKTEATERN.
    ONSDAG 28 AUGUSTI 18:00VitabergsparkenFritt inträde PARKTEATERN Länk till annan webbplats.TORSDAG 29 AUGUSTI 18:00VitabergsparkenFritt inträde PARKTEATERN Länk till annan webbplats. 

  • Operan på Gustav Adolfs Torg

    Storslagen KONSERT med Kungliga Operan på GUSTAV ADOLFS TORG SÖNDAG 18 AUG


    Söndag 18 augusti startar vi säsongen på torget framför Operahuset! Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör samt solisterna Miriam Treichl, Karl-Magnus Fredriksson, Vera Talerko, Karolina Blixt och Niklas Björling Rygert framför musik ur Carmen , Figaros bröllop , Sweeney Todd och La bohème .

    Fritt inträde.
    Varmt välkomna!I SAMARBETE MED STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL.SÖNDAG 18 AUGUSTI 20:00Gustav Adolfs torgMedverkandeDIRIGENT Patrik Ringborg Länk till annan webbplats.SOLISTERMiriam Treich Länk till annan webbplats.l Länk till annan webbplats.Karl-Magnus Fredriksson Länk till annan webbplats.Vera Talerko Länk till annan webbplats.Karolina Blix Länk till annan webbplats.t Länk till annan webbplats.Niklas Björling Rygert Länk till annan webbplats.Kungliga Hovkapellet
    Kungliga Operans kör


  • Confidencen Young Artist Program 15-18 aug


    Sedan starten 2020 har 17 sångare deltagit i sångarakademien inom ramen för Confidencen Opera & Music Festival. Varje sommar har en ny grupp unga talanger djupdykt i barockens stilideal och blivit coachade av sångare och musiker i världsklass. Många syns nu på operascener runtom i Sverige och Europa. Årets utvalda stipendiater, som konkurrerat bland 165 sökande, sjunger arior av Händel i konsertföreställningen Power! Love! Madness! på Confidencen 15–18 augusti.Tidigare stipendiater i urval:
    David Risberg, Klassiska Artisten i P2 2024/2025
    Emilia Utter, sjunger rollen som Elsalill i Herr Arnes Penningar på Folkoperan i höst
    Mathilda Bryngelsson, 3:e pris i Wilhelm Stenhammar Competition 2024
    Helena Schuback, sjunger just nu titelrollen i Alcina på Confidencen
    Rebecka Wallroth, vinnare av sångtävlingarna Gesangwettbewerb Feruccio Tagliavini och Karl Staud Musikpreis 2024


  • Dansmuseet @Kulturfestivalen 14 och 15 augusti


    Dansmuseet @Kulturfestivalen 14 och 15 augusti
    Onsdag 14 augusti
    12.30-13.30 Danskroki, Breaking
    Torsdag 15 augusti
    12.30-13.30 Danskroki, Balett
    13.15-14.00 Babydans
    15-15.45 Prova på Balett för barn från 5 år
    17.15-18 Familjeworkshop Breaking
    Danskroki på Strömgatan vid vattnet i Kungsträdgården.
    Barnaktiviteter på Lilla Scenen mitt i Kungsträdgården.
    Läs mer här Länk till annan webbplats.

  • Guillaume Diop Foto James Bort

    Parisoperans lysande balettstjärna Guillaume Diop i huvudroll på Kungliga Operan


    Guillaume Diop , Premiärdansare (Étoile ) på Parisoperan, dansar huvudrollen Gustav Badin i Kungliga Balettens världspremiär Gustavia – berättelsen om den okände prinsen av Sverige – på Kungliga Operans stora scen, med koreografi skapad av Pär Isberg .24-årige Guillaume Diop från Paris anses vara den franska klassiska balettens mest spännande namn, en stjärna med karisma och ungdomlig elegans. Efter sin första anställning vid Opéra National de Paris 2018 avancerade han snabbt i graderna genom att visa vad han gick för när han med kort varsel fick hoppa in som ersättare för mer erfarna dansare i flera av den klassiska repertoarens stora roller, som Romeo och Julia , Don Quijote och La Bayadère. År 2023 utsågs han till Premiärdansare (Étoile) och har sedan dess haft stora framgångar på scen som Drosselmeyer (Nötknäpparen), Prins Siegfried (Svansjön) och Albrecht (Giselle). Nu under sommaren deltog han även i invigningen av OS i Paris.

  • https://dansmuseet.se/program/om-ni-inte-gillar-det-kan-ni-dra-at-helvete/

    Sista månaden att se “Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” Ballets Suédois 1920–1925


    Jubileumsutställning om Svenska Baletten i Paris som var ett normbrytande och nyskapande danskompani i början av 1920-talet. Bakom det uppmärksammade kompaniet stod konstsamlaren Rolf de Maré tillsammans med koreografen och dansaren Jean Börlin.Visas till och med 1 september 2024 på Dansmuseet i Stockholm.

    Läs mer om utställningen här Länk till annan webbplats.


  • Dramaten och Kungliga Operan tillsammans i årets Prideparad


    För att fira kärleken och stå upp för hbtq+personers självklara rättigheter deltar Dramaten och Operan med ett gemensamt ekipage i årets Prideparad i Stockholm lördagen den 3 augusti.Till ackompanjemang av klubbremixer på operastycken kommer ekipage nr 54 att lastas med personal från både Operan och Dramaten, bland annat skådespelare ur ensemblen till Arv – Matthew Lopez succéföreställning om homosexuella män i New York som får nypremiär på Dramaten i höst.–Demokrati, mänskliga rättigheter och ett fritt och levande kulturliv är något vi värnar om i våra verksamheter, därför känns det angeläget att vi deltar i Prideparaden. Att årets tema är Starkare tillsammans! gör vår gemensamma medverkan än mer motiverande, säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan, och Kitte Wagner, vd Dramaten i ett gemensamt uttalande.Stockholm Pride Parade är Skandinaviens största prideparad med tiotusentals deltagare varje år, och med en enorm publik längs med paradvägen. Det är manifestation för mänskliga rättigheter och en demonstration för allas rätt att älska och vara den de vill. Paraden startar vid Norr Mälarstrand och slingrar sig igenom Stockholm i en 4,5 km lång promenad till Östermalms IP. Paradvägen brukar ta ca 2–3 timmar. Mer information om paraden här: Pride Parade – Stockholm Pride Länk till annan webbplats.

  • Från vänster: Hugo Therkelson, Jeanette Wren, Ninna Ohm.Nederst, Tobias Ulfvebrand Fotograf Leo Stenberg.

    Avig på Parkteatern från 30 juli till 21 augusti


    Avig med Hugo Therkelson, Jeanette Wren, Ninna Oom, Oscar Salomonsson, Tobias Ulfvebrand. De har premiär 30 juli och turnerar runt i Stockholm fram till att de avslutar med Parkteatern i Vitabergsparken 21 augusti.Avig handlar om att passa in i kroppen, gruppen, rytmen, rummet och världen. För några passar allting perfekt medan andra trasslar med knutar som aldrig går att lösa. Nyskapad koreografi, specialskriven musik, ett golv som rör sig, fantasieggande objekt och ljuvlig kostym. Kort och gott ett dansverk för hela familjen! Alla föreställningar på Parkteaterns anläggningar i Stockholm.30 JUL Tisdag, 14:00 Parkleken Kulan Sätra
    31 JUL Onsdag, 13:30 Parkleken Vårgården Vårberg
    31 JUL Onsdag, 15:00 Parkleken Vårgården Vårberg
    2 AUG Fredag, 13:30 Stamparken Östberga
    2 AUG Fredag, 15:00 Stamparken Östberga
    3 AUG Lördag, 13:30 Bandängens parklek Bandhagen
    3 AUG Lördag, 15:00 Bandängens parklek Bandhagen
    6 AUG Tisdag, 13:30 Parkleken Ådalen Vällingby
    6 AUG Tisdag, 15:00 Parkleken Ådalen Vällingby
    7 AUG Onsdag, 13:30 Parkleken Gulsippan Hässelby
    7 AUG Onsdag, 15:00 Parkleken Gulsippan Hässelby
    9 AUG Fredag, 13:30 Spånga by parklek
    9 AUG Fredag, 15:00 Spånga by parklek
    10 AUG Lördag, 13:30 Parkteatern Akalla by
    10 AUG Lördag, 15:00 Parkteatern Akalla by
    13 AUG Tisdag, 13:30 Parkleken Rågdalen Rågsved
    13 AUG Tisdag, 15:00 Parkleken Rågdalen Rågsved
    14 AUG Onsdag, 13:30 Parkleken Måsen Fagersjö
    14 AUG Onsdag, 15:00 Parkleken Måsen Fagersjö
    16 AUG Fredag, 13:30 Parkleken Farstaängen
    16 AUG Fredag, 15:00 Parkleken Farstaängen
    17 AUG Lördag, 13:30 Parkleken Kristallen Solberga
    17 AUG Lördag, 15:00 Parkleken Kristallen Solberga
    18 AUG Söndag, 13:30 Parkteatern Lagaplan Bagarmossen
    18 AUG Söndag, 15:00 Parkteatern Lagaplan Bagarmossen
    21 AUG Onsdag, 13:00 Parkteatern Vitabergsparken
    21 AUG Onsdag, 18:00 Parkteatern Vitabergsparken
    Läs mer här: https://dansportalen.se/35/-fler-artiklar/nyhetsarkiv/2024-03-22-succeduo-skapar-nytt-efter-segertag-i-sverige-och-europa.html

  • Gáddjá Haarla Pieski (till vänster) och Biret Haarla Pieski i Juovssaheaddji - The Rematriator Foto:Vidar Thorbjørnsen

    Kuopio Dansvecka belönar två samiska tvillingsystrar


    Samiska tvillingssystrarna Biret Haarla Pieski och Gáddjá Haarla Pieski (f. 2000), dansare och koreografer, har vid Kuopio Dansvecka 2024 belönats med priset Tanssin Nuori Tekijä (Dansens Unga Utövare). Priset på 8.000 euro finansieras av stiftelsen Keele, vars uppgift är att bland annat främja kulturen för rörelse, och utdelades nu första gången. Den konstnärliga ledaren för Kuopiofestivalen och ordföranden för prisnämnden Riku Lehtopolku motiverade priset till Biret och Gáddjá att dessa unga är meriterade. De har kunnat visa upp en egen stig och ett kritiskt närmande till sin konst, utan att glömma det samhälleliga närmandet till samefrågor. Biret och Gáddja är hemma från Utsjoki i finska Lappland, de startade sin dansutbildning på den norska sidan av gränsen vid Karasjok kulturskola och fortsatte i Helsingfors vid Nationalbaletten s skola. Kandidatexamen i danskonst vid belgiska P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) i Bryssel var i tur sedan. Systrarnas gemensamma koreografi Starting from Staring - Čalmmiid Čađa framfördes bland annat i Bryssel Art & Land – EU Sámi-veckan 2022. Vid Helsingfors Biennalen 2021 sågs videoinstallationen Guhte Gullá – Here to Hear bearbetad tillsammans med konstnär Outi Pieski, och vid Venetianska Biennalens Sámi paviljong 2022 Matriarkatet tillsammans med teaterregissören Pauliina Fedoroff och arbetsgruppen – för att nämna några tidigare produktioner. I systrarnas kalender står nu många produktioner i Norden och i Tyskland. Av dessa kan nämnas konsertproduktionen som ombearbetas, Juovssaheaddji – The Rematriator, i vilket man forskar gemenskapet mellan samernas andlighet och anknytning till land med att granska en historisk rättegång mot Juovssaheaddj, anklagad för trolldom. Detta verklighetsbaserade verk har redan setts i samarbete med författaren Niillas Holmberg och kompositören Jakop Janssønn samt Arktiska Filharmonin , och kommer att ses nästa år i Norge.Priset kommer systrarna Haarla Pieski att använda för vissa natur- och kulturskyddsändamål vilka är deras hjärtefrågor.
    (Anita Jokela)

  • Indigo Flamingo spelar på Skånes Dansteater 3, 5, 7, 10, 11 juli 2024.

    Indigo Flamingo lyfter Malmös HBTQIA+-historia.


    3 juli är det premiär för Indigo Flamingo – ett drömlikt klubbuniversum inspirerat av platser och personer ur Malmös HBTQIA+- historia. Under endast fem sommarkvällar öppnas dörrarna till en ny interaktiv dansföreställning av koreografen Gwyn Emberton i samarbete med medlemmar av Malmös HBTQIA+-community och Malmö Pride.

    Värden för kvällen, DJ:n Qarl Qunt (Sofia Södergård), välkomnar publiken in i Indigo Flamingos drömlika klubbvärld, där toppar och dalar från det förflutna blandas med infall som uppstår ur dansgolvet självt.
    Indigo Flamingo är en hyllning till att vara tillsammans och alla är välkomna att bli en del av historien i denna två timmar långa interaktiva föreställning, inspirerad av Malmös queera människor och platser, då och nu. Ta steget ut på dansgolvet eller bara njut av atmosfären i denna fantastiska indigofärgade värld av glömda minnen och gömda överraskningar.

    Klubbklassisker och sjuttiotalsdisco Det kommer att bli en fest som inte liknar någon annan, med en spellista från klubbklassiker till sjuttiotalsdisco och schlagerhits som har valts ut av medlemmar i communityt, med några överraskningar som kastas in och mixas av Mr Qarl Qunt själv.

    Under endast fem kvällar förvandlas Skånes Dansteater till Indigo Flamingo, som inleder Malmös Pride-vecka. Omgiven av scenografi och element inspirerade av arkivmaterial från Malmös queera förflutna möter du DJ Qarl Qunt och olika tappningar av våra enastående dansare. Detta är en historia (om Malmö) full av igenkänning eller överraskning och massor av dans.

    Om projektet Indigo Flamingo Indigo Flamingo är resultatet av ett årslångt projekt med samma namn, där den Malmöbaserade koreografen Gwyn Emberton hyllar sina två communities i nya hemstaden Malmö: HBTQIA+ och dans.

    Med start under Malmö Pride 2023 har projektet samlat Malmös queercommunity i dansworkshops, alla med en ganska queer twist som Voguing med Ranya Asadi, "Chicago the Musical" med Adam Williams och Queer Belly Dance med Dina Hamida. Det har dessutom arrangerats samtal om Malmös queerhistoria med Lars Hector och ett queerlitteraturevenemang med Page 28.

    Alla evenemang har varit en plats för communityt att dela erfarenheter med varandra. Under året har medlemmar i communityt också haft samtal med Gwyn om sina liv, erfarenheter, förhoppningar och inspiration för livet i Malmö.

    Kreativt team Koreografi: Gwyn Emberton i samarbete med dansarna DJ: Sofia Södergård Kostymdesign: Maja Svartåker Ljusdesign: Jesper Berger Dansare: Matilda Bjärum, Kit Brown, Tomáš Červinka, Hazuki Kojima Dansarpraktikant: Elias Aaron Jonathan Habegger, Pietro Mazzotta

    Speldatum
    Onsdag 3 juli kl 21:00
    Fredag 5 juli kl 21:00
    Söndag 7 juli kl 19:00
    Onsdag 10 juli kl 20:00
    Torsdag 11 juli kl 20:00
    Spelas på Skånes Dansteater.
    Längd: ca 120 min Rekommenderad från 15 år.


  • Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan. Foto: Markus Gårder

    Glädjande besked om att orkestern ska vara kvar i Operahuset


    »Det är positivt att regeringen hörsammar Operans krav om att hela den konstnärliga verksamheten måste hålla ihop och att även orkestern måste kunna vara kvar i Operahuset. Ett mycket glädjande besked som visar att politikerna tar frågan om Operahusets framtid på allvar och att man har lyssnat på oss och publiken, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren .Ombyggnaden av Operahuset beräknas börja under 2026.

    »Vi vill alltjämt se en större påbyggnad av Operahuset med en ny, öppen entré mot Kungsträdgården, en större andra scen samt nya funktionella balettsalar. Vi är dessutom redo att utöver den statliga finansieringen söka alternativ finansiering ihop med privatpersoner, företag och stiftelser«, säger Fredrik Lindgren.

    Under tiden för ombyggnaden av Operahuset planerar vi för att Kungliga Operans verksamhet ska pågå i andra lokaler. Vilka lokaler det blir är hittills inte klart och Fredrik Lindgren efterlyser ett större engagemang från SFV i frågan.

    »Nu behövs omgående en tydlig plan för hur verksamheten ska bedrivas under renoveringsperioden. Här behöver SFV som hyresvärd ta sitt ansvar. SFV har meddelat att Operahuset kommer att behöva stängas under fem år för renovering från och med andra halvåret 2026 – då får SFV också presentera en plan för hur hyror och lokaler ska lösas«, säger Fredrik Lindgren.


  • Domino i koreografi av Erika Silgoner. Premiär i Daniaparken, Malmö 1 juni 2024. Turné i Skåne och Stockholm. I bild: Jure Gostinčar, Kat Nakui, Jing Yi Wang.

    Skånes Dansteater gästar Parkteatern på Sergels torg


    Missa inte en explosion av glädje och energi när Skånes Dansteater förvandlar Sergels torg till ett pulserande party 4 och 5 juli 17.00.Njut av dansare med magnifika kostymer i en unik scenkonstupplevelse där en dynamisk ljudvärld och uppblåsbara skulpturer formar rummet.En DJ levererar en dynamisk ljudvärld, uppblåsbara skulpturer formar rummet och dansare gör entré i magnifika kostymer. Med sin stora utomhussatsning bjuder Skånes dansteater på ett pulserande party i koreografi av Erika Silgoner.SPELTID Cirka 60 min
    Fri entré
    4 JUL 2024 Torsdag, 17:00 Sergels torg
    5 JUL 2024 Fredag, 17:00 Sergels torg
    Domino är inte bara en dansföreställning; det är också en explosion av glädje och energi som fyller hela spelplatsen till ett pulserande party. Skånes Dansteaters grymma dansare fängslar publiken med sina magnifika kostymer och den imponerande koreografin skapad av Erika Silgoner. Musiken tar en central roll i Domino, med en DJ som levererar en dynamisk ljudupplevelse från scenenDen unika scenupplevelsen omsluter publiken med dansare och uppblåsbara skulpturer, vilka tillsammans skapar en helt ny och minnesvärd värld av färgsprakande visuella intryck som dansar i takt med den pulserande musiken. Denna fusion av ljud och visuella element skapar en upplevelse som tar med publiken på en häpnadsväckande kulturell resa. Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution, ett danskompani baserat i Malmö.

  • almedalern2024

    Kungliga Operan och Dramaten i Almedalen


    Varmt välkommen till våra seminarier 25 – 26 juni i Almedalen. Två av samtalen kan följas live och i efterhand. Kulturens roll för attraktiva städer
    Tisdag 25 juni kl. 16.00 – 17.00, trädgården på Biskopsgatan 1A.
    Vilken roll spelar kulturen i skapandet av attraktiva städer? Hur kan olika former av kultur på olika arenor bidra till attraktiva samhällen, städer och stadsdelar? Vad är viktigt för att säkerställa ett rikt kulturliv?
    Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan, Kitte Wagner, vd Dramaten, Stefan Dahlbo, vd Fabege och Petter Stordalen, ägare Strawberry.
    Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist.
    Detta samtal går inte att följa online.

    Vad ska nationalscenerna betala i hyra?
    Onsdag 26 juni, kl. 9.00 – 10.00, Länsteatern, Bredgatan 10.
    Flera statliga kulturinstitutioner larmar om att de befinner sig i ett ekonomiskt nödläge och att Fastighetsverkets hyror äter upp bidragen till verksamheten. Men vad är lösningen? Den statliga utredaren Albin Kainelainen beskriver sitt uppdrag om att utreda en ny, tredje hyresmodell.

    Medverkande: Albin Kainelainen statlig utredare för ny hyresmodell för vissa kulturfastigheter och gd för Konjunkturinstitutet, Kitte Wagner, vd Dramaten och Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan.
    Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist.
    Samtalet kan ses live och i efterhand på Youtube Länk till annan webbplats.

    Privat finansiering inom kulturlivet - hur gör vi det möjligt?
    Onsdag 26 juni, kl. 13.00-13.45, Länsteatern Bredgatan 10.
    Staten sänker anslaget till kulturen, samtidigt som kostnaderna för hyra och löner ökar. Skatteregler gör det svårt för många privata företag och andra finansiärer att stötta kulturlivet, trots att viljan finns. Hur kan privat finansiering av kultur underlättas och utvecklas? Vilka hinder och möjligheter finns? Vilka konkreta exempel finns på projekt som kunnat bli möjliga tack vare privata medel och som gett fler chansen att ta del av kulturscenernas utbud?

    Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Operan, Kitte Wagner, vd Dramaten, Stefan Forsberg, vd Stockholms konserthus, Cecilia Kolga, Relations executive, Wallenius/Soya Group, Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige.
    Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist.
    Samtalet kan ses live och i efterhand på Youtube Länk till annan webbplats.

    Panelsamtalen är öppna för alla. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller, ingen anmälan krävs. Med reservation för ev. ändringar.



  • Stockholm 59 North på Confidencens scen.

    Stockholm 59° North får årets pris av Balettklubben


    Danskompaniet Stockholm 59° North firade 2022 25 år som ett banbrytande danskompani. 1997 bildade Hovdansaren Madeleine Onne Stockholm 59° North och i augusti 1997 uppträdde de i ett veckolångt framträdande på den välrenommerade Jacob’s Pillow Dance Festival i USA. Denna framgång gav gruppen en enorm uppmuntran att fortsätta dansa inför en ny och entusiastisk publik, vilket har fortsatt nu i 27 år.Stockholm 59° North har framgångsrikt spridit högklassisk danskonst på olika scener utomlands. På Confidencen den 9 juni delades årets pris från Balettklubben till Stockholm 59° North. De dansade även två korta stycken ur ett kommande program Rentré och Terra. Priset överlämnades av förra årets pristagare Pär Isberg till Nadje Sellrup, som idag leder Stockholm 59° North.

  • GO Kostymer

    GöteborgsOperan säljer unika scenkostymer och rekvisita i magasinet i Torslanda


    En fluffig operabakelse i pastellfärg, en räkdräkt eller en dansant jacka? När GöteborgsOperan säljer scenkostymer, rekvisita, peruker och masker erbjuds ett svåröverträffat fyndläge. Kostymutförsäljningen sker lördag 15 juni klockan 10:00–15:00 i GöteborgsOperans magasin i Torslanda.
    Nu finns äntligen chansen att köpa unika plagg och teatertillbehör, för även ett stort operahus behöver sortera i förråden. De flesta kostymer är sydda i GöteborgsOperans kostymateljé, många är märkta med namn på den som burit plaggen. Exempel på uppsättningar där kostymerna burits är musikalerna Kärlek skonar ingen och Oliver!, operorna Brudköpet, Figaros bröllop, Barberaren i Sevilla och dansverken Ministeriet för olösta känslor, Soft cell och Au revoir.
    MER INFO: Förutom scenkostymer kommer rekvisita, peruker och masker att säljas. Allt betalas på plats (med kort eller swish, ingen kontanthantering). Det finns ingen begränsning i antal plagg/saker man får köpa. På plats finns en food truck med försäljning av enklare mat och dryck. Utförsäljningen sker i det stora produktionscenter och magasin som GöteborgsOperan driver tillsammans med flera andra teatrar i Göteborg, beläget i ett industriområde på Hisingen. Här finns bland annat stora lager för dekor, möbler, rekvisita och kostymer.
    Tid och plats:
    • Lördag 15 juni klockan 10:00–15:00
    • Adress: GöteborgsOperans Magasin, Sörredsvägen 103, Torslanda



  • Wing-Ding_SDT_photo-Karolina-Henke

    Säsongen 2024-2025 i korthet för Malmö Opera


    Storan
    6 sept 2024 Joyride the musical – världspremiär på nyskriven musikal med musik av Roxette. Spelas till 27 april 2025.
    12 okt 2024 Giovanna d’Arco – Giuseppe Verdis okända mästerverk! Spelas till 24 nov 2024.
    30 nov 2024 Così fan tutte – Mozarts feel-goodkomedi i välbekant miljö. Spelas till 26 jan 2025.
    8 feb 2025 Salome – Cornelia Beskow i Strauss oförsonliga skandalopera. Spelas till 30 mars 2025.
    15 mars 2025 La bohème – Puccinis bitterljuva klassiker i NY-miljö. Spelas till 1 juni 2025.
    10 maj 2025 Wing Ding – Skånes Dansteater hyllar dansen. Spelas till 10 juni 2025.

    På turné
    14 sept 2024 tick, tick… BOOM! – Om en tid som bara går och aldrig kommer igen. Spelas till 30 nov 2024.
    1 mars 2025 Mediet – Menottis prisbelönta spökhistoria. Spelas till 24 maj 2025.

    Operaverkstan
    16 nov 2024 Snösystern – en vacker opera för barn om det svåraste. Spelas till 4 jan 2025.
    5 april 2025 Måndag är fiskbulledag – nyskriven opera för de minsta. Spelas till 10 maj 2025.

    Konserter på Storan
    7 sept 2024 Allsång med Rickard Söderberg och Elinor Fryklund
    25 okt 2024 Fredagskonsert: Börtz, Mozart
    6 dec 2024 Fredagskonsert: Bruckner
    4 april 2025 Fredagskonsert: Dvořák

    Kammarkonserter i foajén kl 13
    19 okt och 14 dec 2024. 22 mars, 24 maj och 7 juni 2025.



  • Operan I Haga 6 juni

    Fira nationaldagen på Haga med Kungliga Operan


    Kungliga Operan bjuder in till traditionsenligt firande av Nationaldagen i Hagaparken den 6 juni, tillsammans med Kungliga Hovstaterna och Solna stad. Dansare från Kungliga Baletten finns på plats, tillsammans med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör och musiker från Kungliga Hovkapellet, samt Solna kulturskolas barnkör.
    Ta med vänner och familj till Hagaparken och fira nationaldagen traditionsenligt med allsång, dans, musik och picknick i det gröna. Firandet har ett fullspäckat program från klockan 11–16. Scenprogrammet startar klockan 13.30. Allt är kostnadsfritt.
    På den stora utomhusscenen på Pelousen i hjärtat av Hagaparken bjuder solister och musiker ur Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör på höjdpunkter ur sin repertoar. Det blir ett generöst scenprogram med klassiker av Puccini, Bellman och Taube samt nya inslag som hyllar Alice Babs 100 år.

    För första gången är även stora delar av Kungliga Baletten på plats med fler dansare. Barnkören från Solna kulturskola toppar stämningen med publikfavoriten Fjäriln vingad och ett spralligt Astrid Lindgren-medley. Försommarkonserten avslutas när publikhavet och alla på scenen reser sig och tillsammans sjunger Sveriges nationalsång.

    Upplevelser och aktiviteter för barn och unga
    Försommarkonserten startar klockan 14.00, men redan klockan 11.00 öppnar familjeområdet vid Koppartälten med prova-på aktiviteter för alla åldrar. Bli en ballerina med tåskor och tyllkjol, eller klä ut dig till en sagokaraktär från teaterns värld med lånade kostymer från Operans och Solna kulturskola. Kungliga slottens pedagoger erbjuder historisk papegojsport och biblioteken i Solna är på plats med boktips och sagoläsning. Guidade vandringar anpassade för olika målgrupper pågår under hela dagen – upplev och lär dig mer om kungliga Hagaparken i försommarens grönska.

    Hålltider:
    Klockan 11.00 – 16.00 Familjeaktiviteter vid Koppartälten i Hagaparken
    Klockan 12.00 – 16.00 Guidade visningar i Gustav III:s paviljong varje hel timme
    Klockan 13.30 Solna stads kulturstipendier delas ut. Solistuppträdande av årets Krausstipendiat
    Klockan 14.00 Försommarkonsert med balett
    Om evenemanget Operan i Haga
    Servering av mat och dryck sker på flera platser i parken. Grillning är inte tillåtet i parken. Begränsat med parkering för bilar. Ta cykel eller buss! Trafiklinje 515 trafikerar hållplats Haga Norra grindar med utökade avgångar under dagen.
    Nationaldagsfirandet i Hagaparken är ett samarbete mellan Kungliga Operan, Kungliga Hovstaterna och Solna stad.


  • Mest läst på Dansportalen i maj


    1.
    Svansjön på Oscarsteatern av Alhanko Academy of Ballet

    2.
    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum

    3.
    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut
    4.
    Ny uppsättning av Romeo & Julia på Stora Teatern med en full balettensemble och orkester på scen
    5.
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake
    6.
    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins
    7.
    En svensk dröm tar form
    8.
    “The World of Neumeier” – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans
    9.
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov

    10.
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest


  • Amat Levin, Maureen Hoppers, Mattias Järvi och Amir Chamdin. Operan 30 maj

    Kungliga Operan på Järvaveckan


    Under Järvaveckan, den 30 maj, anordnar Kungliga Operan seminariet Vem är vår tids Badin? Dansen och makten över livsberättelserna i samarbete med Mångkulturellt Centrum och Botkyrka kommun.Amat Levin, Maureen Hoppers, Mattias Järvi och Amir Chamdin.
    Seminariet anordnas inför höstens uruppsättning av den nyskrivna baletten Gustavia - berättelsen om Sveriges okända prins, med koreografi av Pär Isberg och idé och libretto av Amir Chamdin, som även medverkar i panelen under seminariet. Baletten utspelar sig vid det svenska hovet under 1700-talet och handlar om pojken Gustav Badin, som förslavades i Västindien och kom till Sverige som gåva till drottning Lovisa Ulrika.
    Välkommen till Spånga IP den 30 maj kl 16-15 - 17.00, Botkyrka kommuns tält. eller följ livesändningen via Kungliga Operans Facebook-sida eller Järvaveckans hemsida:Vem är vår tids Badin? Dansen och makten över livsberättelserna. - Järvaveckan 2024 (jarvaveckan.se)
    Seminariet modereras av Silvia Kakembo och i panelen finns Amir Chamdin (regi och libretto för baletten Gustavia), Mattias Järvi (bibliotekarie vid Mångkulturellt Centrum), Amat Levin (journalist och författare till bla boken Svart Historia) samt Maureen Odora Hoppers (fd kommunikationschef Riksteatern).



  • Svansjön Alhanko Academy of Ballet Oscars 25 maj

    Svansjön på Oscarsteatern av Alhanko Academy of Ballet


    Svansjön gavs på Oscarsteatern med elever från Alhanko Academy of Ballet lördag 25 maj. Idé, koreografi, iscensättning med inspiration av Natalie Conus version: Mia Stagh Huvudansvarig repetitör: Kaho Yanagisawa, Mia Stagh Ansvariga repetitörer, koreografer, pedagoger: Magdalena Irigoyen, Kusi Castro, Pauline Simon, Alena Koutcher
    Solistrepetitörar: Kaho Yanagisawa, Luiza Lopez, Kentaro Mitsumori, Mia Stagh
    Rekvisita: Mia Stagh, Benjamin Brandt Musikredigering och ljusdesign: Mikael Kratt Ljud: Noah Wahlström
    Kostym: Stefan Wåhlberg, Eva Johnson, Mia Stagh


  • Nya lokaler Operan

    Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern i långsiktigt samarbete


    Kungliga Operan Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern flyttar sina respektive lager till gemensamma lokaler i Jordbro. Lokalerna, som står inflyttningsklara under maj månad, kommer att inrymma rekvisita, kostym, föreställningsteknik och fonder.Den gemensamma etableringen är ett led i en vision om att ytterligare förstärka och utveckla samarbetet mellan teatrarna och att bidra till en långsiktigt hållbar ekonomi.»Jag är väldigt glad över att vi tre teatrar kan samarbeta på det här sättet och använda våra resurser mer effektivt«, säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan.Det nya lagret som fått namnet Magasinet ligger i Jordbro industriområde och är på 6 125 kvm. Den kommer även att inrymma kontorsarbetsplatser, pentry och omklädningsrum. Lokalen är dagligvaruhandels Dagabs tidigare lokaler som nu anpassats för lagringsbehov och arbetsmiljökrav. Hyresvärd är Sagax.Under sommaren flyttar Dramaten och Kungliga Operan dessutom sina gemensamma dekorateljéer från Gäddviken till nya lokaler i Flemingsberg i Huddinge kommun, med Fabege som hyresvärd.

  • CarinaAristipendiater 2024 foto Hans Nilsson

    Carina Ari-stipendiater och Carina Ari-medaljör Cristina Caprioli


    Carina Ari stipendiater 2024 . Fr v. Yared Tilahun Cederlund, Susanna Carreno Primera, Sonja Svanberg, Mohammed Al-Dujaily, Anna Cecilia Meyer, Elea Bigot, Alexander Belin, Sofia Rafique, Betty Svensson, Marin Jalut-Motte, Elliot Sahlberg, Arion Javér, Jakob Köpf Lindström. Förhindrade att närvara var Naomi Bethke, Theodor Bimer, Emilia Fridholm, Nicole Hultvi, Marvin Kouassi, Alexander Larsson, Alexander Mockrish, Noah Rengart, Tilde Tiensuu och Ellie Vermunt.Carina Ari Medaljen tilldelas i år Cristina Caprioli för förtjänstfulla insatser i svenskt dansliv.Medaljmotivering:
    Dansaren och koreografen Cristina Caprioli har verkat i Sverige och internationellt sedan 1990-talet. I hennes verk framhäver den koreografiska precisionen dansarnas unika kunskap, samtidigt som hon har arbetat gränsöverskridande med installationer, filmer, publikationer och tvärvetenskapliga forskningsprojekt för att vidga dansområdet praktiskt och teoretiskt.
    1998 grundade hon föreningen ccap, som har producerat en lång rad verk inspirerade av bland annat filosofi och feminism, samt även uppsättningar riktade till barnpublik. 2008 blev Caprioli professor i koreografisk komposition vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Så sent som 2020 framträdde hon själv i ”Ett hårresande solo”. På senare år har ccap utvecklat Hallen i Farsta till en viktig plats för konstnärliga samarbeten.2022 fick en stor internationell publik ta del av en Caprioli-retrospektiv under Tanz im August i Berlin och i år får Caprioli ta emot det prestigefulla Guldlejonet under dansbiennalen i Venedig vilket är ett kvitto på hennes stora insatser för danskonsten.

  • Törnrosa KSB

    Narima och Elton dansar huvudrollerna i Kungliga Svenska Balettskolans Törnrosa


    Narima Dugieva (14 år) och Elton Ekström (15 år) har gått på Kungliga Svenska Balettskolan sedan fjärde och femte klass. Nu intar de scenen som prinsessan Aurora och prins Desiré i skolans uppsättning av Tjajkovskijs klassiska balett Törnrosa.Föreställningen Dansdrömmar, där Törnrosa ingår, har premiär den 23 maj på Riddarfjärdsteatern på Kungliga Svenska Balettskolan. Årets andra vårföreställning på Kungliga Svenska Balettskolan går under samlingsnamnet Dansdrömmar och bjuder på både klassisk balett, i form av Törnrosa, och samtida dans.Här får elever från skolans alla årskurser möjlighet att visa upp vad man arbetat med under året och inte minst vad man lärt sig. Narima Dugieva går i åttonde klass och dansar rollen som prinsessan Aurora."Det kommer bli väldigt kul och spännande att få dansa den här rollen. Vi har repeterat mycket i flera veckor vilket varit väldigt lärorikt men också tufft," säger Narima Dugieva.Som grund- och gymnasieskola erbjuder Kungliga Svenska Balettskolan en dansutbildning i världsklass för barn och unga som vill göra dans till en del av sin framtid. Arbetet med Törnrosa påbörjades redan i början av året men för Elton, som dansar rollen som prins Desiré, har dans varit en livslång process.

    "Jag började på KSB i årskurs fem och tycker det är jättekul. Det som driver mig är att kunna bli så bra som möjligt och kunna utvecklas som dansare. Man vill ju prestera på topp," säger Elton Ekström.

    Törnrosa av den franske koreografen Marius Petipa med musik av den ryske kompositören Pjotr Tjajkovskij, blev en enorm succé när den hade världspremiär 15:e januari 1890. I år framför Kungliga Svenska Balettskolans elever en förkortad version av baletten med nykoreograferade moment av skolans egna lärare. Även stycken av den portugisiska koreografen Ana Sendas samt skolans elever Werneri Voitila och Waltteri Voitila.
    "Som skola är det unikt att man skapar en helaftonsbalett. Det är något som kräver tid och engagemang och det är fantastiskt att se hur alla våra elever verkligen presterar," säger Bartlomiej Dybowski, konstnärligt ansvarig för klassisk balett på Kungliga Svenska Balettskolan.

  • Domino har världspremiär lördag 1 juni 2024 i Daniaparken i Malmö. Sen blir det turné i Skåne och Stockholm.

    Domino bjuder på dansfest under sommarhimlen


    Domino har världspremiär lördag 1 juni 2024 i Daniaparken i Malmö. Sen blir det turné i Skåne och Stockholm.Denna sommar rullar Skånes Dansteater ut på vägarna med en utomhussatsning av större modell. Nya föreställningen Domino vill sprida dans och glädje. Premiären går av stapeln i Daniaparken i Västra hamnen i Malmö 1 juli. Efter det väntar Svaneholms slott, Sofiero Slott, Malmö Sommarscen på Malmö Museum, Sommarlund och Sergels torg i Stockholm.

    Domino är en explosion av glädje och energi med magnifika kostymer och live-DJ. Koreografin skapas av italienska Erika Silgoner som är tillbaka i Malmö med ett nytt team. Nya samarbeten Det konstnärliga teamet jobbar tillsammans som grupp för första gången, men har alla nyligen arbetat med Skånes Dansteater.

    Erika Silgoner skapade 2022 den lekfulla utomhusföreställningen Wild Fellas. Tuomas Norvio, ljuddesigner och föreställningens live-DJ, skapade den elektroniska musiken till Tero Saarinens Transit och Johanna Nuutinens Zero-Zero. Scenografen Theun Mosk skapade både ljus och scenografi till Anouk van Dijks Out of the Blue. Medan kostymdesigner Bregje van Balen arbetade med Jo Strømgren och hans The Dropouts.

    Om Domino I Domino kommer publiken nära fantastiska varelser och får uppleva hur scenografin växer fram och skapar en färgsprakande värld full av intryck. En unik dansföreställning som suddar ut gränsen mellan fantasi och verklighet. Domino lyfter fred, glädje och drömmen om att riva murar av misstro. Den vill föreställa sig en mer inkluderande värld, där samexistens ses som en rikedom.

    Kreativt team Koreografi: Erika Silgoner Musik: Tuomas Norvio Scenografi: Theun Mosk Kostymdesign: Bregje van Balen Dansare: Jeanne Delsus, Samuel Denton, Fabrizio Di Franco, Jure Gostinčar, Michael Marquez, Valentina Messieri, Kat Nakui, Hanna Nussbaumer, Simone Frederick Scacchetti, Tiemen Stemerding, Jing Yi Wang Dansarpraktikant: Yousin Song

    Erika Silgoner är en italiensk koreograf med rötterna i den klassiska baletten. Längre fram i karriären började hon utforska hiphop-kultur och samtida dans och är numera en eftertraktad koreograf världen över. 2015 grundade hon det egna kompaniet Esklan Art’s Factory som har tagit hennes verk till Italien, Frankrike, Bulgarien, Tyskland, Nederländerna, Ryssland, Panama, Polen, Spanien och Brasilien.

    2022 skapade Erika ett dansverk till Olympiska Spelen i Beijing 2022 och ett nytt verk tillsammans med Scapino Ballet i Rotterdam. 2017 belönades Erika som bästa koreograf på International Solo Tanz Festival i Stuttgart. 2021 vann hon XL-priset och Skånes Dansteaters produktionspris vid Rotterdam International Duet Choreography Competition vilket innebar att hon skapade 2022 Wild Fellas för sex av våra dansare. Wild Fellas turnerade i Skåne sommaren 2022.
    Lördag 1 juni 18.00 Daniaparken, Malmö VÄRLDSPREMIÄR Arr. Skånes Dansteater
    Torsdag 6 juni 14.30 Svaneholms slott Arr Skurup kommun
    Söndag 9 juni 14.30 Sofiero, Helsingborg Arr. Sofiero Slott och Riksteatern Helsingborg
    Tisdag 25 juni 19.00 Stadsparken, Lund Arr. Sommarlund
    Torsdag 4 juli 17.00 Sergels torg, Stockholm Arr. Parkteatern
    Fredag 5 juli 17.00 Sergels torg, Stockholm Arr. Parkteatern
    Tisdag 9 juli 19.00 Mölleplatsen, Malmö Arr. Malmö Sommarscen och Malmö Museum
    Onsdag 10 juli 19.00 Mölleplatsen, Malmö Arr. Malmö Sommarscen och Malmö Museum Torsdag 11 juli 19.00 Mölleplatsen, Malmö Arr. Malmö Sommarscen och Malmö Museum


  • Foto: Martin Hellström

    URPREMIÄR: Drottningens lille Gustav


    LÖRDAG 11 MAJ & SÖNDAG 12 MAJ kl. 16.00Makalösa stycken ur 1700-talets musikskatt och sablar klingar med ömsom frenesi och glädje i familjeföreställningen Drottningens lille Gustav.Vi får träffa drottning Lovisa Ulrika och kronprins Gustav, två nyckelpersoner för etableringen av det svenska kulturliv vi har idag. De får besök av flera andra betydelsefulla karaktärer som frekventerade hovet: den busige hovtjänaren Badin, drama- och franskläraren herr Tessin, historieläraren von Dalin, balettmästaren Monsieur Gallodier och trubaduren Bellman med luta under armen. Tillsammans tar de publiken med på en resa tillbaka i tiden, kantad av en av livets stora frågor: Vem har rätt att bestämma?Musik av 1700-talsmästare såsom Mozart, Händel, Bellman, Uttini och Rameau.
    Regi: Andreas Rodenkirchen Manus: Caroline Gentele Medverkande: Caroline Gentele, Eric Skarby och Andreas Rodenkirchen Rekommenderad från 6 år Möjliggörs med generöst stöd från Eva & Mats Qviberg Foto: Martin Hellström


  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 

    Ekmans Midsommarnattsdröm tillbaka på Kungliga Operan


    Hyllade koreografen Alexander Ekmans balett Midsommarnattsdröm skrevs för Kungliga Baletten 2015. "Skruvad sommarfest man sent ska glömma" skrev SvD vid urpremiären. Nu är Midsommarnattsdröm äntligen tillbaka på Operahusets stora scen och senare i vår får ännu fler chans att uppleva den, då Kungliga Baletten tar med sig uppsättningen på turné till Norrlandsoperan i Umeå.Nypremiär på Kungliga Operan nu på onsdag 8 maj och spelas till 18 maj. Spelas på Norrlandsoperan 31 maj - 1 juni.Läs även Jenny Berkáns artikel om Midsommarnattsdröm på Dansportalen:
    https://dansportalen.se/35/-fler-artiklar/nyhetsarkiv/2024-05-09-alexander-ekmans-midsommarnattsdrom-ar-som-en-hisnande-resa-dar-overraskningarna-aldrig-tar-slut.html
    Det började med en beställning som utgick från Shakespeares pjäs En midsommarnattsdröm, men snart bestämde sig Alexander Ekman för att istället utgå ifrån sig själv och sina egna erfarenheter av en tradition med djupa rötter. Resultatet blev en maxad midsommar, såväl dröm som mardröm med nubbar, långbord och massor av (konstgjort) hö. Med på scenen finns även sångerskan  Hanna Tolf, pianisten Henrik Måwe och musiker från Kungliga Hovkapellet. För musiken står Ekmans samarbetspartner Mikael Karlsson som också skrev musiken till Ekmans hyllade Eskapist, som hade urpremiär på Kungliga Operan 2019. Hösten 2023 hade Mikael Karlssons opera Melancholia urpremiär på Kungliga Operan och nu i höst är han aktuell med musiken till ungdomsföreställningen Forvever, som Unga Operan ger på Rotundan.Midsommarnattsdröm ges nu i vår på flera scener runt om i världen, och den svenska publiken har chans att förutom i Stockholm även se den i Umeå, när Kungliga Baletten gästar Norrlandsoperan 31 maj - 1 juni.KOREOGRAFI & SCENOGRAFI; Alexander Ekman
    MUSIK: Mikael Karlsson
    FÖRINSPELAD LJUDDESIGN: Mikael Karlsson & Alexander Ekman
    KOSTYM: Bregje van Balen
    LJUS: Linus Fellbom
    SCENOGRAFIASSISTENT: Paul Garbers
    MEDVERKANDE Kungliga Baletten
    Sång: Hanna Tolf
    Piano: Henrik Måwe musiker från Kungliga Hovkapellet


  • Dansmuseet

    Nu finns Ryska Balettens enastående kostymer på DigitaltMuseum


    Dansmuseet har en av världens största samlingar med kostymer från danskompaniet Ryska Baletten, kända som Ballets Russes, som var verksamma i Paris 1909–1929. Dansmuseets samling består av inte mindre än 256 kostymer, förvärvade av museet mellan 1968 och 2016. Nu finns Dansmuseets Ryska Baletten-kostymer att beskåda på DigitaltMuseum.

    Tillsammans med fotografier av kostymerna publiceras också information om vilka uppsättningar de har använts i, samt metadata som förvärvsomständigheter och material. Ett flertal föremål har nytagna högupplösta bilder. Dansmuseet, Victoria & Albert Museum i London och National Gallery of Australia är de tre institutioner som har de största samlingarna av Ryska Baletten-kostymer. Tillsammans delar museerna på ett världsunikt kulturarv som nu finns digitalt tillgängligt för forskare och allmänhet.

    Dansmuseets publicering på DigitaltMuseum ökar sökbarheten för Ryska Baletten online och gör en enastående samling tillgänglig för hela världen.


  • Nach Sthlm dance

    STHLM DANS-festivalen 2–14 maj


    Franska Institutet stödjer festivalen STHLM DANS! 2–14 maj 2024.

    Den 10 maj visas dansföreställningen “Cellule ” där publiken bjuds in att utforska ljuset och skuggorna som flödar genom oss alla, att spränga igenom de barriärer som begränsar oss. Nach presenterar sin personliga version av Krump, en kodad och hierarkisk dans skapad i Los Angeles efter upploppen 2000-talet.

    Anne-Marie Vann (alias Nach) stötte på Krump av en slump vid 22 års ålder på Opéra de Lyon, efter att ha sett några av de första bilderna av den i dokumentärfilmen “Rize” av David Lachapelle. Gatan var hennes första skola: här fann hon en gemenskap som gav henne hennes kunskap och grunden för denna urbana gospeldans. Hennes möte med koreografen Heddy Maalem 2012 var avgörande för att forma hennes önskan att utveckla Krump med inflytande från andra praktiker. Lika betydelsefullt var hennes möte med dansaren Bintou Dembélé och traditionell dans som kathakali, butoh och flamenco. Hon skapade sin första solo “Cellule” 2017, följt av “Beloved Shadows” 2019.

    Biljetter: STHLM DANS Länk till annan webbplats.


  • Attitudes: 6 nya street dance-produktioner går på Europaturné. De första har premiär i Hamburg i oktober och i maj 2025 har övriga tre föreställningar premiär i Sverige på Norrlandsoperan i Umeå.

    6 nya street dance-produktioner går på Europaturné


    De första har premiär i Hamburg i oktober och i maj 2025 har övriga tre föreställningar premiär i Sverige på Norrlandsoperan i Umeå.Attitudes , ett unikt internationellt nätverk inom street dance-fältet* samproducerar med koreografer och kollektiv från Sverige, Frankrike, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Spanien. Nu presenterar Attitudes 6 nya street dance-produktioner som går på Europaturné.Attitudes samarbetspartners inklusive Norrlandsoperan (SE), CCNRB (FR), Dansekapellet (DK), HOP Festival (ES), Kampnagel (DE) och Summer Dance Forever (NL), bjuder in sex lovande kollektiv/koreografer till att skapa verk för en scen eller alternativa platser, och därigenom möta den Europeiska publiken. Ett av de inbjudna danskollektiven är sverigebaserade Majeko.Attitudes föreställningar och samproduktioner presenteras i form av två ”triple bills”, där de första tre föreställningarna har premiär på Kampnagel i Hamburg den 19 oktober 2024, vilket markerar starten på en Europaturné. Den 10 maj 2025 har övriga tre föreställningar premiär i Sverige på Norrlandsoperan i Umeå med efterföljande turné.Dansproduktionerna kommer att visa en stor variation av former och stilar, inklusive solon, duetter och trios som omfattar hiphop, popping, breaking, ballroom och olika funkstilar. De utvalda konstnärerna för detta projekt är följande:Triple bill #1: Ibrah Silas Jackson (NL) / Camilla Siddu (DK) / Black Pearl (DE) / Premiär 19 oktober 2024 på Kampnagel, Hamburg (DE).Triple bill #2: Kaê Brown Carvalho & Jerson Diasonama (FR) / Majeko (SE) / Iron Skulls (ES) Premiär 10 maj 2025 under Up North på Norrlandsoperan, Umeå (SE). För den svenska delen av turnén samarbetar Norrlandsoperan med Dansnät Sverige och Malmö Dance Week.Majeko är ett sverigebaserat danskollektiv som inkluderar dansarna Kaide Gonzalez, Ida ”Inxi” Holmlund och Marcus Larsson. Från triumfer på internationella battlescenen till fängslande framträdanden, förkroppsligar de excellence inom street dance. Deras gemensamma mål är att använda sina kunskaper och erfarenheter för att främja tillväxten av street dance i Sverige.Genom dessa produktioner får koreograferna/kollektiven möjligheter att hitta och skapa samarbeten med potentiella samarbetspartners och får även visa upp sina verk för en internationell publik. Men Attitudes handlar om mer än bara föreställningar - det handlar om att bygga broar och riva murar. Genom att aktivt främja mångfald och inkludering i sin infrastruktur och sina aktiviteter strävar Attitudes efter att skapa ett mer rättvist och levande konstnärligt ekosystem för alla.– Attitudes är ett spännande exempel på samarbeten, där danscommunity och projektpartners från olika delar av Europa förenas för att lära av varandra. Streetdance-fältet har många starka aktörer i Sverige och vi är glada att kunna dela resurser genom Attitudes-projektet med flera som t ex Gatuverket, Hiphop Revolution och Malmö Dance Week. Vi på Norrlandsoperan är stolta över att vara en del av detta nätverk och ser fram emot att tillsammans lyfta och stärka street dance-fältet, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.*Inom Attitudes-projektet inkluderar street dance en bred skala av stilar så som som breaking, locking, popping, krumping etc. liksom klubbstilar som waacking, housedans och ballroom.


  • Mest läst på Dansportalen i april


    1.
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake – Stockholm
    2.
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov – Göteborg
    3.
    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin – Berlin
    4.
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz – Göteborg
    5.
    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar – Göteborg
    6.
    Hösten 2024 blir det Sverigepremiär för musikalen Charlie och chokladfabriken – Göteborg
    7.
    Prix du Nord 2024 – flickornas guldår – Göteborg
    8.
    Limelight på Kungliga Svenska Balettskolan – Stockholm
    9.
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin – Berlin
    10.
    Kungliga Operan stänger i fem år från juli 2026 – Stockholm



  • Andrea Peña & Artists

    6 dansare, en maskin, en operasångerska och en DJ. 2 maj kl 19


    6.58: Manifesto är en koreografisk triptyk där 6 dansare interagerar med en maskin, en operasångerska och en DJ. De utforskar begreppen artificiellhet och konstgjordhet som implicita konstruktioner av vårt nutida samhälle. I vår efterindustriella verklighet är artificiellhet sammanvävd med våra kroppar och sinnen, och konstgjordhet påverkar våra interaktioner och upplevelser. I föreställningen går artisterna gemensamt igenom, upplever och förhandlar den vision vi har om morgondagens människa.

    Om Andrea Peña
    Ursprungligen från Colombia är Andrea Peña en mångsidig konstnär vars kreativa praktik sträcker sig över områdena konstinstallation, koreografi och design. Hennes verk fokuserar på skapandet av kritiska, alternativa, performativa och spatiala universum som ifrågasätter individen i samhället.

    Peñas koreografiska språk kännetecknas av dess sårbarhet, komplexitet och rika fysikalitet. I koreografin finns också en konceptuell forskningsansats. Efter en professionell karriär som dansare med BalletBC och Les Ballets Jazz de Montreal grundade Peña kompaniet Andrea Peña & Artists år 2014. Kompaniet har mottagit många utmärkelser, bland dem Hong Kong International Choreography Award 2018 och Banff Arts Centers Clifford E. Lee Canadian Choreography Award 2018.

    Andrea Peña & Artists är kända för att skapa kritiska, alternativa och rumsliga universum som bryter våra föreställningar om en förnuftig mänsklighet.

    Med en bakgrund inom industridesign får Peña inspiration från visuell konst och rumsliga kvaliteter i sitt skapande. Hon ifrågasätter kroppen som ett material som existerar i förhållande till tid och rum. Peñas verk inbjuder till kollektivt ifrågasättande av politiska och filosofiska ideal som utgångspunkt för det konstnärliga undersökandet. Koreografiskt söker verket närvaro snarare än prestation, genom en sammanställning av komplexa idéer som undersöks i kroppens fysiska potentialer som ovanliga tillstånd. Mot att generera ett fysiskt språk som inkarnerar dessa tillstånd och avslöjar och kommunicerar det konceptuella ramverket för stycket till publiken.
    Artister: Nicholas Bellefleur, Jontae McCrory, Gabrielle Kachan, Jean-Benoit Labrecque, Frédérique Rodier samt en dansare till.
    Samproducent: Banff Center for Arts and Creativity Premiär: Agora De la Danse
    Med stöd från: Banff Center for Arts and Creativity – Clifford E. Lee Choreography Award 2018, Canada Arts Council, Quebec Arts and Letters Council, DanseDanse Créateur en Mouvement, Arsenal Art Contemporain, Maison de la Culture Claude-Léveillée.
    https://www.rumfordans.se/program/andrea-pena-artists/ Länk till annan webbplats.

  • Foto: Rebecca Livaniou

    Rebecca Livaniou tilldelas SITE produktionsresidens dans


    Vi välkomnar Rebecca Livaniou som har beviljats SITE Produktionsresidens Dans våren 2024, för att arbeta med sitt verk InTension. Verket är baserad på Rebecca Livanious egna erfarenheter av hiphopkultur i Europa de senaste 13 åren, där improvisation, sessions och battles står i centrum.
    - Under min tid i residens på SITE kommer jag att fokusera på att definiera, utveckla och testa mina koreografiska idéer, säger Rebecca Livaniou.
    - Jag ska också börja arbeta med en musikproducent och en ljustekniker för att framhäva och förstärka dramaturgin och dess olika känslor och stämningar som jag strävar efter att förmedla i föreställningen. Målet är att också få ihop en mall och ett eventuellt utkast eftersom en work-in-progress av verket kommer att spelas på STOFF i höst. Utöver detta är planen att dokumentera delar av processen.


  • • Extrainsatt föreställning till förmån för Ukraina •Ingår i European Festival Ukrainian Spring 2024

    Den andra halvan av drömmenmåndag 29 april kl. 19.00


    Extrainsatt föreställning till förmån för Ukraina •
    Ingår i European Festival Ukrainian Spring 2024
    En dansföreställning baserad på dikter av franska Alicia Gallienne och ukrainska Lesya Ukrainka, två oerhört begåvade kvinnliga poeter som båda dog unga i medfödda sjukdomar. Dansföreställningen är en konstnärlig reflektion över poesin som skapades av dessa två kvinnor som, trots att de levde med hundra års mellanrum och på vitt skilda platser, delade samma smärta.
    Konstnärligt team och medverkande
    Koreografi av Clairemarie Osta & Joseph Sturdy
    Specialskriven musik av cellisten Simon Bång
    Dansare från Kungliga Baletten, Focus Dance och elever från Kungliga Svenska Balettskolan
    Diktläsning av skådespelaren Samuel Fröler och Tetiana Raida
    Biljettpris: 350 kronor. Överskottet från biljettintäkterna går till Ukraina.

  • Nu finns en danskalender på Dansportalen


    Vad händer på olika dansscener i landet? Titta på Danskalendern som finns på Dansportalen! Till en början har vi med en handfull scener men hoppas kunna utöka med de flesta större scenerna under hösten.

  • Danscenter Mölndal

    Nytt regionalt center för dans byggs i Mölndal


    2027 ska det stå klart – ett nytt västsvenskt center för samtida dans. Nu har Västra Götalandsregionen och Mölndals stad kommit överens om förutsättningarna och danscentrat ska gå från skiss till verklighet.

    Runt om i regionen finns idag ett antal scener och institutioner för dans. Däremot råder det brist på platser för det fria kulturlivets danskonstnärer och grupper. I Mölndal skapas därför ett regionalt resurscentrum för dansproduktion. I huset kommer det att finnas lokaler där man kan träna och repetera, ta fram föreställningar, arbeta med administration och marknadsföring och möta publik, inte minst barn och unga.

    – Dans är en konstform på stark frammarsch och med den här satsningen kan vi äntligen ge regionens fristående danskonstnärer en professionell plattform för sin och för dansens utveckling. Vi får helt nya möjligheter att attrahera och behålla kreativ kraft i regionen och invånarna kommer att kunna möta dans på ett helt annat sätt än förut, säger Alex Bergström, ordförande för VGR:s kulturnämnd.
    Beslutet har föregåtts av många år av utredningar och dialog mellan olika parter. Region, kommun, fastighetsbolag och inte minst danssektorn själva har varit involverade.

    – Det är en stor satsning och sådant ska man inte ta lättvindigt på. Men ett gediget förberedelsearbete har gjorts. Behovet har funnits under lång tid och det är otroligt glädjande att nu kunna ge klartecken för en utveckling som kommer att ge kulturlivet och konstformen helt nya förutsättningar, säger Alex Bergström.

    Danscentrat byggs i den nya stadsdelen Forsåker i Mölndal.
    – Ett centrum för dans i Mölndal kommer att ge många positiva effekter för såväl staden som helhet som för invånarna. Det kommer att berika Mölndals kulturliv samtidigt som det sätter Mölndal på kartan när det gäller dans, både nationellt och internationellt. Inte minst kommer det att ge barn och unga en närhet till dansen som tidigare saknats, Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande i Mölndals Stad.

    När avtalet är underskrivet av parterna börjar arbetet med att bygga upp organisationen. En projekt- och verksamhetsledare tillträder i maj. Arbetet med att renovera och anpassa fastigheten påbörjas redan 2025.


  • Alternativet Operan

    Kungliga Operan stänger i fem år från juli 2026


    Statens Fastighetsverk (SFV) har idag offentliggjort sin rapport avseende en kommande renovering av Operahuset. I SFV:s rapport presenteras två olika renoveringsförslag: Förstudien respektive Alternativet .»Nu finns två förslag på bordet. Ett sätter fastighetsägarens intresse främst – ett sätter Operan och verksamheten i fokus. För Operan är det självklart att Alternativet är det bästa alternativet«, säger Fredrik Lindgren, VD för Kungliga Operan.Men oavsett vilket förslag som kommer att genomföras är det bestämt att Operan stänger från juli 2026 och fem år framåt.»Det är nödvändigt att stänga, det blir definitivt tufft och kommer att ha sina konsekvenser men även möjligheter genom att det är ett gyllene tillfälle att nå ut till hela Sveriges publik på helt nya arenor«, säger Daniel Norgren-Jensen till Dansportalen.»Vi tvingas till att bli mer kreativa och det är definitivt en styrka som baletten har och som jag tror vi kan vinna mycket på«, säger Daniel Norgren-Jensen.

  • Franz Valkama Raymonda Foto Roosa Oksaharju

    Premiärdansaren Frans Valkama har tilldelats Edvard Fazer pris av Suomen Kulttuurirahasto (The Finnish Cultural Foundation)


    Tidigare har följande dansare fått priset: Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler, Salla Eerola, Tiina Myllymäki, Samuli Poutanen, Michal Krčmář, Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Abigail Sheppard och hela Nationalbaletten i Finland, som fick priset som en grupp 1994. Priset har tilldelats från och med 1984.

    The Finnish Cultural Foundation’s Edvard Fazer Prize has been awarded to principal dancer Frans Valkama of the Finnish National Ballet. Valkama received the award trophy and the accompanying 10,000 euro cheque onstage at the Finnish National Opera and Ballet’s premiere of The Stravinsky evening on Friday 19 April 2024.


  • Kulturnatt Stockholm


     Danskrokimaraton och guidade turer
    Dansmuseet
    Dans, Familj, Konst/Hantverk, Museum, Vandring/Visning
    Vässa pennan och skärp sinnet när Danskrokimaraton rullar i gång! Under 3 timmar bjuds det på charleston och voguing med dansande modeller. Följ även med på en guidad tur i jubileumsutställningen om Svenska Baletten i Paris 100 år och gör ett dansstopp i museets vackra bankhall.

    Programpunkter
    18:00 - 00:00 — Dansstopp
    Slå dig ner och vila dina utmattade Kulturnattsben i ett dansant häng till poppiga toner.
    18:00 - 00:00 — Tre utställningar på Dansmuseet
    Passa på att bl.a. ryckas med i den virvlande utställningen "SNURR".
    18:30 - 19:00 — Visning av "Svenska Baletten 100 år"
    Om drömmar som gick i uppfyllelse, kärlek, dans och sena kvällar i 1920-talets Paris.
    18:30 - 21:30 — Danskrokimaraton
    En fantastisk kombination av dans, musik och konst, en kreativ utmaning som passar alla!
    19:30 - 20:00 — Visning av "Svenska Baletten 100 år"
    Om drömmar som gick i uppfyllelse, kärlek, dans och sena kvällar i 1920-talets Paris.
    20:30 - 21:00 — Visning av "Svenska Baletten 100 år"
    Om drömmar som gick i uppfyllelse, kärlek, dans och sena kvällar i 1920-talets Paris.

    Dansmuseets butik och Bistro Rolf de Maré har öppet hela kvällen!
    Hitta hit: Drottninggatan 17 Närmaste station: T-Centralen


  • Operan 16 April 2024

    Kulturnatten på Kungliga Operan – en upplevelse för alla sinnen


    Upplev Kulturnatten i Operahuset, bland guld, kristallkronor, sammet och tyll! De yngsta bjuds på kostymprovning och prova-på-opera och även de vuxna besökarna får chans att prova på både opera och balett. För den som hellre njuter av scenkonst från en plats i salongen bjuder kvällen även på modern dans med Kungliga Baletten och operapärlor från scenaktuella Barberaren i Sevilla, framförda av Kungliga Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet.Operahuset håller öppet kl 18.00 - 24.00 under Kulturnatten, den 20 april.KVÄLLENS PROGRAMKOSTYMPROVNING FÖR BARN
    TID kl. 18.00-21.00 PLATS Promenoaren utanför 2:a raden INFO Här kan barn i alla åldrar klä sig i spännande kreationer som tagits fram till föreställningar på Kungliga Operan.

    OPERASÅNG FÖR BARN
    TID kl. 18.15–18.45, 19.00-19.30, 19.45-20.15, 20.30-21.00 PLATS Schweizeriet, 3:e nedre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Här kan barn i åldern 6-10 år med hjälp av pedagoger från Unga Operan prova på hur det låter och känns att sjunga opera.

    PYSSELHÖRNA FÖR BARN
    TID kl. 18.00–21.00 PLATS Promenoaren utanför 3:e nedre raden INFO Skapa fantasifull karaktärskonst och sminkkort samt upptäck TV-serien Det magiska huset.

    PROVA TÅSKOR
    TIDER kl. 18.00–23.00 PLATS Promenoaren utanför 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Här finns det möjlighet för både vuxna och barn att prova tåskor. Gör du samtidigt en donation till tåskofonden så får du ett par skor signerade av operans dansare att ta med hem!

    DANSA KLASSISK BALETT OCH MODERN DANS
    TIDER kl. 19.15–19.45 (klassisk balett), 20.00-20.30 (modern dans) PLATS Studion, 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Workshop där du får testa att dansa likt Kungliga Balettens dansare gör. LEDARE (klassisk balett) Zhan Atymtayev med pianist Ani Tovmasyan LEDARE (modern dans) Hlin Hjálmarsdóttir (inspelad musik)

    OPERA MASTERCLASS
    TIDER kl. 21.00–21.30 PLATS Studion, 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Var med när Operans solist Jeremy Carpenter vägleder sopranen Emilia Utter. PIANIST Dmitry Tyapkin

    OPERASÅNG FÖR VUXNA
    TIDER kl. 22.00–22.30 PLATS Studion, 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Testa att sjunga opera under vägledning av Kungliga Operans sångpedagoger. PIANIST Dmitry Tyapkin

    OPERA SING-A-LONG
    TIDER kl. 19.15–19.45, 21.15–21.45, 22.15–22.45 PLATS Guldfoajén INFO Ta i från tårna och sjung med till kära operaklassiker! Leds av Matilda Wahlund och Jon Nilsson från Kungliga Operans kör, med ackompanjemang av pianisten Gunnel Lundberg. Texter finns på operan.se samt erbjuds i tryckt program på plats.

    BALETT OCH MODERN DANS PÅ STORA SCENEN
    TIDER kl. 18.30–19.00, 19.30–20.04, 20.30–21.05 PLATS Stora scenen INFO Dansare ur Kungliga Baletten framför Young Choreographers, som först spelades under januari i år. Här kliver balettens dansare in i rollen som koreografer och i många korta föreställningar leder sina kollegor genom många olika stilar och uttryck. Varje del innehåller en blandning av modern och klassisk dans.

    KOREOGRAF DEL 1 (18.30–19.00) VINE av Anna Cecila Meyer, ESTRELLITA av Jade Longley, FOR NO ONE av Daniel Norgren-Jensen, WHEN VENUS HELD MY HAND av Felicia Andersson, DOIN’ IT RIGHT av William Dugan TITEL OCH KOREOGRAF DEL 2 (19.30–20.04) VINE av Anna Cecila Meyer, INSPIRE ME av Jérémie Neveu, W.A.T. MOVEMENT av Kentaro Mitsomuri, BUT NOW YOU´RE LATE DARLING av Lorrenzo Fernandes

    KOREOGRAF DEL 3 (20.30–21.05) LORN av Julien Keulen, SULTRY ECHOES av Elisa Fosetti, ESTRELLITA av Jade Longley, DOIN’ IT RIGHT av William Dugan KONFERENCIER Katarina Aronsson och Nicolas Le Riche

    OPERA PÅ STORA SCENEN
    TID kl. 21.30–22.00, 22.30–23.00 PLATS Stora scenen Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet framför höjdpunkter från Rossinis klassiker Barberaren i Sevilla. DIRIGENT James Duddle SOLISTER Konu Kim (som Greven), Luthando Qave (som Figaro), Daria Savinova (som Rosina), Therese Badman Stenius (som Berta) MUSIKER Jannika Gustafsson (violin), Genevieve Martineau (violin), Håkan Olsson (viola), Tamara Beliaeva-Bohlin (cello), Peter Bergström (kontrabas), Peter Fridholm (flöjt), Pelin Lius (oboe), Per Billman (klarinett), Anders Engström (fagott), Emma Van Den Ecker (horn) KONFERENCIER Katarina Aronsson
    Ett tips: Vill du se hela Barberaren i Sevilla så spelas den fram till den 29 april!

    VISNING AV DET MAGISKA HUSET
    TID kl. 22.15–23.45 PLATS Stora scenen Se vår webbserie Det magiska huset om livet bakom kulisserna i Operahuset. Passar nyfikna i alla åldrar!

    Operahuset håller öppet kl 18.00 - 24.00 under Kulturnatten, den 20 april. Kungliga Operan följer allmänna föreskrifter kring säkerhet vid större evenemang. Inga väskor större än ett A4 (21x29 cm) kommer släppas in i Operahuset under Kulturnatten. Barnvagnar får tas in men kommer genomsökas av ordningsvakter och behöver lämnas på angiven plats i stora entrén. Det finns obemannade garderober på varje våningsplan och vi uppmanar alla besökare att hänga av sina ytterkläder och inte ta med dem in i salongen.


  • Illustration: Nika Bozorgmehr

    Hösten på Kungliga Operan – en helande kraft i en orolig tid


    Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson.

    »Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren.
    Höstens biljetter släpps den 2 maj.
    Höstens stora balettpremiär är Gustavia - berättelsen om Sveriges okända prins, som får urpremiär på stora scenen den 18 oktober.
    »Kungliga Balettens passion, kreativitet och briljans kommer i höst att lysa starkare än någonsin tidigare. Vår nya skapelse Gustavia är en hisnande berättelse som nystar upp den okända historien om Badin, en märklig gestalt ur Sveriges historia. En fängslande berättelse förvandlad till ett balettmästerverk, pulserande av energi, som en dramatisk film« säger balettchef Nicolas Le Riche.
    »Vi bjuder också in publiken att svepas med in i Askungens förtrollande värld – en tidlös familjevänlig sagobalett som tog publiken med storm när den hade premiär 2022. Gör er redo för en höstsäsong fylld av förundran, känslor och oförglömliga stunder!«Operarepertoaren bjuder på premiär för Wozzeck med världsstjärnan Peter Mattei, som åter gästar Operahuset efter vårens succé i Parsifal. Dirigent är Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert. Under hösten får publiken även uppleva makalösa Nina Stemme, som gör Jenůfa tilsammans med stjärnskottet Cornelia Beskow.Vi kan även se fram emot kära återseenden i form av klassiker som Carmen med Miriam Treichl i titelrollen, musikalsuccén Sweeney Todd med bland andra Ola Eliasson och Karolina Blixt och Tosca, där stjärnsopranerna Malin Byström och Christina Nilsson åter igen alternerar i titelrollen, hovsångare Karl-Magnus Fredriksson återkommer i rollen som Scarpia och David Junghoon Kim gör rollen som Cavaradossi. Den unga publiken bjuds in till dans med Unga Operan, när det blir urpremiär för den interaktiva föreställningen Forever.»Konst och kultur låter oss reflektera tillsammans. Kungliga Operan kan erbjuda en plats där vi kan stanna upp och försöka förstå våra gemensamma erfarenheter, en plats där människor kan mötas och tänka och känna tillsammans. Vi behöver den typen av arenor mer än någonsin. Vi är stolta över att kunna presentera Mari Carrascos nya verk för unga, Forever, där publiken blir en del av en pågående fest i Rotundan och vi kommer alldeles nära dansarna. Maris verk har en säregen energi som engagerar och berör«, säger tf Operachef Ellen Lamm.Det visuella konceptet för höstens repertoar, Den universella konsten som en helande kraft i en orolig tid, är skapat av Göteborgsbaserade illustratören Nika Bozorgmehr.Höstens repertoar på Kungliga Operan CARMEN, nypremiär 7 september
    Georges Bizets Carmen från 1875 är en av världens mest älskade operor. I Johanna Garpes kritikerrosade version är Carmen en mogen, kreativ och rebellisk kvinna som lever ut sin sexualitet. Titelrollen görs åter av Miriam Treichl, som gjorde rollen vid premiären. Som Don José alternerar Daniel Johansson med Joachim Bäckström. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör medverkar. Dirigent är Yves Abel.
    TOSCA, nypremiär 21 september
    Kungliga Operans storslagna och tidstrogna Tosca utgår från den verkliga spelplatsen – Rom år 1800. Sedan urpremiären för exakt 100 år sedan har verket behållit sin plats i toppen på listan över världens mest spelade operor. Nu är den tillbaka med de internationella stjärnorna Christina Nilsson och Malin Byström som alternerar i titelrollen. Som Mario Cavaradossi ser vi David Junghoon Kim och Baron Scarpia spelas av hovsångare Karl-Magnus Fredriksson. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av alternerande dirigenterna Daniele Callegari och Pietro Rizzo. Regi av Knut Hendriksen.
    FOREVER, Unga Operan, urpremiär 27 september
    Vem har inte någon gång känt sig ensam på en fest, trots att man är bland folk? Koreografi av Mari Carrasco, som är en av dagens mest intressanta koreografer. Musik av Mikael Karlsson, hyllad för flera samarbeten med koreografen Alexander Ekman och senast uppmärksammad för operaföreställningen Melancholia; samt Jenny Nordbergs på en gång både supernaturalistiska och artificiella scenografi och Mira Svanbergs suggestiva ljussättning – skapar de en föreställning som helt och hållet utgår ifrån spelplatsen: Rotundan. I dansföreställningen Forever är publiken en del av en pågående fest och förflyttar sig under föreställningen från att vara betraktare på avstånd till att bli delaktiga festdeltagare. Föreställningen kretsar kring liv och död, sorg och hopp, och att vara en del av ett flöde och en fortsättning. Hur kan man på en och samma gång vara en individ och en del av en grupp? Föreställningen riktar sig främst till publik på högstadiet och gymnasiet.
    JENUFA, nypremiär 28 september
    Den lovordade sopranen Cornelia Beskow och världssopranen Nina Stemme i mästarmöte! Med stora röster och scenisk skicklighet har de båda nått internationella framgångar på var sitt håll med den hjärtskärande Jenůfa – nu gör de det tillsammans på Kungliga Operan. »Det går inte att värja sig mot Jenůfa« skrev SvD om uppsättningen som hade premiär 2017, i regi av Annilese Miskimmon, chef för English National Opera. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av dirigent John Fiore.
    GUSTAVIA - berättelsen om Sveriges okända prins, urpremiär 18 oktober
    Han förslavas och förs från Västindien till det svenska hovet på 1750-talet som en gåva. Han är föremål för drottningen Lovisa Ulrikas sociala experiment men också för hennes kärlek. Han inleder ett hemligt förhållande med prinsessan Sofia Albertina. Hans rival är Sveriges blivande kung, Gustav III, som också är hans älskade bror. Gustavia är den otroliga berättelsen om Gustav Badin. Ett fartfyllt drama i balettgestalt, en okänd del av Sveriges historia, en saga om makt, normer och uppror.
    Den verklighetsbaserade berättelsen om Gustav Badin Couschi kommer till liv på Kungliga Operans scen med ett stjärnspäckat konstnärligt team. För regi och libretto står filmskaparen Amir Chamdin, senast aktuell med Börje – The Journey of a Legend, om ishockeyspelaren Börje Salmings liv. Koreograf är Pär Isberg som tidigare skapat baletter som Ringaren i Notre Dame, Pippi Långstrump och inte minst långköraren Nötknäpparen. Kostymerna är kreerade av Selam Fessahaye, flerfaldigt prisbelönt designer vars kreationer har burits av bland annat Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Den välkända filmscenografen Cinzia Lo Fazio och Tobias Rylander, ljusdesigner för alltifrån Beyoncés världsturné till Loreens Eurovisionvinnare, ramar in Badins värld i dekor, ljus och projektioner. Dramaturg är David Nzinga. Kungliga Hovkapellet leds av dirigent Philippe Béran.WOZZECK, premiär 16 november
    Två världsartister samsas på Kungliga Operans scen när Peter Mattei och Malin Byström möts i Wozzeck, en stor operaupplevelse baserad på en sann historia om krig och utsatthet. Hör två av våra främsta sångare i Alban Bergs opera som hade premiär 1925, vars angelägna tema har tydliga paralleller med världsläget i samtiden. Denna uppsättning är en samproduktion med franska Opéra de Lyon, i regi av Richard Brunel. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert, alternerande med John Fiore.
    ASKUNGEN, nypremiär 29 november
    Årets julbalett är Askungen skapad exklusivt för Kungliga Baletten av Tamara Rojo, chef för San Francisco Ballet. Tillsammans med färgstarka kostymer av modeskaparen Christian Lacroix och Prokofjevs klassiska och välkända musik skapas en färgsprakande kväll för hela familjen. Ljusdesign av Tobias Rylander, som även skapat scenbilden tillsammans med Christian Lacroix. Kungliga Hovkapellet leds av dirigent Ewa Strusińska.
    »Kostymfest när Lacroix klär Askungen till bal«, skrev SvD i samband med premiären.
    SWEENEY TODD, nypremiär 13 december
    »Det är en ynnest att få uppleva Michael Cavanaghs solida, genomtänkta och välljudande iscensättning på Kungliga Operan«, skrev DN efter premiären 2023 på Stephen Sondheims musikal Sweeney Todd. Föreställningen spelades då för utsålda hus och gör nu efterlängtad återkomst med Ola Eliasson i titelrollen, Karolina Blixt som Mrs Lovett och Jens Persson Hertzman som Anthony Hope. Medverkar gör även Kungliga Operans kör, samt Kungliga Hovkapellet. Dirigent är David Björkman.
    Under hösten fortsätter även de populära lunchkonserterna i Guldfoajén, samt konsertserierna Blue Hour och Guldkonserter. Balettfantasterna får chansen att möta koreografen Pär Isberg under en öppen repetition med Kungliga Baletten; Meet the choreographer.
    Året avslutas traditionsenligt med Nyårskonsert, som i år ges vid två tillfällen.
    Biljetterna till höstens föreställningar släpps den 2 maj.



  • De fem dansarna i Nicolas Huchards föreställning The Barefoot Diva.

    Bröder och systrar förenas på dansgolvet under årets Up North-helg, 4-5 maj på NorrlandsOperan


För fler artiklar – Klicka på valfri månad för att se tidigare artiklar.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil