Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Annons

INNEHÅLL FRÅN KUNGLIGA OPERAN

Madeleine Woo Askungen

Madeline Woo som Askungen. Askungen, Kungliga Baletten. Foto Kungliga Operan/Carl Thorborg

Askungen dansar in på Kungliga Operan

I koreograf Tamara Rojos tolkning av den klassiska sagan kommer Askungen ensam på flykt till Stockholm. Hon tvingas kämpa för att få vara sig själv och när den stora danstävlingen ska hållas på slottet till prinsens ära får hon och hennes livfulla uttryck först inte vara med. Men med hjälp av sina vänner lyckas hon till sist knipa en plats både i tävlingen och i prinsens hjärta. Den 25 maj är det premiär för Askungen med Kungliga Baletten.

Askungen YouTube

Klicka på bilden för att se video

Askungen är den första koreografin för Kungliga Baletten skapad av spanjorskan Tamara Rojo, idag konstnärlig ledare för English National Ballet men som senare i år tillträder i samma position vid San Fransisco Ballet. Hon berättar att Askungen som en tonåring på flykt är en karaktär som många kan känna igen sig i, även hon själv:

»I början är hon vilsen. Dels fysiskt, hon är i en värld som hon inte vet någonting om, men hon är också vilsen emotionellt. Hon har förlorat sina föräldrar och sitt hem, så hon söker efter kärlek och tillhörighet. Det är något som alla som lämnar sina hemländer – inte minst jag själv – kan känna igen. Att flytta till ett nytt land och vara vilsen kulturellt och känslomässigt, det är inte lätt.«

De andra barnen på barnhemmet är elaka mot Askungen och barnhemsföreståndarinnan, som här ersätter sagans elaka styvmor, försöker hindra Askungen från att dansa på slottet. Men hon får hjälp av berättelsens fyra goda féer, alla med olika kulturell bakgrund som speglas genom fantastiska kostymer av modelegenden Christian Lacroix.

Askungen Operan 

Askungen, Kungliga Baletten. Foto Kungliga Operan/Carl Thorborg.

Kostymerna är skapade av designern Christian Lacroix, namnet bakom ett av 1980-talets hetaste modehus. Nu satsar Lacroix i stort sett helt på skapande för scenen och kostymerna för Askungen är hans första jobb för Kungliga Operan.

»Jag älskar att vara i regissörens eller koreografens fantasi, att lära mig, att lyssna och ge förslag. Tamara Rojo har varit mycket aktiv och entusiastisk, jag kände mig direkt väldigt hemmastadd. Sedan älskar jag smartheten i den här tolkningen av Askungen,balansen mellan det verklighetsnära och det magiska. Och att Tamara ville ha en stark kontakt med Skandinavien och Sverige genom att använda de miljöerna, som för mig är pittoreska. Det är en dröm att komma hit och det här är en mycket unik version av Askungen«, säger Cristian Lacroix.

Lacroix har även skapat föreställningens scenbild, tillsammans med ljusdesignern Tobias Rylander, som med sina verk på livescener världen över har tagit den internationella popvärlden med storm. Nu gör han sin första produktion för Kungliga Operan. Rylanders djärva och egensinniga idéer för vad ljusdesign kan vara och hur det kan lyfta en liveshow har gjort honom till ett efterfrågat namn bland stora indieartister, och han har bland annat jobbat med The Strokes, Phoenix, The xx, The 1975 och FKA Twigs – och även svenska världsnamn som Robyn, Lykke Li och Fever Ray.

»Jag kommunicerade mina idéer genom att ta min lilla hemmaprojektor och projicera bilderna på den, sedan lekte jag mig fram. Det var så jag kom på idén med meshen, det stora rörliga metallnätet som är en viktig del av scenografin. Allt blev lite skevt, vilket vi gillade. Det föll på plats genom att aldrig vara helt perfekt«, säger Tobias Rylander.

Föreställningen har premiär 25 maj och spelas fram till den 14 juni, och återkommer även till jul på Kungliga Operan.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil