Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Annons

INNEHÅLL FRÅN KUNGLIGA OPERAN

Kungliga Operan Vibskov 1

Snart finns det möjlighet att återigen uppleva Eskapist. »Varenda minut laddad med något man inte sett, hört eller tänkt förut«, skrev DI Weekend om verket. Foto: Nils Emil Nylander/Kungliga Operan

Möt kostymdesignern Henrik Vibskov
– aktuell med nypremiären av Eskapist på Kungliga Operan

Ordning och kaos, land och stad, romantisk natur och extrem teknologi. Ytterligheterna är självklara för Henrik Vibskov, som står bakom kostymerna i Alexander Ekmans Eskapist – med nypremiär den 1 april.

År 2020 fick Henrik Vibskov utmärkelsen Elle Style Award »Brand of the Year«, och hans kreationer är välkända över hela världen. Modeskaparens stil kan sammanfattas som gränslös men med en konceptuell och humoristisk medvetenhet.

»Utan humor skulle vi vara datorer. Många av mina koncept eller visioner har humoristiska sidor«, säger Henrik Vibskov.

Uppvuxen på den jylländska landsbygden och med grisar runt husknuten väckte hans examensprov från prestigefyllda St Martin’s College i London uppmärksamhet och viss indignation då den visade upp en kollektion med inslag av Space Invaders-liknande grisar – på palestinasjalar.
Ladugården är inte långt borta i Vibskovs värld. Cow är namnet på ett tidigare samarbete med Alexander Ekman.

»Reflektioner om hur olika sätt att odla maten vi äter varje dag, oavsett om det är i staden eller på landet, påverkar vårt liv och planeten, uppmuntrar till att ompröva och utveckla nya metoder«, skrev han på sin blogg i anslutning till modeshowen AW19 Run Away Show Paris, strax före urpremiären av Eskapist 2019.

Kungliga Operan Vibskov 2

Henrik Vibskov är kostymdesigner för Alexander Ekmans succé Eskapist. Foto: Nils Emil Nylander/Kungliga Operan


Tidigare kollektioner bär namn som Spagetti Handjob och Sticky Brick Fingers. I Spagetti Handjob skapade han en pastahimmel när han lekte med handgjord pasta och sexuella anspelningar – »pastan är ju rak tills den blir våt…« och i Sticky Brick Fingers förvandlades catwalken till en enorm plaskdamm.

På modevisningarna ser han sig själv som soldat med militär disciplin på ett slagfält där allt kan hända och allt händer: »Att arrangera en visning är som att leda ett krig. En övning i flexibilitet och improvisation«, har han sagt i en intervju i magasinet Scandinavian Traveler. »Att arbeta på en balett- eller operauppsättning är helt annorlunda än en modevisning – både i funktionalitet och konstruktion, men också visuellt«, säger Henrik och om samarbetet med Alexander Ekman berättar han att de arbetar »bra tillsammans, både i idéprocessen och i det skapande arbetet där man ständigt och snabbt ska reflektera över vad som fungerar och vad som inte gör det. Det är ett rent nöje att jobba med honom.«

Alexander Ekmans Eskapist blev en succé som hyllades av både publik och medier. Mellan den 1 och 23 april har du chansen att se verket på Kungliga Operan.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil