Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

24 okt
2023
Fine Lines, duett i koreografi av Roser López Espinosa

Fine Lines, duett i koreografi av Roser López Espinosa. Foto Skånes Dansteater

Det säkerställer att världens största gränsöverskridande scenkonstsamarbete för konstnärer, kulturarbetare och publik med funktionsvariationer fortsätter fram till 2027.

Europe Beyond Access (EBA) är Europas största och mest inflytelserika gränsöverskridande initiativ som fokuserar på aktivt deltagande från konstnärer med funktionsvariationer inom mainstream dans och teater. Sedan 2018 har programmet stöttat dans- och teaterkonstnärer med funktionsvariationer att krossa glastaken inom den samtida scenkonsten.

Idag har Skånes Dansteater glädjen att meddela att den andra generationen av Europe Beyond Access, som kommer att pågå i fyra år mellan 2024 och 2027, har tilldelats 2 miljoner euro från Europeiska unionen – en summa som kommer att matchas av EBA-konsortiet.

Det nya programmet kommer att

- beställa och presentera dussintals nya dans- och teaterverk skapade av konstnärer med funktionsvariation. 3 stora internationella samproduktioner, 19 nya lokala beställningsverk och 20 presentationer av befintliga turnéverk – i 10 länder.

- stödja konstnärer med funktionsvariationer att internationalisera sina innovativa konstnärliga metoder och minska den geografiska och konstnärliga isolering som är unik för konstnärer med funktionsvariationer. Hundratals konstnärer från hela Europa kommer att delta i residens, workshoppar och multinationella konstnärliga laboratorier.

- utveckla ett nätverk av ledande europeiska mainstream-organisationer med ett åtagande att presentera och ge uppdrag till dans- och teaterkonstnärer på högsta nivå av konstnärlig praxis. Projektets 10 huvudpartners kommer att samarbeta med dussintals andra kulturinstitutioner för att presentera verk och dela med sig av bästa praxis.

- utveckla verktyg för och förståelse inom den bredare scenkonstbranschen – dela vår övertygelse om att den europeiska kultursektorn snarast måste minska de hinder som konstnärer med funktionsvariationer upplever.

Tio ledande kulturorganisationer

Skånes Dansteater är en av tio ledande europeiska kulturorganisationer som ingår i EBA-konsortiet. Övriga organisationer är Holland Dance Festival (Nederländerna), Onassis Stegi (Grekland), Oriente Occidente Dance Festival (Italien), Kampnagel (Tyskland) CODA Dance Festival (Norge), Zamek Cultural Centre (Polen), Project Arts Centre (Irland), Mercat de les Flors (Spanien) och Culturgest (Portugal). British Council (Storbritannien), som initierade och ledde det första Europe Beyond Access-programmet 2018-2023, deltar som associerad partner.

“Skånes Dansteater är stolt över att kunna fortsätta det framgångsrika arbetet med Europe Beyond Access. Sedan 2018 har vi med hjälp av projektet regelbundet kunnat stödja, främja och exponera samtida dans av och med konstnärer med funktionsvariation.

Jag är speciellt stolt över den fastanställda Madeleine Månssons resa under åren. Hon har utvecklats enormt och utmanat gränserna för sitt konstnärskap. Utöver ensemblearbetet har Festivalen DansFunk, gästspel, iDance-workshoppar, internationella laboratorier och residens berikat utbudet. Listan av aktiviteter kan givetvis göras längre. Jag har höga förväntningar på dom kommande fyra åren och ser framemot att presentera innovativa konstnärer med funktionsvariation för publiken i Skåne.” säger Mira Helenius Martinsson, VD och konstnärlig ledare för konsortiets huvudpartner Skånes Dansteater i Malmö och fortsätter:

”Skånes Dansteater är stolta över att leda EBA-konsortiet i vad som kommer att bli en anmärkningsvärd resa. Jag är tacksam för stödet och förtroendet som Europeiska unionens Kreativa Europa-program har gett projektet. EBA förblir därmed ett av de största programmen i världen för personer med funktionsvariationer.

Jag vill tacka vår föregångare, British Council, för att de lämnade över stafettpinnen som projektledare till oss. EBA har verkligen en stor inverkan i Europas kultursektor. Mest tacksam är jag för de konstnärer och professionella i kulturbranschen som litar på att konsortiet fortsättningsvis stödjer och uppmuntrar deras karriärer. Det är dags att förflytta positionerna och låta konstnärer med funktionsvariationer ta ledningen!”

Ben Evans, projektledare för Europe Beyond Access, kommenterar:

"I den perfekta världen skulle projekt som Europe Beyond Access inte behövas: konstnärer med funktionsvariation skulle ha samma möjligheter att lära sig, utveckla sin konstnärliga praktik och presentera sina verk som alla andra konstnärer; kulturlokaler skulle vara tillgängliga för publik med funktionsvariation men också för konstnärer och kulturarbetare som identifierar sig som funktionsvarierade, döva, neurodiversiva eller kroniskt sjuka; och kritiker, publik och beslutsfattare inom konst skulle verkligen erkänna det utmärkta och ofta radikala arbete som utförs av konstnärer med funktionsvariation.

Men så är inte fallet.

Med denna finansiering från Europeiska unionen kommer Europe Beyond Access att fortsätta att utmana hela kultursektorn att bredda tillgången för personer med funktionsvariation som konstnärer, kulturarbetare och publik.


 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil