Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Allegro Brillante NYBC

NYCB i Allegro Brillante av George Balanchine med från vänster Victor Abreu, Roman Mejia och Harrison Coll. Foto Erin Baiano

26 aug
2024

New York City Ballet i Köpenhamn

Balanchine, Robbins, Wheeldon. Repertoaren på ett av världens mest framstående balettkompanier består av tradition som blandas med förnyelse. Publiken verkar aldrig tröttna på de gamla klassikerna.

Inte dansarna heller – det är tidlösa mästerverk som framförs år efter år med nya dansare och framför nya åskådare.

Efter åtta års uppehåll är de på gästspel i Köpenhamn, en kär återkomst till Tivolis konsertsal. Besöket är den elfte gången man uppträder på den scenen och i september påbörjas New York City Ballet´s 75:e säsong!

I samband med gästspelet firar också Tivoli 181 år!

Fancy Free av Jerome Robbins - dansare Sebastián Villarini-Vélez, Harrison Coll, Roman Mejia, Alexa Maxwell och Mary Thomas MacKinnon. Foto Erin Baiano

Fancy Free av Jerome Robbins – dansare Sebastián Villarini-Vélez, Harrison Coll, Roman Mejia, Alexa Maxwell och Mary Thomas MacKinnon. Foto Erin Baiano

Programmet består av två program, späckade med pärlor:

Det första bjuder på Serenade, koreografi George Balanchine, musik Tjajkovskij. Skapad 1935.

Violin concerto, av Balanchine, musik Strawinsky. Skapad 1972

Pulcinella variations, koreografi Justin Peck, också med musik av Strawinsky. Skapad 2017.

Det andra programmet innehåller:

Fancy free, koreografi Jerome Robbins, musik Leonard Bernstein. Skapad 1944.

Allegro Brillante, koreografi Balanchine, musik Tjajkovskij. Skapad 1956.

This bitter Earth, koreografi Christopher Wheeldon, musik Max Richter and Clyde Otis. Vocals Dinah Washington. Skapad 2012.

Rubies, av Balanchine, musik Strawinsky och Gabriel Fauré. Skapad 1967.

Jag lyckas få en pratstund med Ask la Cour, dansk dansare och sedan 2002 i New York City Ballet där han blev premiärdansare (principal dancer) 2013. Efter avslutad karriär 2021 har han återvänt till Danmark för att undervisa och coacha elever på Royal Danish school.

Ask la Cour som Orpheus. Foto Paul Kolnik            

Ask la Cour som Orpheus. Foto Paul Kolnik             

Du har varit med New York city Ballet i 19 år, en lång och framgångsrik tid. Jag hoppas du kan hjälpa oss att ge en bild av dem. Jag är nyfiken på hur kompaniet mår, deras nutid och framtid?

”Ja, vi är faktiskt främst ett company för USA, vi turnerar i huvudsak där och den allra största delen av våra dansare kommer också från en mångfald av våra stater. Det förklaras till del av att vi har akademier runt om i hela landet där vi hittar inhemska begåvningar”.

Det verkar finnas en solid publik här i Köpenhamn, där ni dansar i fem dagar. Vad gör det så speciellt komma hit?

”Det är en lång tradition och en speciell relation. NYC.ballet har kommit vart fjärde år ända sedan 1978. Endast en gång på Det Kongelige, annars på Tivoli. Senast var 2018, det uppehållet beror förstås på pandemin.

Är det då en del av en större turné?

”Nej, det bara ett stopp här i Köpenhamn. Som nämndes tidigare är det sällsynt att vi reser runt, enstaka besök har varit i Paris, London och Japan, det är ett stort company och det är oerhört dyrt med gästspel, för bägge parter. Många program ligger framför oss, det finns cirka 400 verk på repertoiren varav ett 60-tal (!) framförs ett normalt år. I mars 2025 dansar vi Coppélia på Kennedy center i Washington.”

Hur klarade ni pandemin?

”Som alla andra var vi tvungna att pausa verksamheten och finna på alternativa lösningar. Det mest drastiska var att be dansarna att ta tjänstledigt tre månader utan lön, frivilligt. Folk tränade hemma och fick dansklasser sända till sig. Men man formade också mindre grupper med exempelvis 14 dansare som samlades på läger och skapade koreografiska projekt.”

Hur hålls intresset uppe för er repertoar bland den yngre publiken? Många verk är ju ganska gamla…?

”Först är många verk tidlösa, saknar story och är ”här och nu”. Dansarna utvecklas hela tiden och verken med dem.”

De unga dansarna verkar också vara ivriga att ta till sig dessa baletter och deras stil. Är det så?

”Mr. Balanchine ändrade faktiskt i sina stycken medan han fortfarande levde, ibland för speciella dansare. Han sa: 'Mina baletter kommer att förändras, men det är fortfarande mina baletter. Känslan och musiken är alltid densamma.' Dansarna moderniserar. I New York City Ballet prövar vi unga dansare och låter dem växa in i stilen. Kastar dem i poolen och ser hur de simmar.”

Ni är ju beroende av donatorer och sponsorer. Kan du säga något om till exempel bröderna Koch som är stora mecenater, men också ifrågasatta?

Ask svarar inte specifikt. ” Pengar är pengar och man måste spela spelet. Ta hand om dem som tar hand om dig. NYC Ballet ger två galor om året för sina olika välgörare. Companiet är ett av ganska få som erbjuder förmåner och pension, annars ovanligt i USA. Vi har också ett uttryck, att ”bli gråhårig med publiken”, många har varit med oss sedan 70-talet.

"Vi jobbar också med kända designers som skapar kostymer. Ju fler föreställningar ju fler fyllda hus. Vi har höst- och Nötknäpparsäsong, därtill vinte-r och vårsäsong. Traditionellt uppträder vi i Saratoga Springs, norr om New York. Vi dansar 40 veckor om året, ingen lön när vi inte arbetar, men ett litet bidrag betalas.”

Tack Ask la Cour och lycka till tillbaka i Danmark.

Två föreställningar bjöd förstås på en provkarta för vad New York City Ballet står för.

Serenad, Indiana Woodward och ensemblen. Foto Erin Baiano

Serenad, Indiana Woodward och ensemblen. Foto Erin Baiano

Öppningsbaletten Serenad från 1935 bjuder på en hisnande portion grace, absolut närvaro och övertygelse i varje rörelse, musikalisk perfektion och imponerande fläkt som ger en modernare stämning och speciell kvalité. Då ensemblen är mer diversifierad i nuvarande tappning kan man sakna de riktigt långa linjerna.

Efter paus knockas publiken av Justin Pecks Pulcinella Variations, 2017. En absolut ekvilibristisk uppvisning som lättades upp av skojfriska kostymer och Strawinskys musik.Dansarna flög runt scenen i en intressant, intrikat koreografi som växte med glimten i deras ögon. Publiken uppskattade!

Stravinsky Violin Concerto, dansare Taylor Stanley och Unity Phelan. Foto Erin Baiano

Stravinsky Violin Concerto, dansare Taylor Stanley och Unity Phelan. Foto Erin Baiano

Ett seriösare anslag upplevdes i Violin Concerto. En ganska experimentell tolkning av Strawinskys mer utmanande musik för att vara från 1972. En verklig lektion i Balanchines utforskning av sitt rörelsespråk.

Det andra programmet startar med Fancy Free, Jerome Robbins käcka sjömän på permis till Bernsteins oemotståndliga musik. Skapad 1944 är den allt annat än modern. En pastisch i perfekt synkronisering. Busiga grabbar kan klara sig men med damerna är lite svårare, försonande glasögon kanske?

Allegro Brillante, ännu ett mästerverk av Mr. Balanchine 1956, fantastiskt utfört! Men det nästan hysteriska tempot går en aning ut över fotarbetet, den underbara musiken av Tjajkowski hetsar oss alla.

This Bitter Earth – dansare Tiler Peck och Tyler Angle. Foto Paul Kolnik

This Bitter Earth – dansare Tiler Peck och Tyler Angle. Foto Paul Kolnik

Efter denna show visas Christopher Wheeldons This Bitter Earth. Ett verk från 2012 med sång av Dinah Washington. Ett sepiatonat pas de deux med visst flyt, bitterljuvt och bitvis vackert, men? Inget avtryck.

Avslutningsvis Rubies, en akt av helaftonsbaletten Jewels från 1967. Här får publiken möta Mr. Balanchine på lekhumör. Strawinsky och Gabriel Fauré är kompositörer. Ridån går och bjuder på anslående kostymer i rödaste rubinrött förstås. Här sparas det inte på krutet: Provocerande och jazzigt, med de karakteristiska höfterna, höga ben och ”off balance”. Våghalsig balett, kan man säga!

Rubies av Balanchine med ensamblen. Foto Erin Baiano

Rubies av Balanchine med ensamblen. Foto Erin Baiano

Sammantaget en bländande dansfest för ögon och sinnen som vi sällan får se i Sverige. Sugen på Balanchine? Danska baletten har ett program med tre verk på repertoaren under hösten,

Serenad, De fyra Temperamenten och Symfoni i C. Programmet ges med början den 5 september och sex gånger till. Det är inte så långt att resa till Köpenhamn!

Marie Louise Waldenström
Köpenhamn
Tivoli konsertsal, 14-18 aug


  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

  • Matilda Larsson
    Attityder som uppskattades
    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

  • Kalle Wigle Foto Johan Persson
    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz
    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

  • Colourful new Cinderella in Stockholm
    First published 28 May 2022 – New premiere 29 Nov 2024 Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a r...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil