Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Natasha till höger tillsammans med sin fadder som kommer att guida henne rätt på Codarts.

Natasha till höger tillsammans med sin fadder som kommer att guida henne rätt på Codarts. Foto privat

01 jul
2024

Natasha, avgångselev vid Svenska Balettskolan i Göteborg, antagen till Codarts Institute of Arts i Rotterdam

Just nu pluggar Natasha Roos nederländska glosor för fullt. Till hösten bär det iväg till Nederländerna för fortsatt utbildning vid Codarts Institute of Arts. Men först hann hon medverka i Svenska Balettskolans uppsättning av Romeo och Julia, för ett sen gå ut 9:an och ta farväl av sina klasskamrater och lärare på skolan i Göteborg.

Natasha Roos började på Svenska Balettskolan i Göteborg i årskurs 4. Sedan en tid har hon funderat på vilken inriktning hon ska satsa på – klassisk balett eller samtida dans. Hon kollade runt på Instagram och hemsidor, och hade även hört om en tidigare elev som läst vidare i Nederländerna. För att få mer tips och råd frågade hon sin lärare i samtida dans och improvisation, Jonne Covers, som kommer från Nederländerna.

Som lärare, frilansande dansare och koreograf inom det fria samtida dansfältet, och med anställningar på ArtEZ, Rijn IJssel (Arnhem, NL) och Danscentrum Väst (Göteborg, SE) har Jonne inblick i skillnader och förutsättningar mellan länderna. Jonne såg tidigt Natashas talang.

”Om man verkligen vill satsa på samtida dans så är det i Nederländerna man ska vara”, menar Jonne som blev väldigt glad när Natasha kom till henne för råd. Samtidigt vet hon att de olika utbildningssystemen i Sverige och Nederländerna inte är helt kompatibla med varandra.

Därför ringde Jonne upp två skolor för att höra om möjligheterna för Natasha att få börja där. Både Codarts Institute of Arts i Rotterdam, som enligt Jonne har det bästa Bachelor-programmet för samtida dans, samt ArtEZ Institute of the Arts i Arnheim, där hon själv studerat, ställde sig positiva till förfrågan.

Åren på Svenska Balettskolan lider mot sitt slut. Svårast blir att skiljas från kompisarna.

Åren på Svenska Balettskolan lider mot sitt slut. Svårast blir att skiljas från kompisarna. Foto privat

Grundlig research
Före jul reste Natasha med sin pappa till Nederländerna för att bilda sig en uppfattning, känna på miljöerna och vara med på några lektioner. Natasha gillade bägge skolorna. Hon fick också väldigt fina omdömen från lärarna. Men det fanns ett krav; Natasha måste kunna nederländska för att klara teorin.

Natasha tvekade inte inför det. Hon ville söka till Codarts femåriga Bachelor-program, som anses något tuffare men i gengäld ger större valmöjligheter inför de sista två åren.

”Det är en jättefin skolan – man bara drömmer om. De har t o m rulltrappor!” berättar Natasha och skrattar.

Fick göra egen audition
I januari fick Natasha resa ner på nytt med sin pappa till Rotterdam för att som ensam elev göra audition. Redan samma kväll ringde de från Codarts: ”Natasha är välkommen att börja till hösten 2024.”

Så nu pluggar Natasha glosor och grammatik för fullt på fritiden. Jag frågar hur det går. ”Så där”. Men god hjälp finns hemma. Natashas far är nederländare, men de har hittills pratat svenska med varandra. Natasha talar däremot redan flytande thailändska med sin mor.

CodArts i bakgrunden. "Vi kom inte hit för att försöka, vi kom hit för att prestera!"

CodArts i bakgrunden. "Vi kom inte hit för att försöka, vi kom hit för att prestera!" Foto privat

Stort steg
Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuder grundskoleutbildning och förberedande yrkesdansarutbildning från åk 4 till 9. Därefter kan eleverna söka till Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinjer i Stockholm, med klassisk eller samtida dans som inriktning. Alternativt kan de söka sig till en rad utländska skolor.

Precis som på Svenska Balettskolan kommer Natasha träna klassisk balett varje dag på Codarts, men med fokus på den samtida danstekniken. Utbildningen är avgiftsbelagd. Startkostnaden ligger på ca 12 000 kr. Till det kommer boende och mat hos en värdfamilj i Rotterdam.

Att som 15-åring både flytta hemifrån och utomlands kan tyckas som ett stort steg. Men Natasha är säker. Hon vet vad hon vill och hon låter både trygg och upprymd. Hennes lärare Jonne är övertygad om att Natasha kommer att trivas och alla på skolan peppar – utbildningen passar henne perfekt. Natasha har fått den bästa grund att stå på och har redan massor av scenisk erfarenhet.

Målet är klart
”Vi är mycket stolta och glada för att Natasha kommit in på Codarts i Rotterdam. Hon har under åren på Svenska Balettskolan med nyfikenhet och engagemang utvecklats sig som dansare och scenartist speciellt inom den samtida dansen. Det ska bli roligt att följa hennes fortsatta resa mot livet som professionell dansare!”, säger Sebastian Michanek, konstnärlig chef på Svenska Balettskolan i Göteborg.

Till sist undrar jag var Natasha drömmer om att jobba efter åren på Codarts. Svaret kommer utan tankepaus: ”NDT (Nederlands Dans Theater) eller GöteborgsOperans Danskompani.” Dvs målet står mellan två av Europas nu främsta kompanier för samtida dans. Bättre målbild för en talangfull och välutbildad dansare är svårt att tänka sig. Vi önskar Natasha Veel succes. Ga ervoor!*

Audition slutförd. Natasha summerar. Se lyckan lysa i hennes ansikte.

Om Codarts Bachelor of Dance-program
I Rotterdam finns också Codarts Bachelor of Dance-program (motsvarande kandidat). Programmet rankas konsekvent bland de bästa och populäraste dansutbildningarna i världen. En viktig källa till den senaste rankingen, 2024, är en National Student Survey (NSE), där studenter betygsätter sina egna program. Kvaliteten återspeglas också i de många danskompanier som eleverna får anställning hos och de många elever som gör framgångsrik karriär som frilansande dansartister.

* Lycka till. Ge järnet!

Helene Friberg
Göteborg


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil