Artiklar från 2008 – till idag
Just nu pluggar Natasha Roos nederländska glosor för fullt. Till hösten bär det iväg till Nederländerna för fortsatt utbildning vid Codarts Institute of Arts. Men först hann hon medverka i Svenska Balettskolans uppsättning av Romeo och Julia, för ett sen gå ut 9:an och ta farväl av sina klasskamrater och lärare på skolan i Göteborg.
Natasha Roos började på Svenska Balettskolan i Göteborg i årskurs 4. Sedan en tid har hon funderat på vilken inriktning hon ska satsa på – klassisk balett eller samtida dans. Hon kollade runt på Instagram och hemsidor, och hade även hört om en tidigare elev som läst vidare i Nederländerna. För att få mer tips och råd frågade hon sin lärare i samtida dans och improvisation, Jonne Covers, som kommer från Nederländerna.
Som lärare, frilansande dansare och koreograf inom det fria samtida dansfältet, och med anställningar på ArtEZ, Rijn IJssel (Arnhem, NL) och Danscentrum Väst (Göteborg, SE) har Jonne inblick i skillnader och förutsättningar mellan länderna. Jonne såg tidigt Natashas talang.
”Om man verkligen vill satsa på samtida dans så är det i Nederländerna man ska vara”, menar Jonne som blev väldigt glad när Natasha kom till henne för råd. Samtidigt vet hon att de olika utbildningssystemen i Sverige och Nederländerna inte är helt kompatibla med varandra.
Därför ringde Jonne upp två skolor för att höra om möjligheterna för Natasha att få börja där. Både Codarts Institute of Arts i Rotterdam, som enligt Jonne har det bästa Bachelor-programmet för samtida dans, samt ArtEZ Institute of the Arts i Arnheim, där hon själv studerat, ställde sig positiva till förfrågan.
Grundlig research
Före jul reste Natasha med sin pappa till Nederländerna för att bilda sig en uppfattning, känna på miljöerna och vara med på några lektioner. Natasha gillade bägge skolorna. Hon fick också väldigt fina omdömen från lärarna. Men det fanns ett krav; Natasha måste kunna nederländska för att klara teorin.
Natasha tvekade inte inför det. Hon ville söka till Codarts femåriga Bachelor-program, som anses något tuffare men i gengäld ger större valmöjligheter inför de sista två åren.
”Det är en jättefin skolan – man bara drömmer om. De har t o m rulltrappor!” berättar Natasha och skrattar.
Fick göra egen audition
I januari fick Natasha resa ner på nytt med sin pappa till Rotterdam för att som ensam elev göra audition. Redan samma kväll ringde de från Codarts: ”Natasha är välkommen att börja till hösten 2024.”
Så nu pluggar Natasha glosor och grammatik för fullt på fritiden. Jag frågar hur det går. ”Så där”. Men god hjälp finns hemma. Natashas far är nederländare, men de har hittills pratat svenska med varandra. Natasha talar däremot redan flytande thailändska med sin mor.
Stort steg
Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuder grundskoleutbildning och förberedande yrkesdansarutbildning från åk 4 till 9. Därefter kan eleverna söka till Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinjer i Stockholm, med klassisk eller samtida dans som inriktning. Alternativt kan de söka sig till en rad utländska skolor.
Precis som på Svenska Balettskolan kommer Natasha träna klassisk balett varje dag på Codarts, men med fokus på den samtida danstekniken. Utbildningen är avgiftsbelagd. Startkostnaden ligger på ca 12 000 kr. Till det kommer boende och mat hos en värdfamilj i Rotterdam.
Att som 15-åring både flytta hemifrån och utomlands kan tyckas som ett stort steg. Men Natasha är säker. Hon vet vad hon vill och hon låter både trygg och upprymd. Hennes lärare Jonne är övertygad om att Natasha kommer att trivas och alla på skolan peppar – utbildningen passar henne perfekt. Natasha har fått den bästa grund att stå på och har redan massor av scenisk erfarenhet.
Målet är klart
”Vi är mycket stolta och glada för att Natasha kommit in på Codarts i Rotterdam. Hon har under åren på Svenska Balettskolan med nyfikenhet och engagemang utvecklats sig som dansare och scenartist speciellt inom den samtida dansen. Det ska bli roligt att följa hennes fortsatta resa mot livet som professionell dansare!”, säger Sebastian Michanek, konstnärlig chef på Svenska Balettskolan i Göteborg.
Till sist undrar jag var Natasha drömmer om att jobba efter åren på Codarts. Svaret kommer utan tankepaus: ”NDT (Nederlands Dans Theater) eller GöteborgsOperans Danskompani.” Dvs målet står mellan två av Europas nu främsta kompanier för samtida dans. Bättre målbild för en talangfull och välutbildad dansare är svårt att tänka sig. Vi önskar Natasha Veel succes. Ga ervoor!*
Audition slutförd. Natasha summerar. Se lyckan lysa i hennes ansikte.
Om Codarts Bachelor of Dance-program
I Rotterdam finns också Codarts Bachelor of Dance-program (motsvarande kandidat). Programmet rankas konsekvent bland de bästa och populäraste dansutbildningarna i världen. En viktig källa till den senaste rankingen, 2024, är en National Student Survey (NSE), där studenter betygsätter sina egna program. Kvaliteten återspeglas också i de många danskompanier som eleverna får anställning hos och de många elever som gör framgångsrik karriär som frilansande dansartister.
* Lycka till. Ge järnet!
Helene Friberg
Göteborg
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision