Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Here not here 1

Rachel McNamee ur akt 1 "Here Not here". Foto Tilo Stengel

30 jan
2022

Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.

Det handlar om att gråta i solskenet och dansa

i mörkret

Det handlar om att vara

Här

Inte

Här

Så lyder de sista versraderna av Maxine Doyles dikt som också slutar med orden som bär namnet på GöteborgsOperans danspremiär för 2022, Here Not Here.

Det konstnärliga teamet, Maxine Doyle och Es Devlin som står bakom verket, ger tillsammans med GöteborsOperans danskompani en oväntad föreställning där publiken bjuds in bakom scenen, i kulisserna, genom källarpassager för att till slut själva hamna på stora scenen intill dansarna som sedan fortsätter ut över salongen.

Maxine Doyle är en av de konstnärliga ledarna bakom det brittiska teaterkompaniet Punchdrunk och Es Devlin är den stora stjärnscenografen som också skapat inramningar för flera OS-ceremonier och arenakonserter.

Dansportalen har pratat med dansaren Rachel McNamee som medverkar i föreställningen för att höra om processen med repetitionsarbetet i dansverket Here Not Here:

Det är en föreställning med hela kompaniet, alla dansarna är med. Vi började arbetet i maj förra året och Maxine kom för att jobba med oss under två veckor. Det har ju varit väldigt speciella arbetsförhållanden, i maj kunde vi bara vara 7 personer i samma rum och vi var tvungna att hålla två meters avstånd till varandra. Man fick börja med att hitta sin egen startpunkt.

Under flera år hade koreografen, Maxine, tänkt och förberett sig inför detta. Hon hade med sig en pjäs av Harold Pinter och extraherade delar ur den, drog ut rörelser ur texten, ur dialogerna. När hon kom i maj så utforskade hon rörelserna tillsammans med oss genom improvisation, det var mycket lektid, min favorittid!

Sedan åkte hon bort under ett par månader och spelade in all koreografi till oss på video.

Hon kom tillbaka i november och hade en klar idé om vem skulle göra vad och i vilket rum. Vi är alla individer för henne, det har känts mycket tydligt. Maxine är väldigt öppen men vet också precis vad hon vill ha och vill säga. Jag tycker verkligen mycket om den balansen. Också det här med känslan av publiken så här nära.

Here not here 2

Joseba Yerro Izaguirre, Benjamin Behrends, Mai Lisa Guinoo, Hiroki Ichinose, Satoko Takahashi, Sabine Groenendijk, Duncan C Schultz, Danielle de Vries, Jesse Bechard, Rachel McNamee. Foto: Tilo Stengel

Det här är allra första gången som Maxine Doyle and Es Devlin arbetar med GöteborgsOperans kompani, vad karakteriserar deras arbete?

Maxine är en visuell koreograf och är väldigt klar med att vi som dansare är de som skapar. Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.

Inramningen av Es är alldeles speciell. Jag älskar världen som de skapar tillsammans.

Maxine tog med sin mänsklighet och känslan med publikkontakten. Mycket av hennes arbete är kanske mer påtagligt i den första delen av verket, erfarenheten, att vara nära publiken och hur man gör med den kontakten.

Vad vill ni berätta för publiken med verket? I programmet står det bland annat att Here Not Here handlar om att gå vilse, på gott och ont, i vårt medvetandes labyrint, att tränga genom igenom barriärer och navigera genom livets utmaningar, kan du utveckla de tankarna?

Jag kommer ihåg att Maxime skrev en dikt som kunde tolkas olika. Det kan vara helt öppet. Publiken kan ta vad den ser. Vad är en dikt egentligen? Hon var väldigt tydlig med att vi kunde hitta vår egen historia i den, även om den skilde sig åt jämfört med våra danspartners tolkningar. Bara vi trodde på det vi berättade.

För mig är idén den att man känner att man står mot en vägg, och den här väggen finns i ditt medvetande och du vet inte var du ska. Det är som en metafor, som om du antingen stångar dig mot väggen eller ser en spricka i den. För mig har det mycket att göra med huvudet, det som rör sig i huvudet, att låta huvudet ta över eller inte, att vara fast och förlorad och fångad. Att vi alla är fångade av oss själva, alla på något sätt är vi fångade i oss själva.

Det är också en känsla av olika lager inom oss som fångar oss och våra tankegångar. Även om vi är mycket nära andra så är vi ändå så isolerade och det är motsägelsefullt, eftersom dörren egentligen är öppen, sprickan i väggen finns där. När vi tar på oss våra olika masker är det olika lager av oss själva som vi skulle kunna klä av oss, men som vi är oförmögna att göra. Det är som att vi vill nå den friheten, att vara oss själva, men hindras av de här barriärerna.

Here not here 3

Arika Yamada i "Here Not Here". Foto: Tilo Stengel

Hur ser sambandet mellan akt ett och två ut?

Det finns många tänkta samband, men det är väldigt intressant att publiken kan få ta del av operahuset först som de gör i första delen och att dessa känslor sedan kan användas, att det intima mötet med dansarna och dansen redan hade etablerats. Känslan av att vara fast eller fången.

Vad har varit det mest krävande och utmanande med föreställningen?

Eftersom vi var så många, allihop i hela danskompaniet så var det lätt att förlora sig själv i processen. Det var så många dansare, kostymer, scener och så fanns det bara en Maxine. Det var en utmaning, speciellt den sista veckan. Man levde också med ”hotet”, kommer det att kunna bli premiär, med tanke på restriktionerna, kommer vi över huvud taget att kunna nå fram till mål?

När det gäller musiken som komponerats av Rachel Dease, komponerades den under arbetet eller fanns den färdig när ni började repetitionsarbetet?

Det mesta var skrivet när vi började. Maxine hade med sig lite när kom först kom i maj och sen i november. Hon jobbade tätt med Rachel under förberedelsetiden.

Till sist vill Rachel understryka hur tacksam hon är över att nu få kunna uppträda. Både att få möjlighet att dansa i föreställningen, och, att göra det på det här intima sättet, helt nära publiken.

Thérèse Eng
30 jan 2022


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil