Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jekyll & Hyde

Tvekamp mellan Dr. Jekyll (t h) - Lucas Jerkander, och Mr. Hyde - Michal Krčmář. Foto Roosa Oksaharju

17 dec
2020

Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans

Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha återstått av detta verk av den amerikanske koreografen Val Caniparoli som intresserat sig för det goda och det onda hos människan.

Jekyll & Hyde

Dr. Jekyll med hustru anländer till balen. Lucas Jerkander och Hanako Matsune. Foto Roosa Oksaharju

Författaren till berättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde är Robert Louis Stevenson. Den handlar om människosinnets olika sidor och är i allmänt känd i världen, till exempel har många filmatiseringar gjorts.

Koreografen Caniparoli hade många utmaningar i iscensättningen av melodramat, han kunde inte komma på plats till Helsingfors, och vissa specialarrangemang gjordes. Ett exempel var att två erfarna dansare, Anna Sariola och Emrecan Tanış reste till USA för att bekanta sig med koreografin, som de sedan lärde dansarna vid Nationalbaletten. Iscensättningen och helheten genomarbetades på distans vilket också måste ha påverkat resultatet som ställvis blev lite anemiskt.

Om handlingen kan man säga att de som bekantat sig på förhand med vad som skulle ske på scenen kunde lättast och ganska bra följa med i berättelsen. Handlingen skildras tydligt i programhäftet.

Jekyll & Hyde

Societén dansar på bal. Nationalbalettens dansare. Foto Roosa Oksaharju

Första scenen – författarens dröm, följs av scener med patienter på mentalsjukhuset, Dr Jekyll i sitt laboratorium och bland människor i regnet på gatan, på en bal och ute igen, på tavernan, med prostituerade. Dr Jekylls hallucinationer . . . Scener kommer tätt och avlöser varandra. Allt detta enbart i första akten och de återkommer i andra akten.

Det finns dock mycket som är bra här, musiken lyder prydligt och förstärker effektivt det visuella. Kompositörerna är Penderecki (Allegro con brio ur 3.symfonin), Chopin (en del ur 24 preludes Op 28 nr 15) vid inledningen och vid slutet av baletten. Vissa mycket effektfulla delar ur 4.symfonin Op 8 av Górecki, Kilars Grand Valse och därtill även Wianiawski. Utdrag ur musiken finns att lyssna till på operans sidor, liksom balettens trailer samt en trailer från repetitionerna. Passa på!

En väldansad balett är denna, med olika dansstilar, främst klassiskt och modernt. Titelrollsinnehavarna Lucas Jerkander och Michal Krčmář gör båda utomordentliga insatser med inlevelse och pondus. Jerkander som Dr Jekyll med intresse för kemiska experiment, Krčmář som den förkroppsligade djävulen Mr. Hyde i kostym värdig hans ställning i societeten.

I de tillagda kvinnliga rollerna sågs väl instuderade prestationer av kompaniets bästa förmågor vilka dock fick visa sig mindre än vad man hade önskat.

Jekyll & Hyde

Dr. Jekyll i en träff med gatflickan Rowena, predestinerad för ett tragiskt öde. Lucas Jerkander och Rebecca King. Foto Mirka Kleemola

Även författaren Stevenson spökar sporadiskt i berättelsen, genom hela baletten. Hans roll är dock inte alltför klar. I slutet har Hyde tagits in på mentalsjukhuset och Stevenson skulle avsluta sitt verk men får en hjärnblödning och dör. Slut på berättelsen och baletten!

Lucas Jerkander som anslöt sig till Nationalbaletten 2018 gör en av sina bästa roller här. Rollfiguren Dr. Jekyll dyker upp i början av första akten, Jerkander är seriös och närvarande. Han lyckas utmärkt tolka rollen som en osäker doktor, som är introvert, fylld av diffusa tankar – en gestalt med oanade krafter, sedan belåten att ha lyckats med sina experiment.

Bortvänd sågs en del av Jerkanders rörelser, han viftar med armarna i stora linjer. Kanske en trollkarl kunde tänkas agera på detta sätt. Här är det modernt dansspråk, Lucas dans är luftigt och lätt.

Denna udda gestalt störtar sedan i det dunkla, och förvandlas till sitt mörka jag, Mr. Hyde.

Tekniskt sker förändringen i baletten genom att den personlighet som ska försvinna för att ge rum åt den andre täcker ansiktet med en genomskinlig mask och försvinner bakåt.

Jekyll & Hyde

Relationen har gått i kras hos de äkta makarna – Michal Krčmář som Mr. Hyde och Hanako Matsune som den förtvivlade hustrun. Foto Mirka Kleemola

Först i slutet av första akten kommer detta att synas när Mr. Hyde i hög person dyker upp ur mörkret på scenens mörka gata. Stjärndansaren Michal Krčmář – med många tidigare fina prestationer i Nationalbaletten sedan 2011 – får återigen en seger i denna balett. Han kommer fram stark och medveten om sin makt, tar ett steg närmare rampen. Rollen ger honom möjligheter även för starkt skådespeleri vilket han gör för fullt och njutfullt. Vilken tur att konstformen baletten tog fatt i honom då pojken Misha egentligen hade drömt om ishockey.

Andra akten ger mer av det goda. Här har vi båda hjältarna turvis framme och deras egenarter framträder. Dr. Jekylls hustru Nellie Carew är en trogen gestalt som överger mannen då han förvandlats till en oigenkännlig person. Hanako Matsune gör rollen briljant, hon dansar säkert och med vackra linjer. När hustrun i balscenen kastas våldsamt runt av sin förändrade man, slängs upp och ner och behandlas illa av maken – ”Mr. Hyde” blir det klart för alla vad det är frågan om, att något har förändrats i makarnas relation.

I rollen som den prostituerade Rowena ger Rebecca King en trovärdig bild, hennes tolkning och dans passar perfekt i rollen. Rebecca är mycket närvarande på scenen, det är ett kännetecken hos denna skickliga dansare. Dr Jekylls husa och även Stevensons sköterska, Miao Miao Liu, lätt i dansen, märks positivt i rollerna. Antti Keinänen som Stevenson gör så gott arbete som rollen ger möjligheter till. En mångsidigare bild av karaktären skulle ha gett honom mera utrymme att utveckla gestalten.

Jekyll & Hyde

Mentalsjukhusets patienter. Nationalbalettens dansare. Foto Roosa Oksaharju

Av alla de skickliga dansarna märks bland andra Ilja Bolotov som en mycket professionell och i mimiken lysande hovmästare hos Jekyll. Vidare kan till exempel Claire Teisseyre, Salla Eerola, Giuseppe Martino, Henry Grey, Nicholas Ziegler och Mai Komori nämnas. Deras uppträdande ger plats åt personligheten på scenen. Här får dansarna visa sig som gäster på en något blodlös bal i båda akterna.

Balettens absoluta höjdpunkt kommer sent. Detta över 2,5 timmar långa verk närmar sig slutet. De två männen tar kål på varandra i en äkta tvekamp, full av spänning och energi.

Här glänser Lucas Jerkander och Michal Krčmář i var sin uppgift. De är båda effektiva i kropps- och mimspråket. Det är kampen mellan det goda och det onda, och dansarna förkroppsligar själen hos sina rollfigurer. Det är en glädje att se kraften och inlevelsen som trollbinder åskådaren totalt.

Anita Jokela
Helsingfors


 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil