Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

FlemingFlindt1

Fleming Flindt och Josette Amiel 1964. Foto privat

27 nov
2019

Flemming Flindt: Jag fick förmånen att leka, men gjorde det med allvar. Ny biografi

KÖPENHAMN: Utbildad i Köpenhamn blev Flemming Flindt dansör i världsklass, med, från 24 års ålder, sex år som danseur étoile (ungefär premiärdansör) på Parisoperan. Därefter 12 år som mycket produktiv balettchef i Köpenhamn där han dels vårdade arvet efter Bournonville, dels skapade sexton uppseendeväckande verk.

Samtidigt gav han plats för 30 verk av gästkoreografer från utlandet och 18 verk av andra danska koreografer. Sammantaget gjorde detta Köpenhamn till en av världens dansmetropoler. Efter detta följde en lång karriär som internationellt verksam koreograf, bland annat som balettchef i Dallas 1982-1988.

Flemming Flindt levde ett intensivt liv mellan 1936 och 2009. Han efterlämnade ett mycket omfattande arkiv och en videosamling med praktiskt taget alla hans sceniska verk. Vivi Flindt, som var hans musa och 1970-1995 också hans äkta hälft, bad dansforskaren Knud Arne Jürgensen (fil.dr) att ordna detta arkiv. Snart kom de två överens om att materialet skulle ligga till grund för en biografi.

Nu föreligger en grundlig sådan, med 180 fotografier på drygt 350 sidor. Dessutom ordentliga register, med bland annat en komplett verkförteckning om ca 90 nummer, med uppgifter om vilka inspelningar som finns tillgängliga på Kungliga Biblioteket i Köpenhamn.

Boken är indelad i fem naturliga kapitel. 1: Utbildning och tidiga år som dansare. Stjärna i Paris, balettchef i Köpenhamn, och genomgång av 12 viktiga verk. Självständig verksamhet i Danmark, Norge och USA. De sista åren, i Danmark och utomlands. Eftermäle.

Fleming Flindt 2

14-årige Fleming Flindt 1950. Foto privat

Den som såg ”Dödens triumf” glömmer det inte
Flindts genombrott som koreograf var ett verk om maktkamp med politiska undertoner: timslånga ”Enetime” (Lektionen, 1963) efter Ionesco. Denne var inte alls road i början men jublade av glädje när han fick se det färdiga resultatet. Deras samarbete fortsatte med bland annat ”Dödens triumf” (1971-72).

Det verket utgick från Ionescos ”Jeu de massacre” [ung. Massakerspel] med 30 dansare och iöronenfallande musik, skapad av rockgruppen Savage Rose, med kompositören Thomas Koppel i spetsen och med Anisette Hansen som sångerska. I 12 delar skildras hur en stad drabbas av en farsot. Människorna försöker frenetiskt skydda sig, finna tröst eller fly.

Den första scenen, Staden vaknar, satte igång med ett maffigt ackord och fortsatte med en snabb melodi av nästan självspelande karaktär.

Den en tredje scenen, ”Det isolerade huset”, började med att hela scenen kläddes in i plast. I detta rum försöker husets härskare [Flemming Flindt] desinficera sig genom att kladda in hela sin nakna kropp med röd, kladdig färg.

Den nionde scenen, Ålderdom, är en utsökt vacker duett för två äldre dansare. När de vilar speglas moment i deras liv av ett yngre par. Till slut smälter de två paren ihop.

Den elfte scenen är en exklusiv modebutik, där dansarna i en extatisk orgie prövar kläder, sliter dem av sig och kastar dem i luften. Detta var en av de mest uppmärksammade scenerna: Många av dansöserna sprang omkring helnakna. I den sista scenen har döden segrat.

Musiken och verket hade mycket stor genomslagskraft och framfördes 200 gånger på Det Kongelige Teater. Det spelades in flera gånger för televisionen och gästspelade och nyuppsattes flera gånger i England, USA och på andra scener i Danmark. ”En passionerad hyllning till livet i förgängelsens tid” sammanfattade Anna Greta Ståhle i Dagens Nyheter.

Mera naket
Tidigt 70-tal var en glad tid för sexualitet. Då blev filmer som Mazurka på sängkanten och Utan trosor i Tyrolen publiksuccéer på biograferna. Den glada nakenrevyn ”Vidunderlige kaelling” [1975, en städad översättning av det senare ordet är slampa] blev också en publiksuccé. Där samarbetade Flemming Flindt åter i ett par nummer med Ionesco. Både damer och herrar uppträdde helnakna. Den välkände danskritikern Clive Barnes kallade revyn ”A celebration of sexuality” – en hyllning till sexualiteten. .

Under en period hängde på en av Det Kongelige Teaters entrékolonner en affisch på en halv gånger fem meter med Vivi Flindt helnaken, framifrån. En vacker syn på Kongens Nytorv.

I ”Dödens triumf” hade nakenheten en väsentlig funktion, som uttryck för gränslös desperation. I ”Salome” (1978) var sexualiteten passionerad. Där dansade Vivi Flindt helnaken både med svärfadern Herodes och med Johannes Döparens huvud.

En imponerande verkförteckning
Nakenheten låg i tidens anda. Men Flemming Flindt skapade så oerhört mycket mer - sammanlagt omkring 60 verk i form av helaftonsbaletter, enaktare, duetter, samt operor, operetter, musikaler, revyer och pjäser.

Om 28 verk resoneras ingående i denna biografi. Vackert så: Flemming Flindt framstår i sin prakt som en alldeles ovanligt originell, produktiv, skapande scenkonstnär inom så många områden.

Fleming Flindt3

Fleming Flindt i Florida 2006. Foto privat

Bokens titel
Biografin heter Mandarinen. Flemming Flindt – et teaterliv. Jürgensen motiverar detta med att Flindt intog en central position i danskt kulturliv under perioden som kunglig balettchef. I Kina var mandarin ämbetstitel för ledande personer i militär och civil administration fram till kejsardömets fall. Deras förnämsta uppgift var att utöva sina ämbeten med stark disciplin och auktoritet, att komma tillrätta med administrativ oreda och med försök att ge ett sken av ofelbarhet. I den andan verkade Flemming Flindt, enligt Jürgensen. Han tordes opponera sig mot systemet, samtidigt som han hade obändig vilja att realisera sina visioner i konst och ämbetsgärning. Det är onekligen ett vackert eftermäle.

Mandarinen. Flemming Flindt – et teaterliv. Af Knud Arne Jürgensen under medvirken af Vivi Flindt. Gyldendal, 2019. ISBN 978-87-02-27737-1.

Peter Bohlin
27 nov 2019


  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil