Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kira Hilli i Speaking in Tongues av Stanislav Belyaevskij. Foto Mirka Kleemola

Kira Hilli i Speaking in Tongues av Stanislav Belyaevskij. Foto Mirka Kleemola

Hög nivå i den nationella balettävlingen 2014

HELSINGFORS: För fjärde gången ordnade Föreningen för balettpedagogerna i Finland en tävling för unga dansare. Vartannat år tävlas det i två dagar i kategorier för solistdansare i åldersgrupper 12-14, 15-17 och 18-20, samt i gruppdans för åldrarna 10-12, 13-15 och 16-20 år.

Denna gång ordnades tävlingen i den anrika Aleksandersteatern, före detta operahuset och dessförinnan en rysk teater från tiden då nationen ännu inte var självständig. Historiens vingslag kan alltså kännas i salongen och i korridorerna.

Solisterna skall dansa två nummer, en traditionell klassisk variation och en ny balettkoreografi, grupperna ska dansa en ny koreografi. Priserna är mellan 100 och 600 euro.

Pallotellen (Lek med boll) av Kati Nyyssönen. Foto Mirka Kleemola

Pallotellen (Lek med boll) av Kati Nyyssönen. Foto Mirka Kleemola

Juryn bestod denna gång av Saima Kranig, före detta solistdansare vid Estoniateatern i Tallinn, därefter länge pedagog och repetitör på olika håll i Finland. Vidare av ordföranden i juryn Jarkko Lehmus, dansare, koreograf och mångsysslare inom området samt Tarja Ranta, som gjort fin karriär som solistdansare och därefter länge repetitör vid Finlands nationalbalett.

Som sekreterare fungerade Kirsi Aromaa, före detta solistdansare på Operan, nu pedagog, med erfarenhet av att tävla och också vinna i tävlingar. Juryn sökte främst kunniga dansare med personlighet och närvaro på scenen. God teknik i balett är det främsta kravet för att kunna tävla. Om den unga dansaren också redan har tolkning i sitt framförande är det ett plus.

Tävlingen
De lyckliga deltagarna som gallrats ut för att delta på grund av insända videoband är egentligen alla vinnare, de är de utvalda och landets bästa just nu.

Kira Hilli får publikens pris av Enni Schorin, representant för sponsorerna. Längst t.v. med mikrofonen ses Maija Hänninen, ordförande för balettpedagogerna. Foto Mirka Kleemola

Kira Hilli får publikens pris av Enni Schorin, representant för sponsorerna. Längst t.v. med mikrofonen ses Maija Hänninen, ordförande för balettpedagogerna. Foto Mirka Kleemola

Tävlingen höll en bra nationell nivå
Vissa av dansarna i vinnande grupper hade mera i bagaget än andra, och ofta fanns det en ledande person som man tyckte om att följa: en ung personlighet.

Operans balettskola vann första pris i  gruppen 10-12 åringar, och i denna grupp hette personen med charm Colin Jacobs. Den andra pojken i denna koreografi Lumikeijut ja pakkanen (Snöälvorna och frosten), koreograf och repetitör Minna Stenvall) hade insjuknat och en ersättare hade kallats in på platsen.

Colin har förutom scennärvaro en utvecklad bra teknik med fina klassiska linjer och ypperliga piruetter. Flickorna Ada Kaijala, Aino Kannas, Silvia Kononen, Nea Kumpu, Ester Poussot och Rosa Säilynoja dansade graciöst.

Förutom Operans balettskola med nio erhållna priser kammade en annan stor skola hem mycket. Det var Helsingin Tanssiopisto (Helsingfors Dansinstitut) som fick fem priser. Espoon tanssiopisto (Dansinstitutet i Esbo) fick två priser och fyra skolor var sitt pris.

Se pristagarna i slutet av artikeln.

En del pedagoger och repetitörer hade satt sina fingeravtryck på flera av de främsta framgångarna, t ex Maj-Lis Rajala, Stanislav Belyaevskij, Anastasia Dunets, Minna Stenvall och Riikka Nyman. Även i andra enstaka fall kunde man se att solisten eller hela gruppen haft en pedagog som gjort ett väldigt fint jobb.

Bakom varje dansare syns det jobb som deras lärare och repetitörer gjort. Det gäller att lyfta fram pedagoger vars fingeravtryck är synliga då man ser deras elever dansa. Det ville pedagogföreningen göra och belönade Minna Stenvall från operans balettskola för det arbete hon gjort för åldersklassen 10-12 år, för den bästa balettpedagogiska undervisningen.

Viivi Ahola som Giselle. Foto Mirka Kleemola

Viivi Ahola som Giselle. Foto Mirka Kleemola

De yngsta visade på talang
En av pedagogerna jag vill framhäva är Teija Suova som har egen balettskola. Eleven Viivi Ahola fick andrapriset i klassen för 12-14 åringar. Viivi dansade en variation ur Giselle och som andra nummer Suovas egen koreografi Kukkaistyttö (Blomsterflickan). Suova hade varit repetitör för båda. Viivi i sin tur är en charmant och dansant ung ballerina med bra teknik.

Första pris fick dock Helsingin tanssiopistos Kira Hilli, mycket säker i sitt framträdande och begåvad med kunnande i både balett och modernt. I december fyllde hon 14 år, och med sina 169 cm och rätta mått och proportioner hos den slanka kroppen är hon en ståtlig dansare; och mogen för sin ålder.

Bakom hennes lyckade Esmeralda-variation stod erfarna Maj-Lis Rajala, med ballerinabakgrund, som repetitör. Kiras fina tolkning i Speaking in Tongues (Tala i tungor) i gul heltrikå höll intresset hos alla åskådare. Koreografen – här också repetitören – Stanislav Belyajevskij fick priset för den bästa nutida koreografin

Kira fick också publikens pris med namnet Tanssin Kipinä (Dansens Gnista). Och inte nog med det, hon var även med i klassen gruppdans för 16-20 åringar i Tuuterin tyttäret (Döttrarna Tuuteri) – en modern och trevlig koreografi av Anandah Kononen. Döttrarna framfördes i folkdansanda och till folkmusik och vann första pris i sin grupp. Detta nummer var också favorit hos publiken.

En stor del av de unga dansarna är mogna i sina roller, vilket syns i deras framförande. Förutom baletträningen gäller det att ha koll på allt omkring som skola och läxor, ätande och mycket mer.

Rasmus Ahlgren i solo ur Esmeralda. Foto Mirka Kleemola

Rasmus Ahlgren i solo ur Esmeralda. Foto Mirka Kleemola

En sympatisk ung man med fart i framförandet och scenutstrålning tävlade i gruppen solister 12-14 år. Han heter Rasmus Ahlgren och kom från Helsingin Balettiakatemia (Helsingfors Balettakademi). Han var den enda solistpojken och en glädje att se.

Rasmus lärare Juha Kirjonen – tidigare solist vid Nationalbaletten – hade koreograferat Rasmus moderna nummer Klovni (Clownen) – vilket tillsammans med en variation från Esmeralda gav Rasmus ett uppmuntringspris.

Ett uppmuntringspris fick även Rosa Jääskeläinen från Vantaan tanssiopisto. Hon levde sig in i Prelude ur Chopiniana (Sylfiderna) av Mihail Fokin och visade sensibilitet för rollen.

I samma grupp hade även Operans balettskolas unga Viola Länsivuori en hel del talang men den här gången var det inte hennes tur att få pris. En bra flicka med utvecklingspotential, ännu med något fölaktigt i dansen – vilket man ju kan och får ha ännu i hennes ålder.  

Espoon tanssiopistos
Numret Pallotellen (Lek med boll) som fick tredje pris i de yngres serie hade passande rörelsematerial för sina små dansare och deras nummer var väl inövat för 15 dansare av desss koreograf Kati Nyyssönen.

De äldre deltagarna
Eliisa Nenonen hade en passande modern koreografi i vilken hon fascinerade i sin röda dräkt. Hennes dans var precis och stadig, och hon hade förmågan att fånga åskådarens intresse hela numret igenom. Hon belönades med ett delat andra pris, tillsammans med Katerina Torp, som var trygg i sina nummer, och som likaså övertygade. Båda flickorna från operans balettskola hade Anastasia Dunets som repetitör i sina klassiska nummer, och Terhi Räsänen i det nya numret I will follow you (Jag följer dig) där koreografin också var hennes.

Helmivalssi (Pärlvalsen), en gruppkoreografi av Riikka Nyman, som också inövat dansen, var vackert utförd. Flickorna hade fina armrörelser och plastiska poser. Första pris gick till operans skola i denna serie. Andrapriset gick till Esbo: Sanna Leino från Espoon tanssiopisto hade koreograferat och övat Jäätyvät pisarat (Droppar som fryser till is) med nio unga damer. Snyggt och trevligt.

En lite annorlunda koreografi var Vilma Mehtonen-Laihos Merten sota (Havens krig) vilket Helsingin tanssiopistos unga pojkar och flickor dansade hurtigt och med inlevelse. Tredje pris i klassen för grupper 13-15 år resulterade detta i. De femton krigarna befann sig i en fantasivärld som avvek från alla andra världar vi såg på teaterns scen denna gång.

Ur Sanna Leinos Jäätyvät pisarat (Droppar som fryser till is). Foto Mirka Kleemola

Ur Sanna Leinos Jäätyvät pisarat (Droppar som fryser till is). Foto Mirka Kleemola


Något att anmärka generellt

Trots att det finns mycket kunnande i undervisningen vill jag dock lyfta fram en viktig sak: hur dansarna springer på scenen och dessförinnan förstås i klassen. Eller ignorerar man det – kanske barnen inte alls springer förrän de övar sig inför ett nummer.

Så sällan får man se ordentligt springande där fötterna inte ser lösa ut. Det är dock en stor del av dansen, med det förflyttar man sig på scenen, helst så att vristerna är ordentligt sträckta när det gäller. Även knäna skall ge lite efter när fötterna når golvet så att språnget inte ser stötigt ut.

Viola Länsivuori i D.M.V. av Marilena Fontoura. Foto Mirka Kleemola

Viola Länsivuori i D.M.V. av Marilena Fontoura. Foto Mirka Kleemola

Rosa Jääskeläinen i Chopiniana. Foto Mirka Kleemola

Rosa Jääskeläinen i Chopiniana. Foto Mirka Kleemola

Stämningen i salongen var förväntansfull och uppmuntrande
Ett enstaka långt hår lossnar när en av de uppträdande virvlar och vänder huvudet i sin dans, det faller långsamt ner i ljuset av strålkastaren.

Vid något skede upplyser man oss om byte i ordningen av uppträdanden: någon blöder från näsan och kan inte dansa just då, fast orsaken får publiken inte veta.

Vi befinner oss i mitten av tävlingen och spänningen är stor. Publiken bistår dansarna genom att stilla och koncentrerat följa med i numren, och genom att ge applåder åt alla deltagare – men någon får lite extra om personen ifråga visat gediget kunnande eller med dansen gett uttryck åt känslor på ett moget sätt.

Och – man lyfter hatten för pojkar som vågar dansa. Fortfarande tycks det ofta vara på det viset att man sätter sin dotter till balettskola medan pojken antas vara mer intresserad av något annat – trots att genren kräver mycket styrka och energi, och ingalunda är bara ett lätt glidande på scenen typ pas de bourré som småflickor antas vara experter i.

Familjens bistånd är viktigt för alla ungdomar för att de skall orka kämpa vidare och i bästa fall bli professionella dansare, koreografer, pedagoger, kulturaktörer eller aktörer i ett yrke där åren med baletträning är ett plus.

Leikitellen (Lekande), Foto Mirka Kleemola

Leikitellen (Lekande), Foto Mirka Kleemola

PRISER
Solister 12-14 år
1.    Kira Hilli, Helsingin Tanssiopisto (Helsingfors Dansinstitut),
därtill publikens pris Tanssin Kipinä (Dansens gnista)
2.    Viivi Ahola, Baletti- ja tanssistudio Teija Suova (Balett- och dansstudio Teija Suova)
3.    Maiju Marvaila, Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitos SKO (Operans balettskola)
Uppmuntringspriser
Rasmus Ahlgren, Helsingin Tanssiakatemia (Helsingfors Dansakademi)
Rosa Jääskeläinen, Vantaan tanssiopisto (Vanda Dansinstitut)

Eliisa Nenonen. Foto Mirka Kleemola

Eliisa Nenonen. Foto Mirka Kleemola

Katerina Torp i Keijuhaltijatar (Älvfén) av Nikolaj och Sergej Legat. Foto Mirka Kleemola

Katerina Torp i Keijuhaltijatar (Älvfén) av Nikolaj och Sergej Legat. Foto Mirka Kleemola

Solister 15-17 år
1.    –
2.    Delat: Eliisa Nenonen, SKO och Katerina Torp, SKO
3.    Delat: Erika Vilander, SKO och Anna Järvinen, SKO
Uppmuntringspris
Katariina Hietala, Lappeenrannan Tanssiopisto (Dansinstitutet vid Willmanstrand)

Helmivalssi (Pärlvalsen) av Riikka Nyman. Foto Mirka Kleemola

Helmivalssi (Pärlvalsen) av Riikka Nyman. Foto Mirka Kleemola

Anandah Kononens Tuuterin tyttäret (Döttrarna Tuuteri). Foto Mirka Kleemola

Anandah Kononens Tuuterin tyttäret (Döttrarna Tuuteri). Foto Mirka Kleemola

Grupper 10-12 år

1.    SKO – Lumikeijut ja pakkanen (Snöälvorna och frosten), koreograf Minna Stenvall.
Dansare se texten ovan.

2.    SKO – Leikitellen (Lekande), koreograf Riikka Nyman. Dansare: Aino Berglund, Sanni Eloranta,
Nuutti Kallio, Madlen Mäkelä, Aida Savonen, Alina Shor, Edith Stenvall, Lia Tarkkanen.

3.    Espoon tanssiopisto (Esbo Dansinstitut), Pallotellen (Lekande), koreograf Kati Nyyssönen
Dansare: Tuuli Ezer, Hilja Huovila, Lilja Kervinen, Emilia Tuominen, Silja Kähkönen, Sandra
Mäkelä, Inez Nevanlinna, Aino Paassola, Elli-Maria Pasonen, Viivi Patronen, Rosa Peltola,
Essi Peuhkurinen, Sara Tognetty, Sandra Työlahti, Venla Vuola.

Grupper 13-15
1.    SKO – Helmivalssi, koreograf Riikka Nyman.
Dansare: Birit Haarla, Kati-Maaret Haarla, Veronika Leinonen, Jasmin Markkanen/
Matilda Kokura, Matilda Nordberg, Erika Pastel, Maiju Rossi, Taika Tiesmaa.

2.    Espoon tanssiopisto, (Esbo Dansinstitut) Jäätyvät pisarat (Droppar som fryser till is)
koreograf Sanna Leino
Dansare: Siina Ailasmaa, Taru Heinaro, Ellen Mäkelä, Isabella Nevanlinna, Iiris Nissinen,
Isabella Nyström, Iiris Sääskilahti, Anna Vasa, Laura Vertanen.

3.    Helsingin Tanssiopisto (Helsingfors dansinstitut), Merten sota (Havens krig),
koreograf Vilma Mehtonen-Laiho
Dansare: Egle Griciute, Phet Haanpää, Kirsikka Kotilainen, Sampo Lavonen, Sofia
Papadopoulos, Oona Patomäki, Anne Porkka, Sini Ruohomäki, Anna Skibjuk, Jiro Tanabe,
Milena Turunen, Vilma Turunen, Jasna Vuorinen, Emilion Wessman, Ada Westerholm

Grupper 16-20 år
1. Helsingin Tanssiopisto (Helsingfors Dansinstitut), Tuuterin tyttäret (Döttrarna Tuuteri), 
koreograf Anandah Kononen
Dansare: Nasa Abibo Baptista Balde, Kira Hilli, Julia Holmén, Pilvi Kuronen, Sylvia Laulaja,
Kati Reinikainen, Sofia Salovaara, Tiia Tikkala, Ruusa Vuori, Anna Westerholm

Priset för den bästa nya balettkoreografin
Stanislav Belyaevskij för Speaking in Tongues, dansare: Kira Hill

Balettpedagogernas Specialpris för bästa balettpedagogiska undervisning: Minna Stenvall

Anita Jokela
23 feb 2014


  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil