Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Anders Jörlén i Hamburg: Oförglömliga balettdagar

John Neumeier, ledare av Hamburg Ballet sedan 1973, har sedan 1975 anordnat en festival som redovisar hans arbete med baletten under den gångna säsongen och alltid avslutat den med en internationell balettgala till Vaslav Nijinskijs minne.

Årets "Hamburger Ballett-Tage" (28 juni till 12 juli) var de trettiofemte och ägnades självklart åt minnet av Sergei Diaghilevs första Saison Russe i Paris 1909. De två centralgestalterna, då liksom nu, var Diaghilev och Nijinskij. Med sin omfattande kunskap och sin ambitiösa strävan efter att ge den fullständiga bilden, har John Neumeier åstadkommit en rik och mångsidig bild av storheten hos och betydelsen av Diaghilevs skapelse.

Kväll över Binnenalster i Hamburg. Fotograf Kai Uwe Gundlach

Kväll över Binnenalster i Hamburg. Fotograf Kai Uwe Gundlach

Kulturstaden Hamburg
Under nio händelserika dagar upplevde jag nu Hamburg med alla sinnen. Klimatet med omväxlande fuktig värme och strilande regn – storstadsbruset (4,3 miljoner i Hamburgregionen) – shoppinggatorna – hamnen – museerna – ölstugorna och restaurangerna, föreställningarna . . . Visst är Hamburg en stad för handel och sjöfart med Europas näst största hamn, men även kulturen står högt i kurs i staden som hyst storheter som Ansgar, Bach, Brahms, Mendelsohn, Ligeti, Kubrick, Schnittke . . .

Hamburg är även känt för sina många teatrar. Deutsches Schauspielhaus är Tysklands största dramateater och Thaliatheater är känt för sina nyskapande uppsättningar. Hamburg är också Tysklands musikalcentrum med flera stora musikalteatrar. De många museerna och utställningslokalerna visar en stor bredd och vad matkulturen beträffar kan den goda kvalitén intygas. Trots förödelsen under andra världskriget finns både äldre och nyare, banbrytande arkitektur att se. Man är dock noga med att den inre stadens skyline ska domineras av tornen på kyrkorna och rådhuset. Hamburgs symbol är inte för inte barockkyrkan St Michaelis.

Den största satsningen just nu är byggandet av Die Elb-Philharmonie Länk till annan webbplats. (arkitekter Herzog & Meuron, Schweiz), ett musikens hus mitt i Elbe, där det nya Hafen City uppstår ur det gamla Speicherstadt, ett område med fantastiska tegelmagasin som reser sig direkt ur vattnet på långsmala öar skilda åt av smala kanaler för lastning och lossning direkt från pråmarna. Med sina två stora salar (2 150 resp. 550 platser) och alla sidolokaler blir konserthuset ett hem för all slags musik men med Norddeutsche Rundfunks symfoniorkester som husband. Hamburger Philharmoniker behåller sitt hem i Staatsoper och Hamburger Symphoniker i det äldre konserthuset Laeiszhalle, men de kommer även att spela i det nya huset.

T.v. Nytt och gammalt i Speicherstadt. T.h. Som ett jätteskepp kommer Elb-Philharmonin att stäva ut mot Atlanten. Foto Christian Spahrbier resp Herzog & de Meuron

T.v. Nytt och gammalt i Speicherstadt. T.h. Som ett jätteskepp kommer Elb-Philharmonin att stäva ut mot Atlanten. Foto Christian Spahrbier resp Herzog & de Meuron

Festen börjar
De 35:e Hamburger Ballettage inleddes den 28 juni med säsongens sista premiärprogram: Hommage aux Ballets Russes. Jag anlände först den 4 juli och stannade till den 13 men hann ändå med nästan hela festprogrammet. Jag började med Leo Delibes Sylvia som Neumeier gjorde för Parisoperans balett 1997 och tog upp i Hamburg senare samma år. Den tar lätt på det ursprungliga librettot från 1876 med gudar, nymfer och jägare i de grekiska skogarna. En stilrent enkel utformning med klara rena färger och tidlösa kostymer gör den allmängiltig och ger en bred syn på kvinnans villkor, då hon ställs inför valet mellan kvinnlig kraft och plikt eller kärlek och sinnlighet. Neumeier har valt att uttrycka sig i dansbilder, rörelser och känslomässiga situationer i dialog med musikens skiftningar. Det dansades förnämligt av bland annat Carolina Agüero (Sylvia), Leslie Heylmann (Diana), Ivan Urban (Aminta).

En av mina största upplevelser var återseendet av Nijinsky (2000), Neumeiers heltäckande skildring av legenden som dansare och människa. Om Alexandre Riabko i titelrollen kan man bara säga att om någon dansare idag kan förmedla en känsla av Nijinskys storhet är det han. Han har allt: smidigheten, tekniken, sensualismen, dramatiken . . . Riabkos samspel med Ivan Urban som Diaghilev är gripande och det återkommer jag till. Runt huvudtrion Nijinsky-Diaghilev-Romola väver Neumeier in alla de kända namnen men även de mest betydelsefulla av Nijinskys roller – här framställda av andra dansare – till en gripande helhetsupplevelse.

Bronislav Nijinskas Les Noces med Ballet de Lorraine. Fotograf Laurent Philippe

Bronislav Nijinskas Les Noces med Ballet de Lorraine. Fotograf Laurent Philippe

Original och nytolkningar
För att göra bilden av Ballets Russes så fullständig som möjligt hade Neumeier i år bjudit in ett par gästande kompanier, bl.a. Ballet de Lorraine Länk till annan webbplats. från Nancy, som visade Fokins Petrusjka (1911), i scenografi efter original av Alexandre Benois, och Bronislava Nijinskas Les Noces med originalscenografi av Natalia Gontjarova. Dessutom en helt ny version av Les Noces, kallad Mariage av finländaren Tero Saarinen. Särskilt Nijinskas Les Noces gav en stark upplevelse med sin rytmiska och strama folklore.
Thiago Bordin som Ynglingen/Daphnis i Daphnis och Chloë. Fotograf Holger Badekow

Thiago Bordin som Ynglingen/Daphnis i Daphnis och Chloë. Fotograf Holger Badekow

Neumeiers egna koreografier på Ballets Russestema var många. Daphnis och Chloë från 1973 handlar om unga turister som möter det antika Grekland och dras in i drömmar om hedonism och erotik. Här fick den unge Alexandr Trusch sitt genombrott med sin ungdomliga skönhet och vackra teknik, som knappast doldes av den stundom minimala kostymen.

En Fauns eftermiddag blir i Neumeiers tappning (Dresden 1996) till ett ménage à trois mellan två män och en kvinna, sensuellt och vackert framfört av Hélène Bouchet, Otto Bubenicek och Edwin Revazov. Den kvällen avslutades med Neumeiers skoningslösa Våroffer, Le Sacre, (Frankfurt am Main 1972) med Leslie Heylmann som offret som dansar sig själv till döds.

Catherine Dumont och Carsten Jung i Verklungene Feste. Fotograf Holger Badekow

Catherine Dumont och Carsten Jung i Verklungene Feste. Fotograf Holger Badekow

Musiken till Verklungene Feste skrevs av Richard Strauss under andra världskriget och baletten fick premiär i München 1943. Som komplement till sin egen Josephslegende har Neumeier tagit upp de straussiska tonerna i en balett med ren dans, där kår och fem huvudpar i eleganta balkläder visar upp människors situationer i en tid av omvälvning.

Richard Strausstemat fullföljs med Josephslegende (urpremiär i Wien 1977, i Hamburg 1979) nu i bearbetad form från 2008 med den bibliska miljön nedtonad. Historien om hur den rene Josef med sin siarförmåga säljs till Potifar i Egypten och förförs av Potifars hustru utgör basen för en starkt utlevande sensuell koreografi, parad med Strauss känslostormande musik. Den enastående Riabko i Josefs parti gjorde ett heroiskt inhopp för den skadade Thiago Bordin och gav än en gång allt. Ivan Urban som Josefs beskyddande ängel, Carsten Jung som Potifar och Jouëlle Boulogne som hans hustru gav honom starkt motspel.

Festivalens premiär – Hommage aux Ballets Russes – omfattade tre verk. George Balanchines sista verk för Ballets Russes Den förlorade sonen (1929) hade instuderats av Patricia Neary och dansades utmärkt av Alexandr Trusch som sonen och Hélène Bouchet som sirenen som förför honom. Den förlåtande fadern gjordes med stor värme av Hamburgveteranen Lloyd Riggins. Originalscenografin och kostymerna av Georges Roualt gjorde på mig ett föråldrat intryck, men ska man återge ett original får man kanske ta det på köpet.

Nijinskij – Otto Bubenicek – och hans alter ego i Siamesiska dansen, Thiago Bordin. T.h. Nye stjärnskottet Alexandr Trusch i Le Train bleu. Fotograf Holger Badekow

Nijinskij – Otto Bubenicek – och hans alter ego i Siamesiska dansen, Thiago Bordin. T.h. Nye stjärnskottet Alexandr Trusch i Le Train bleu. Fotograf Holger Badekow

Neumeiers egen Le Pavillon d'Armide var en helt annan sak. Redan under sina första år i Hamburg ville han ta upp baletten, men kunde inte finna någon inspelning av Nicholas Tcherepnins musik, så han fick nöja sig med det berömda pas de trois som ingick i originalet av Mikhail Fokin (St Petersburg 1907), det mindes nämligen ballerinan Alexandra Danilova, som själv dansat det hos Diaghilev. Nu fanns emellertid musiken på plats och Neumeier kunde återvända till sin fascination för Nijinsky och Diaghilev.

Verket är en intelligent sammanfogning av Nijinskys vistelse på sanatorier i Schweiz och den ursprungliga baletten. Han beskriver dansarens och koreografens minnen där läkaren på sanatoriet (Urban) återkommer i Diaghilevs gestalt, hustrun Romola (Boulogne) blir till Armida, och balettskolan och kamraterna dyker upp allt under smidiga scenväxlingar mellan sanatoriet och Benois Armidascenografi – teatergeniet Neumeier i bästa form. Nijinskij dansades av Otto Bubenicek, som efter 16 år är en av Neumeiers främsta uttolkare, medan Riabko axlade hans mantel i det nämnda pas de trois, som ingår även här. En av Baksts vackraste teckningar av Nijinskij är den gouache där han i siamesisk dräkt ligger framstupa på golvet som en panter spänd på jakt. Här dansades det siamesiska solot av Johan Stegli med en raffinerad avslutning à la teckningen med Bubenicek/Nijinskij som spegelbild i samma pose.

Le Sacre de printemps i Nijinskijs rekonstruerade koreografi. Fotograf Holger Badekow

Le Sacre de printemps i Nijinskijs rekonstruerade koreografi. Fotograf Holger Badekow

Som om detta inte var nog avslutades kvällen med Hamburgbaletten i Millicent Hodges och Kenneth Archers rekonstruktion av Nijinskys Våroffer. Med sin färgrika och folkloristiska dekor och för tiden helt nyskapande koreografi ger den en så god bild av originalet som man kan få idag – inga filmer finns och alla ögonvittnen är borta – men 1913 års skandalpremiär i Paris kan man nog aldrig återskapa. Stravinskijs musik tillhör nu repertoaren i alla konserthus och dagens koreografer har hittat på helt nya chockeffekter.

Fem timmars dansgala
Så är det dags för den stora Nijinskygalan, den 35:e i ordningen. Hela och rena och beredda på flera timmar i teaterfåtöljen bänkar vi oss klockan sex på eftermiddagen. Fem timmar av dans – inkluderat två pauser med välbehövligt tillskott av vätska, näring och frisk luft – ligger framför oss. Kvällen delas in i tre delar: Fokine-Nijinskij, Massine-Nijinska-Balanchine respektive Klassiker-kreationer/tolkningar.

Första avdelningen inleds med Neumeiers Vaslaw (1979), ett porträtt av dansaren som artist med Riabko som Nijinskys alter ego och balettens solister som balettkompaniet runt honom. Till Bachs toner framförs ren dans av högsta märke.

Leanne Benjamin och Jonathan Cope i Eldfågeln. Fotograf Holger Badekow

Leanne Benjamin och Jonathan Cope i Eldfågeln. Fotograf Holger Badekow

Lloyd Riggins framträdde i Petrusjkas solo (Fokinversionen, 1911), från Royal Ballet Länk till annan webbplats. i London kom Leanne Benjamin och Jonathan Cope med första mötet mellan prinsen och Eldfågeln i Fokins koreografi (1910, som bevarats i London). När Le Pavillon d'Armide premiärvisades hade Neumeier måst utelämna en Bouffon-dans (narrdans) men lovat de sju ynglingarna från kåren och balettskolan att de skulle få framföra den på galan – ett underhållande lyckokast. Vidare återkom den siamesiska dansen från samma balett med Johan Stegli.

Parisoperans Länk till annan webbplats. nyaste étoile Mattias Heymann framförde Nijinskys paradroll i Le Spectre de la rose (1911) med kollegan Laëtitia Pujol.  Från Bayerische Staatsoper Länk till annan webbplats. i München kom Tigram Mikayelyan och Daria Sukhorukova med Nijinskijs egen En fauns eftermiddag (1912) i Baksts enastående vackra scenografi och kostymer. Något fattades dock i inlevelsen . . .

Donlon Dance Company i Parade. Fotograf Holger Badekow

Donlon Dance Company i Parade. Fotograf Holger Badekow

"Parade" av ryska balettens paradnummer
Andra avdelningen bjöd på Léonide Massines Parade (1917) i kubistisk scenografi av Picasso och med musik av Erik Satie, en mycket roande framställning – intressant att få uppleva denna raritet. Baletten framfördes med gott humör av Donlon Dance Company, som har sitt residens i Saarbrücken. Min favorit var den rosa hästen – helt i klass med Pippi Långstrumps Lilla Gubben! Stjärnskottet Alexandr Trusch återkom sedan i Nijinskas Le Train bleu (1924) som strandlejon till musik av Darius Milhaud.  

Parisoperan representerades även med Balanchines Apollon Musagète (1928) med musorna Marie-Agnès Gillot, Emilie Cozette och Stéphanie Romberg kring den nyfödde Apollon, tolkad av den unge Florian Magnenet som dansade vackert men hade en bit kvar till gudastadiet.

Vladimir Malakhov och Sylvia Azzoni i Jerome Robbins version av En fauns eftermiddag. Fotograf Holger Badekow

Vladimir Malakhov och Sylvia Azzoni i Jerome Robbins version av En fauns eftermiddag. Fotograf Holger Badekow

Efter ännu en paus kom så det som kommit i Diaghilevs efterföljd. Från Staatsoper i Berlin Länk till annan webbplats. kom balettchefen Vladimir Malakhov som tillsammans med Hamburgs Sylvia Azzoni dansade Jerome Robbins version av Faunen (1953) – ett vackert möte mellan två unga dansare i en balettsal någonstans. Neumeier gjorde en omtolkning av Petrusjka till Nijinskygalan 1982 ur vilken vi fick se ett pas de deux mellan dockan (Yohan Stegli) och ballerinan (Agüero).

Som påminnelse om att Diaghilev även visade klassiska baletter dansade sedan Parisoperans Isabella Ciaravola och Stéphane Bullion pas de deux ur andra akten av Giselle.  

Arvet lever
En scen ur Neumeiers Illusionen wie Schwanensee (1976) gavs som en gest av tacksamhet för gott samarbete med försteviolinisten Anton Barachovsky, som lämnar Hamburgoperan. Baletten  handlar om kung Ludwig II av Bayern, som förklarades sinnessjuk och avsattes. Här fick vi se det gripande sista mötet mellan Ludwig (Bubenicek) och hans tilltänkta, prinsessan Natalia (Boulogne) som gör ett sista försök att nå hans själ innan han följer Mannen i skuggan (Jung) – ödet – ut i sjön.

Dirigenten och kompositören Igor Markevitch var Diaghilevs siste protegé – sedermera gift med Nijibskijs dotter Kyra. Han skrev bland annat en pianokonsert som gavs som intermezzo i en balettföreställning (1929) som Neumeier valt till ett pas de deux kallat Nacht und Echo, koreograferat speciellt för galan. Det framfördes av Hélène Bouchet och Carsten Jung. Han hade blixtsnabbt fått studera in sin roll dagen innan som ersättare till den skadade Thiago Bordin.

Ivan Urban i Måsen efter Tjechov och Alexandre Riabko. Fotograf Holger Badekow

Ivan Urban i Måsen efter Tjechov och Alexandre Riabko. Fotograf Holger Badekow

Sublim avslutning
Som sista hälsning till Ballets Russes – och med hänsyftning på att Diaghilev dog i Venedig 1929 – valde Neumeier slutscenen ur sin balett Döden i Venedig (2003) efter Thomas Mann. Men han hade bytt rollgestalterna från Aschenbach och Tadzio till Diaghilev (Urban) och Nijinskij (Riabko) i den röda baddräkt som ses på Leon Baksts målning av Nijinskij på stranden i Lido i Venedig. Ett sublimt val, fyllt av känslor och minnen till tonerna av Isoldes kärleksdöd av Wagner, som rörde oss till tårar. Samspelet mellan dessa två enastående dansare var en genomgående guldkant under alla dessa föreställningar.

Vid ett besök i Ballettzentrum John Neumeier som hyser både balettens administration och repetitionslokaler och Hamburgs balettskola Länk till annan webbplats., såg jag en klass med ungdomarna i näst sista årskullen och kunde konstatera att återväxten är god. Speciellt i den pojkgrupp jag fick se under entusiastisk och inspirerande ledning av Kevin Haigen. Till skolan söker dansare från hela världen och endast de mest begåvade kan beredas plats. De yngre bor i internat på Ballettzentrum och får från första början kontakt med de vuxna dansarna som utgör förebilder för de unga. De två sista årskullarna kallas Theaterklasse och deltar ofta i produktionerna på Operan. Idag kommer ca 70% av dansarna i baletten från den egna skolan.

Nijinskijs teckningar utgår ofta från en cirkelrörelse och tar ibland formen av ett vakande öga.

Nijinskijs teckningar utgår ofta från en cirkelrörelse och tar ibland formen av ett vakande öga.

Samlaren Neumeier
Neumeier är en stor samlare av material speciellt när det gäller Nijinskij och Ballet Russes – det kunde bland annat ses när Dansmuseet visade sin minnesutställning över Nijinskij år 2000, 50 år efter dennes död. Numera har samlingen blivit en stiftelse, Stiftung John Neumeier Länk till annan webbplats., och Neumeier disponerar ett eget hus för samlingen och sitt boende. Tanken är att samlingen inte skall splittras utan i sinom tid övergå till ett dansmuseum i Hamburg. Jag fick tillfälle att besöka huset vid en mottagning och skulle gärna stannat där under hela veckan, så att jag kunnat ta del av allt som där finns.

Tack och farväl för den här gången! Fotograf Holger Badekow

Tack och farväl för den här gången! Fotograf Holger Badekow

Under det senaste året har Neumeierstiftelsen lyckats köpa in huvuddelen av Nijinskijs teckningar och målningar, vilka tillkom under mindre än två år av hans sjukdomstid. Med anledning av hundraårsminnet av Ballet Russes visas under sommaren ett hundratal av dessa i Hamburgs förnämliga konstmuseum Kunsthalle Länk till annan webbplats., där de ställs ut tillsammans med ett hundratal verk av europeiska konstnärer, samtida med Nijinskij, och som liksom han sysslade med dans och rörelse som grund för ett abstrakt, färgsprakande måleri. Vid en rundvisning med utställningens kurator dr Daniel Koep, framhöll han Nijinskijs stora känsla för färg och form och menade att hans konst var jämbördig med andra konstnärer på en hög nivå.

Hamburger Ballett-Tage var som alltid en oförglömlig upplevelse. Det vänliga bemötandet och det rika utbudet gjorde att man redan längtar efter att få återkomma. Neumeier har gång på gång visat att han är en oöverträffad skapare av dans med ett djupare innehåll och förstår att framkalla fantastiska prestationer av sina dansare. Särskilt på manssidan är Hamburgbaletten mycket stark med Ivan Urban, Lloyd Riggins, Otto Bubenicek, Alexandre Riabko bland de främsta.

Anders Jörlén
21 juli 2009


  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil