Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Finland: Ballet Mikkeli har dansat färdigt


– Savcor Ballet tar vid

2008 års Balletfestival i staden St.Michel med solister från världstoppen var åter en succé. Under fem dagar, 1.-5.oktober, pågick höstens balettfestival med ett utsökt program.

Balettfestivalen i  St.Michel startade år 1994. Sponsorgruppen bakom verksamheten har varit familjeföretaget Savcor.  Man har velat framföra att viljan och kunskapen för att fortsätta att bjuda på högklassig balett finns inom företaget. Därför är det dags att starta om med ett nytt namn för festivalen: den skall från och med nu heta Savcor Ballet (Mikkeli).

Ur Beatrix Potters sagovärld.

Ur Beatrix Potters sagovärld.

Det är också dags för en utvidgning; balett skall också synas på webbsidan 'classiclive'. Verksamheten sköts av samma personer som tidigare. Ulla Savisalo är verkställande direktör och Tiina Mustonen marknadsföringschef och de har mycket kunskap om balettvärlden och har viktiga kontakter världen runt.

Under julen visas Beatrix Potters Sagovärld –  en fabel med koreografi av Frederic Ashton, dansad av Royal Ballet från London. Nötknäpparen kommer också att visas.

Imperial Russian Ballet
Gruppen Imperial Russian Ballet kommer  från Moskva. Dess säte är Novaja Opera Länk till annan webbplats.,  stadens nya hus för opera och balett.  Huset har en egen orkester , och den har som en uppgift  att resa med på turnéer och ackompanjera föreställningarna.

Året var 1991 då Gediminas Taranda, berömd solistdansare vid Bolsjoj med en omfattande karriär, startade en egen balettgrupp. Under 1994 ordnades en större turné med Maya Plisetskaya som prima ballerina, och i och med därmed blev gruppen Imperial Russian Ballet till. Plisetskaya var hedersordförande och Taranda balettchef. Idag omfattar gruppen över 40 dansare och turnerar världen runt med en traditionell klassisk balettrepertoar.

Den berömda och älskade baletten Romeo och Julia av Sergej Prokofjev inledde festivalen i St Mickel onsdagen den 1 oktober och föreställningen videofilmades. Classiclive.com visade baletten under tre veckors tid – som meddelats också på Dansportalen.se.

Den ursprungliga koreografin på Bolsjoj var gjord av Leonid Lavrovskij, och Michail Lavrovskij står för den nuvarande något förkortade versionen. Tydligen har syftet varit att få verket att passa in på de mest olika typer av scener under balettens turnéer.

Romeos och Julias tragiska öden åtföljdes av en ljusare historia; Prinsessan Törnrosas, till musik av Peter Tjajkovskij – något som traditionellt kunde vara tänkt att passa för barnpubliken. Och: denna version är tillräckligt kort med tanke på de yngre åskådarna.

Sedan godbitar för mer vuxna: En väldigt skickligt uppbyggd galaföreställning bjöd på idel ädel adel inom genren – Zakharova-galan var en fest för all publik, med både klassiskt och modernt program.

Alla föreställningar gavs två gånger, och tillsammans var det sex uppvisningar. Den ljuvliga Romeo och Julia med Anastasia och Denis Matvienko i titelroller fick även avsluta programmet, och dansad som en matinéföreställning på söndag eftermiddag klockan 14.00 passade den även tidsmässigt bra för de resande som inte vill övernatta i staden.

Från matinén med Prinsessan Törnrosa på lördag klockan 13.00 var det möjligt att hinna tillbaka t.ex. till Helsingfors – och sova gott i egen säng efter en givande resa till konstens och sagans värld. Extra bra med tanke på barnfamiljer.

Prins Malakhov i Törnrosa. Foto Gene Schiavone

Prins Malakhov i Törnrosa. Foto Gene Schiavone

Prinsessan Törnrosa
Vladimir  Malakhov Länk till annan webbplats. hade valt som sin Törnrosa en ung ballerina från det egna kompaniet, Ludmila Konovalova, 23, som redan tidigare hade dansat rollen med honom på gästspel i Kiev. Hon gjorde bra ifrån sig, om också ännu kanske något distanserat. I caféet bland publiken verkade hon nästan blyg, men på scenen var hon full av kämpaglöd att lyckas med de prestationer som krävdes i koreografin.

En intressant sak är att man nästan kan se en förändring: ju längre dansarna vistats  i staden och på plats, desto bättre ser deras uppträdande ut. Framför allt blir det så att dansarna får sina steg placerade på en ny scen med nya dimensioner, och detta att turnera runt kanske i allmänhet också tar sitt i anspråk.

Publiken är alltid ny – och den reagerar på olika sätt inför det sedda. Och även om intresset är detsamma för en ”likadan” föreställning, kan reaktionerna vara väldigt olika, med eller utan bravorop och så vidare.

Även den Prinsessan Törnrosa, som nu sågs i Mikaelisalen, är gestaltad något annorlunda än den så kallade traditionella.  Omständigheterna inverkar också här. En sak som måste beaktas är att rollinnehavarna inte alltid har tillfälle att öva tillsammans i samma mån som på teatrar och operahus där man inte hela tiden är på resa.

Lysande stjärnor i en välmatad gala
Och så närmare till  de övriga föreställningarna och deras solister. Publiken hade fått sin vilja igenom: den fick se Svetlana Zakharova Länk till annan webbplats., som presenterade sig i en egen galakväll med namnet Zakharova-galan. Hon hade då möjligheter att själv välja både medartisterna och numren som skulle visas.

Och vilken artist hon är! Hon kunde precis allt. Hon var en suverän och effektiv Carmen, med sin teknik, balans och precisa poser är hon en Sylvie Guillems like – ni vet, det finns olika sorts uppträdanden och kommunicerande med publiken över rampen.

Nåväl: det var frågan om samma Carmen Suite som på sin tid  gjordes för Maya Plisetskaya.  Bizets musik omarbetades och kompletterades av Plisetskayas make Rodion Sjtjedrin, och för koreografin svarade Alberto Alonso.  

Andrei Uvarov gjorde Don Joses roll med precision. En egenskap som är en särart hos ryska dansare i allmänhet. och De bästa uppträder med en värdighet som kan tänkas ha sina rötter i hovet i St. Petersburg med dess traditioner, även om kejsarrikets tid redan är långt borta i historien.

Zakharova var likaså värd jubel som Kitri i Don Quijotes Grand pas de deux, till musik av L. Minkus; samt i två moderna nummer, Revelation  av Motoko Hirayama (musik ur Schindler's list av John Williams) och Black av Francesco Ventrilia till musik av R. Aubry.

Svetlana Zakharova i Revelation. Foto Gene Schiavone

Svetlana Zakharova i Revelation. Foto Gene Schiavone

Åter fanns det en möjlighet att se och beundra  Vladimir Malakhov, den kända världstjärnan med utsökt elegans och stil i sina framträdanden. Numera är han också – i större utsträckning – enbart konstnärlig chef för Berlins Statsbalett Länk till annan webbplats.. så brukar det vara i dansvärlden när artisterna nått en viss ålder. Denna uppfgift har Malakhov haft sedan 2004.

En av Zakharovas partners var en mycket skicklig Denis Matvienko, i Toreadorens roll i Carmen;  Denis, vars pirouetter och stil kan ses på nätet  (fortfarande öppnas Ballet Mikkelis sida med en videopresentation vid adressen www.balletmikkeli.com).

Med fanns även Denis maka Anastasia Matvienko (också på video), en dansare med fina linjer och flickaktigt väsen - samt en ypperlig teknik. En fin ung Julia i St. Mickel.

Paret Anastasia och Denis Matvienko sågs även i en traditionell Pas de deux ur Petipas Le Corsaire till musik av Drigo, samt i en modern Radio and Juliet  till musik av Radiohead (koreografens namn förblev okänt).  Jo: det var förstås fint och njutbart, liksom pas de deuxet ur Giselle med Maria Sokolnikova och Nariman Bekzhanov.

Anna Pashkova dansade en modern Ne me quitez pas koreograferad av J. Bokdanovitch till Jacques Brels musik och Andrej Merkuriev  tolkade Aleksej Miroschnichenkos Adagio till musik av J.S. Bach.

Anastasia och Denis Matvienko i Le Corsaire. Foto Gene Schiavone

Anastasia och Denis Matvienko i Le Corsaire. Foto Gene Schiavone

Jag nämner allt som fanns med, så att läsarna kan få en viss bild av helheten. Standarden höll genom hela föreställningen. Publiken som bestod av både gäster – speciellt från huvudstadsregionen – samt ortsbor uppskattade det sedda, och ovationerna var därefter.

När galaföreställningen närmade sig sitt slut tyckte man att nu har man visat det bästa och så mycket att det skulle ha varit svårt att svälja mer av det goda. Det var "action" kvällen igenom nästan. Det är inga överord – enligt min mening var kvällen en mycket lyckad helhet, också med beaktande av att det övriga programmet vid festivalen innehöll både romantiskt lyrisk och traditionell balett. Det var också många som kom till fler föreställningar än bara en.

Anita Jokela
20 dec 2008


  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

  • Matilda Larsson
    Attityder som uppskattades
    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

  • Kalle Wigle Foto Johan Persson
    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz
    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

  • Colourful new Cinderella in Stockholm
    First published 28 May 2022 – New premiere 29 Nov 2024 Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a r...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil