Dansportalen
Marie Lindqvist och Anders Nordström i Romeo och Julia. Fotograf Mats Bäcker

Marie Lindqvist och Anders Nordström i Romeo och Julia. Fotograf Mats Bäcker

Romeo och Julia

Akt I: Verona under renässansen. Familjerna Capulet och Montague ligger sedan länge i fejd med varandra.. När Romeo av huset Montague tillsammans med sina vänner Mercutio och Benvolio roar sig med lätta damer bland folkmyllret på torget anländer en grupp medlemmar av huset Capulet med Julias kusin Tybalt i spetsen. Snart är striden i full gång och värjorna blixtrar. Striden understöds av de båda husens huvudmän, lord Montague och Lord Capulet. Hertigen av Verona dyker upp och beordrar slut på striden. Motvilligt går parterna med på att skaka hand och man kan forsla undan liken.

Capulets unga dotter Julia nojsar med sin amma. Hennes mor träder in och presenterar ädlingen Paris, Julias tilltänkta gemål. Överraskad och förundrad tar hon emot uppvaktningen, men vänder snart åter till leken – men amman förklarar att hon nu ska träda in i vuxenrollen.

Det skall bli bal hos Capulets. Gästerna anländer och tas emot av värdfolket. Den vackra Rosalinda, som också Romeo har ett gott öga till, förs in till balen av Tybalt. Romeo, Mercutio och Benvolio ser nyfiket på och beslutar sig för att maskerade ta sig in på festen.

I balsalen dansas sirliga danser och Julia deltar tillsammans med Paris. Plötsligt står hon öga mot öga med Romeo och tiden stannar. Han uppvaktar henne men avbryts av Tybalt. Lord Capulet avstyr dock ytterligare bråk. Julia drar sig undan men Romeo finner henne och deras förälskelse blir uppenbar. Tybalt överraskar dem och Romeo måste hastigt ta till flykten.

Efter balen står Julia  på sin balkong fylld av nya känslor. Ett plötsligt ljud – och Romeo står där nedanför. Han lockar Julia ner på gården och de uttrycker sin kärlek i dans. De skils åt efter en het kyss.

Akt II: Torget dagen efter. Mercutio och Benvolio försöker få Romeo att delta i sina upptåg, men han går i andra tankar. Amman kommer med ett brev som så småningom når Romeos rätta händer. Julia ber honom i brevet om ett möte och överlycklig rusar han iväg.

Hos Fader Lorenzo möts de unga tu och lovar varandra evig tro. Fader Lorenzo ger sin välsignelse, sedan måste de åter skiljas åt.

På torget uppstår nya strider. Tybalt försöker utmana Romeo, men han söker försoning – fylld av sin kärlek till Julia. Tybalt vägrar försonas och utmaningen tas upp av Mercutio. I striden som följer dödas Mercutio. Romeo tappar besinningen och ger sig rasande på Tybalt och sticker ned honom. Lady Capulet ser sin älskade Tybalt dö och kastar sig förtvivlat till marken i djup sorg. Romeo söker förgäves få hennes förlåtelse.

Akt III: På natten har Romeo smugit sig in till Julia i hennes sovrum och de tillbringar natten tillsammans. I gryningen måste de åter skiljas, då Romeo dömts till utvisning ur Verona, och de tar ett ömt farväl.

Julias föräldrar kommer med Paris för att bekräfta trolovningen med Paris, som blir sårad när Julia vägrar att finna sig i detta. Föräldrarna försöker övertala henne, men förgäves. De avlägsnar sig i vredesmod.

Julia är fylld av förtvivlan och söker upp Fader Lorenzo för att få hjälp. Han ger henne en sömndryck som ska få henne att falla i dvala, så att man ska tro hon är död. När hon senare kommer att vakna kan hon i hemlighet förenas med Romeo.

Tillbaka i Julias rum återkommer föräldrarna tillsammans med Paris. Efter ett sista försök att beveka föräldrarna, ger Julia sitt medgivande. När hon bli ensam tar hon flaskan med sömndrycken och under stora kval tömmer hon den.

Julias väninnor kommer för att klä henne till brud. Förskräckta finner de henne död. Amman och föräldrarna grips av ånger och förtvivlan.

Julias kalla kropp vilar på en sarkofag i kryptan. Familjen och ett följe munkar ger henne sin hyllning – sist i raden går en munk, som blir kvar när de andra avlägsnar sig. Det är Romeo, som inte nåtts av Lorenzos bud om Julias dvala, utan ser henne som död. Även Paris har dröjt sig kvar och knäböjer vid Julias fot där han överraskas av Romeo, som dödar honom. Förgäves söker Romeo väcka liv i Julia, men måste ge upp. Förtvivlad tar han gift och sjunker döende ned, trevande efter Julias hand.

För sent vaknar Julia till liv. Hon finner den döde Romeo och kysser honom. Hon känner giftet på hans läppar, men flaskan är tom. Hon finner dolken bredvid Paris kropp och stöter den i sitt bröst.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Baletten bygger på William Shakespeares pjäs – kanske världens mest berömda kärleksdrama – som uruppfördes i London 1595. Musiken är av Sergej Prokofjev (1938).

Dan version som sedan 1969 getts på Kungliga Operan i Stockholm är koreograferad av Sir Kenneth MacMillan och scenografin är av Nicholas Georgiadis. Den uruppfördes i London 1965 med Dame Margot Fonteyn och Rudolf Nurejev i huvudrollerna.

Mariko Kida och Anthony Lomuljo i Mats Eks Julia och Romeo. Foto Gert Weigelt

Mariko Kida och Anthony Lomuljo i Mats Eks Julia och Romeo. Foto Gert Weigelt

Mats Eks JULIA OCH ROMEO
Eks moderna vesion av temat hade urpremiär på Sockholmsoperan i maj 2013.

Det är Julias perspektiv som lyfts fram i nytolkningen av Shakespeares klassiker.
Mats Ek låter sin publik reflektera kring företeelser som makt och uppror, de små mot de stora. Shakespeares bärande konflikt med den unga oskyddade förälskelsen i en brutal miljö finns där liksom kärlek, hat och svartsjuka. Vem kan vinna?

Anders Jörlén

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats