Dansportalen
Dans i Nord 2017

Olof Westring, utvecklingsstrateg hos Dans i Nord, verksamhetschefen/ konstnärliga ledaren Marie Larsson Sturdy, och danskonstnären Charlotta Öfverholm, presenterade stolta den nya danssäsongen i en av Piteås gallerior.Foto: Karina Sundkvist

Potatis och dans på nytt sätt

PITEÅ: Att världsstjärnorna Mats Ek och Ana Laguna gästar Piteå för att dansa med sju kilo potatis i fokus, är ett av sex gästspel av hög dignitet som Dans i Nord presenterar säsongen 2017-2018.

Koreografen och dansaren Charlotta Öfverholm presenterar en världspremiär hos Dans i Nord under hösten.

Charlotta Öfverholm

Charlotta Öfverholm. Foto Karina Sundkvist

Med dansare från Kungliga svenska balettskolan, som repeterar i Piteå, väckte det regionala utvecklingscentret intresse hos flanerande publik mitt i staden. Yrkespraktikanterna visade utdrag ur samarbetet med internationellt verksamma danskonstnären Charlotta Öfverholm.

Hennes projekt ”Age on stage” kom till för att sprida dans i alla åldrar, vilket är temat för Dans i Nords femårsjubilerande Dansfesten.

Bland projektets nio olika samarbetspartner i världen återfinns ett kompani från Berlin som ska gästspela tillsammans med svenska dansare.

I samarbetet med Charlotta Öfverholm och Luleå tekniska universitet är föreställningen ”Dance on extended” en av höjdpunkterna. Med tillhörande workshop för danslystna som är 65 år och äldre, utlovas något utöver det vanliga.

Charlotta Öfverholm ska också turnera med två dansare och två musiker i Norrbottens samtliga 14 kommuner, samt till Stockholm och vidare. Föreställningen tituleras ”Beyond Words II” efter fjolårets turnésuccé.

Publiken behöver inte vänta längre än till i mitten av september för att ta del av det första erbjudandet i säsongens dansserie. Då kommer Kungliga balettens turnékompani Stockholm 59° North tillbaka till Piteå med tre verk. Bland dessa en ny uppsättning av ”Dancing on the front porch of heaven” som nordamerikanska koreografen Ulysses Dove tillägnade personer som gått bort i Aids. Han avled själv strax efter urpremiären i New York på 1980-talet. Även då framförde dansare från Kungliga baletten verket.

Danselever SVB Piteå.

Yrkespraktikanter från Kungliga Svenska Balettskolan intog Piteås gågata och galleria när Dans i Nord presenterade sitt program. Foto Karina Sundkvist

I december är det så dags för överraskningen som lär få internationell genklang. När Mats Ek skapade den uppmärksammade koreografin ”Yxa” för hustrun Ana Laguna och Yvan Auzely, sa han att det var hans sista verk. Nu är Mats Ek tillbaka som dansare i två duetter med sin hustru: ”Potatis” och ”Memory” som han koreograferat. Ett sista inslag med legendarerna är att dansfilmen ”Gammal och Dörr” visas. Den skapade Mats Ek 1991 för sin mor Birgit Cullberg, Ana Laguna och Yvan Auzely.

Vårsäsongen inleds med ännu en exklusivitet. Dans i Nords publik blir den första utanför Fårö som kan se en levande version av ”Bergmans röst”. I hyllningen till filmskaparen Ingmar Bergmans födelse för 100 år sedan, har fyra koreografer tolkat hans filmer och texter. Verket visades i SVT på Nobeldagen.

När medlemmarna i Complete Dance Crew intar scenen i mars är det föreställning med gatudans i rå stil som gäller. Truppen har dansat i tv- och nycirkusproduktioner, samt med artister som Jennifer Lopez och Danny Saucedo bland andra.

”En dansare som inte är lik någon annan” är undertiteln på den kanadensiska föreställningen ”9-Cas public” som inspirerats av Beethovens nionde symfoni i kombination med hörselnedsättning. Koreografen Hélène Blackburn har arbetat med både musik och dans i gestaltningen av dansaren Cai Glovers kroppsspråk. Likt Beethoven har han övervunnit sin hörselskada för att uttrycka sig inom sin konstform.

Till dessa sex föreställningar erbjuds publiken ett mycket plånboksvänligt paketpris, samt mingelmat som en lokal restaurang komponerar utifrån utbudets olika teman. Ett publikarbete som gav positiv respons redan i fjol med markant ökad biljettförsäljning.

Karina Sundkvist

28 aug 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats