Dansportalen
Riksteatern-Dans i Nord: Cirka: What Will Have Been. foto Andy Philipson, Rksteatern

Ur What Will Have Been med nycirkusgruppen Cirka. Foto Andy Philipson, Riksteatern

Dansant akrobatik som gränsar till perfektion

NORRLAND: Tre akrobater utmanar sina kroppars begränsningar och möjligheter till det yttersta i den dansanta nycirkusföreställningen What Will Have Been. Det är tredje gången kompaniet Cirka från Australien turnerat i Sverige och tagit andan ur publiken.

Cirka. Ur What Will Have Been. Foto: Andy Philipson, Riksteatern

Ur What Will Have Been med nycirkusgruppen Cirka. Foto: Andy Philipson, Riksteatern


Cirka har gjort sig känt världen över genom att ständigt ta sig an outforskade uttryck för nycirkus. I What Will Have Been förenas dramatik, dans, poesi, ljus- och ljudkonst med den halsbrytande kroppsliga närvaro som akrobaterna utstrålar varje sekund.

Lauren Herley, Daniel O’Brien och Keaton Hentoff-Killian ser ut att ha fått vägledning av en koreograf i skapandet av föreställningen. Med en exakthet som gränsar till perfektion förmedlar de berättelsen om att motpoler som styrka och svaghet, makt och vanmakt, passion och likgiltighet, närhet och avståndstagande, ryms samtidigt i alla människor. På scenen medverkar också violinisten Lachlan O´Donell, vars levande stråkmusik kombineras med elektroniska ljudspår och musikstycken.

"Våra artister blir ofta misstagna för dansare, men de är utbildade akrobater", säger turnéledaren Britt Portelli, som själv nyligen slutat med akrobatiken efter sex år på scener runt om i världen.

Hon konstaterar att "ingen koreograf har varit inblandad i denna eller andra Cirka- produktioner. Tillsammans med Cirkas konstnärliga ledare Yaron Lifschitz har akrobaterna improviserat fram innehållet i What will have been utifrån givna ramar."

Ur What Will Have Been. Foto: Andy Philipson, Riksteatern

Ur What Will Have Been. Foto: Andy Philipson, Riksteatern


För närvarande turnerar Cirkas omkring 20 akrobater med tre olika föreställnngar i olika världsdelar. I Sverige har What will have been turnerat i Riksteaterns regi fram till den 27 april. Därefter fortsatte ensemblen direkt till Frankrike.

I Norrland utgjorde föreställningen en del av ett spirande arrangörssamarbete mellan Riksteaterföreningen, Dans i Nord med säte i Piteå och Norrdans med säte i Härnösand i Ångermanland.

Karina Sundkvist
13 april 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats