Dansportalen
hasta_donde_ur Survival Kit_foto_håkan larsson.

Charlotta Öfverholm och Rafi Sady i Survival Kit. Foto Håkan Larsson

Dans utan ålder

STOCKHOLM: Begreppet Age on Stage har i Sverige närmast blivit synonymt med koreografen och dansaren Charlotta Öfverholm.

Speciellt efter den framgångsrika festivalen förra säsongen och som avslutades med en stor gala på Rival i Stockholm. Men jag tror inte man ska se det som ett bevis på att dansare i mogen ålder är stolta över att de kan dansa som i unga dar.

Tvärtom, jag vill se det som en bekräftelse på att en dansares ålder inte har särskilt stor betydelse. Man kan dansa i alla åldrar och varje ålder har sitt eget sätt att dansa.


När Öfverholm nu framträder med föreställningen Survival Kit på Dansens hus lilla scen har hon en jämnårig danspartner. Tillsammans med den israeliske dansaren Rafi Sady, med lång erfarenhet från bland annat Cullbergbaletten, framför de två korta pardanser av mycket olika karaktär.

Den första, Light House av israeliska koreografen Sharon Fridman, presenterar ett par som hör starkt ihop. De känner varandra väl, de lyfter och stöder varandra, de kivas och sliter i varandra, men de är onekligen en enhet. Ett par som möter svårigheter och gemensamheter, de går igenom allt tillsammans. De känner samhörighet. Så tolkar jag dansen.

Ett stort plus är musiken av Idan Shimoni, förnämligt framförd live på scenen av Laur Antila och Jimmy Friedman.

Survival Kit_foto_håkan larsson

Charlotta Öfverholm och Rafi Sady i Survival Kit. Foto Håkan Larsson


Efter paus möter vi i Beauty and the Beast (koreografi Martin Harriague, musik Tjajkovskij) en tuff tjej från Lycksele på jakt efter äventyr. Hon faller för en fransk förförartyp med stark självkänsla som tar lätt på det där med kärlek och trohet. Det blir en stormig historia med gott stridshumör och stora känslor. En underhållande tvekamp med många undertoner.

Som helhet en väl balanserad kväll där dansen talar för sig själv och dansarnas ålder inte är det märkvärdiga, det är helt enkelt bara bra dans! Det hela är över på fem kvart.

* * * * *
Föreställningen Survival kit kompletteras med ett seminarium, Age on Stage International Meeting Point, med Charlotta Öfverholm och ett antal internationella och svenska forskare på Dansens hus Lilla scen.

Det ges även en föreställning med Ana Laguna och Mats Ek i duon Potatis och Charlotta Öfverholm i Wendy Houstouns Too Much.

Anders Jörlén
4 mars 2016


Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats