Dansportalen
Jeroen Van Acker och Mathilde Van De Wiele i Babel. Foto Mats Lindgren Foto Focus Dance

Jeroen Van Acker och Mathilde Van De Wiele i Babel. Foto Mats Lindgren Foto Focus Dance

Kropparnas rörelser går att förstå oavsett vilket språk man talar

UPPSALA: Bibelns berättelse om Babels torn är symbolen för möten mellan människor som kommer från olika håll och talar olika språk. Det har koreografen Joseph Sturdy tagit som utgångspunkt för sin senaste produktion Babel för dansgruppen Focus Dance i Uppsala.


"I dansföreställningen Babel befinner sig dansarna som i ett transitland. Vi lever i en tid när många människor har lämnat sina hemländer och måste skapa nya hem på de platser de kommer till. Det är viktigt att man hittar sig själv där man är. Alla kan inte förstå alla språk, men kropparnas rörelser går att förstå oavsett vilket språk man talar", menar Joseph Sturdy.

"I flyktingläger kan man se människor bygga upp nya bostäder. Men minnen finns kvar och här får dansarna gestalta dem med sina kroppar. Till föreställningen har jag också inspirerats av Pieter Brueghels målningar."

 Ue Babel. Foto Mats Lindgren

T.v: Malcom Sutherland, Mathilde Van De Wiele, Jeroen Van Acker och Anna Erixon. i Babel. Foto Mats Lindgren

 

 


Dansarna kommer också från skilda länder och kulturer och med sina kroppar försöker de berätta för varandra om sina liv, sina erfarenheter och minnen.

De rör sig över golvet med mjuka rörelser som utgår från kroppsdelarnas naturliga funktioner – varierar, jämför och utvecklar dem var för sig och tillsammans.

Oavsett ursprung finner man likheter och samstämmighet och gruppen blir allt mer lik en samtränad ensemble.

En enkel men talande parallell till dagens samhälle där människorna måste anpassa sig tiill varandra för att kunna leva tillsammans utan att förlora sin egen identitet.

Föreställningen gavs i Gottsunda Dans och Teaters lokaler i södra Uppsala, där Sturdy funnit en utmärkt scen för dans och publikkontakt. Lite 'ocentralt' som man säger i norra Sverige, men publiken hittar dit. Samarbetet har under åren utvecklats positivt till belåtenhet för båda parter och stöds av Uppsala kommun.

20 år tillsammans
Focus Dance, som i år firar 20-årsjubileum, grundades den 1 januari 1996 i Uppsala av Marie Larsson Sturdy (som då hette Marie Källman) och Joseph Sturdy för att skapa en plattform för ett professionellt danskompani i Uppsala. Focus Dance knyter nya professionella dansare till sig för varje produktion. I Babel är det endast Malcolm Sutherland som varit med tidigare

Joseph och Marie har båda varit kompaniets kärna. Joseph flyttade från London till Uppsala från en internationell professionell danskarriär, bland annat som dansare i Béjartbaletten. De blev också ett par privat.

Ur Babel: Samförstång vid en kopp the. Foto Mats Lindgren

Samförstång vid en kopp the. Dansare: Jeroen Van Acker, Anna Erixon,Roisin Verheul. Foto Mats Lindgren


Under de senaste åren har Marie dock varit chef för Dans i Nord i Piteå och pendlar mellan de båda orterna. Joseph Sturdy, som också är en efterfrågad danspedagog, har arbetat alltmer utomlands, senast i USA. Men han tycker det är skönt att Focus Dance har sitt nav i Uppsala. Joseph Sturdy hae skapat en mängd dansverk internationellt och i Sverige, bland annat 35 dansverk för Focus Dance.

Några av kompaniets föreställningar är: Drottning Kristina (1999), Othello (2002), Hamlet (2003), Beethoven Opus 130 (2004), Coma (2005), Våroffer (2007), Kejsarens nya kläder (2009), Stormen (2013) och Förvandlingen (2015).

Focus Dance har framträtt i Rikssalen på Uppsala slott, Uppsala Stadsteater och Uppsala Konsert & Kongress samt på informella scener som skolsalar, torg, museer och i skogsgläntor.

Dansare i Babel:
Mathilde van de Wiele, Jeroen van Acker, Malcolm Sutherland,
Róisín Verheul, Anna Erixon och Mohannad Josef.

Anders Jörlén
28 nov 2016

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats