Dansportalen
Koreografen Viktor Fröjd. Foto Dansens Hus

Koreografen Viktor Fröjd. Foto Dansens Hus

Improvisationer tar fram dansarnas starka sidor

STOCKHOLM: På Dansens Hus råder streetfeber. Under festivalveckan Urban Connection gästas huset av flera grupper som dansar i olika genrer. En av veckans föreställningar är TUGG, koreograferad av Viktor Fröjd. Koreografin är lika välgjord som välrepeterad. Från första stund fångar de fem dansarna in publiken i sin berättelse. Rörelser och musik avlöser varandra som en aldrig sinande källa.

Dansarnas fokus och fysiska engagemang förstärker känslan av flödet. Gruppen är i centrum, men då och då bryter en dansare sig loss i olika solon, för att sedan hitta gruppen igen för olika partneringdelar eller gruppsekvenser. Det är tight, dynamiskt och musikaliskt. TUGG är Fröjds första verk som ensam koreograf och jag träffar honom direkt efter premiären.

TUGG på Dansens hus. Foto Linus Edlund

TUGG på Dansens hus. Foto Linus Edlund

Vad betyder TUGG för dig?

  • För mig handlar TUGG om hur vi är individer i ett samhälle med ett gemensamt  system, som innebär att följa regler och normer. Föreställningen handlar om att bryta sig ur sina egna och andras mönster. Att följa sina känslor och tankar, men den egna drivkraften kan också göra så att vi förs in i nya maskiner eller system.

Hur har du arbetat för att få fram materialet?

  • Under arbetsprocessen har vi använt oss av flera metoder. Jag har både kommit med färdigt material och lett improvisationer. Genom improvisationer har jag kunnat få fram dansarnas starka sidor. Min ingång har varit att alla är individer i ett gemensamt maskineri, och dansarna har haft stor betydelse för hur materialet har utvecklats.

Hur valde du dina dansare?

  • Jag ville ha skickliga dansare med erfarenhet av att arbeta med street och dans på många olika sätt. För mig är processen en betydelsefull del av arbetet. En trivsam process föder ofta trivsamma resultat. Det var viktigt att alla skulle känna sig delaktiga och att vägen skulle vara intressant, utmanande och rolig. Därför valde jag dansare som kunde bidra med öppenhet för att pröva nya metoder samt utmana några av konventionerna som råder inom streetgenren.  

Du har valt att själv vara dansare i verket.

  • Först och främst är det så roligt och vara med att dansa. Som dansare får jag en förståelse för hur rörelserna känns och jag upplever verket inifrån. Stundtals har det varit problematiskt att fokusera på både mitt dansande och min insats som ledare/koreograf. Ofta har jag försökt att ha båda sakerna i huvudet samtidigt, men övervägande har det varit både kul och lärorikt.

En av dansarna är Ana Strandberg. Jag frågar henne hur arbetet med TUGG har varit.

  • Viktor har styrt processen samtidigt som vi har fått vara medskapare, vilket har varit intressant. Som koreograf och dansare är han ansvarstagande, tydlig och kreativ. Han har utmanat oss både individuellt och som grupp, fått oss att utvecklas som dansare. Samtidigt har Viktor varit mån om att vi ska må bra och förstå processen.  

I föreställningen uppfattar jag inslag av bland annat house, locking, tutting och capoeira. Fröjd själv menar att han inte koreograferat inom någon speciell genre utan utgått från fyra streetdansare och sig själv. Avslutningsvis säger Fröjd att han vill åka på turné med föreställningen. Jag hoppas att önskan slår in och att fler får chans att se TUGG.

Jenny Berkán

20 maj 2014

Dansportalen hälsar Jenny välkommen som skribent – här är hennes första artikel. 

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats