Dansportalen

Anders Jörlén: Reprisernas höst hos Kungliga Baletten

Höstsäsongen hos Kungliga Baletten bjuder inte på några nyheter. Om det nu beror på chefsskiftet eller brist på fantasi, så visas idel repriser. Johannes Öhman deltar visserligen i planeringsarbetet, men börjar på heltid först i november. Han kan därför visa sin viljeriktning först med höstsäsongen 2012.

Spelårets första och enda balettpremiär kommer i slutet av april 2012, då tre svenska koreografer får chansen att för första gången skapa för Operans stora scen. Det är Giovanni Bucchieri, Alexander Ekman och Pontus Lidberg som gör var sitt verk.  

Nadja Sellrup som Esmeralda i Ringaren i Notre-Dame. Fotograf Alexander Kenney

Nadja Sellrup som Esmeralda i Ringaren i Notre-Dame. Fotograf Alexander Kenney

Under hösten 2011 visas alltid publiksäkra Svansjön i tretton föreställningar från och med den 8 september. Förhoppningsvis får vi i alla fall se några nya ansikten i de välkända rollerna – utöver de redan beprövade solisterna.

Dubbelprogrammet Altro Canto och SYNC visas sju gånger från 30 september till 21 oktober. SYNC dansas dessutom – om vädret tillåter – i Vitabergsparken den 25 augusti.

Pär Isbergs dramatiska succébalett Ringaren i Notre-Dame som får nypremiär den 7 november ges nio gånger.i november. Det ger fler tillfälle att se den gruvsamma historien med Bo Ruben Hedwalls expressionistiska scenografi och Jerome Kaplans fantasifulla kostymer.

December bjuder på ännu ett säkert kort i Nötknäpparen med fjorton föreställningar från den 2 december till den 3 januari. Åter är det Pär Isberg som står för koreografin, som kretsar kring Petter och Lotta och alla de älskade figurerna i Elsa Beskows sagor..

I Nils Christes SYNC får balettens flickor visa framfötterna. Fotograf Akexander Kenney

I Nils Christes SYNC får balettens flickor visa framfötterna. Fotograf Akexander Kenney

När man nu bjuder på så få nyheter fär man ändå glädjas åt att svensk koreografi blir så rikt representerad. Det hör inte till vanligheterna.

Under våren återkommer även Mauricio Wainrots Messias och Bournonvillebaletten Sylfiden,

Anders Jörlén
20 augusti 2011
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats